Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Suudi Kadınlar 17 Haziran'da Direksiyon Başına Geçiyor

Bir grup Suudi Arabistanlı kadın 17 haziran günü Suudi Arabistan sokaklarına araba kullanacak ve kadınların araba kullanmasına izin veren bir kraliyet emri çıkıncaya kadar da bu "eylem"lerini sürdürecek.

Women2Drive isimli girişim, Manal el Şerif'in ülkenin Hubar şehrinde araba kullanırken çekilen videosunu  sanal alemde yayınlamasının ardından gözaltına alınması ve ehliyetine el konulması üzerine kampanyayı yaygınlaştırma kararı aldı.

Manal el Şerif, bunun bir protesto eylemi değil, kadın hakları bağlamında hareket etmek olduğunun altını çiziyor.  El Şerif eylemle ilgili şöyle diyor:

"17 Haziran'da biz, Suudi Arabistan'da yaşayan her milletten kadınlar arabalarımızı kendi başımıza kullanacağız. Biz yasayı ihlal etmek ya da yetkililere meydan okumak amacı gütmüyoruz. Biz en basit hakkımızı talep etmek için buradayız. Sürücü ehliyetlerimiz var ve trafik kurallarına uyacağız. Biz teoriyi pratiğe dökmek için buradayız ve sadece bunu yapacağız. Artık vaktidir!"

El Şerif'in blogunda yazdığına göre eylemde herhangi bir gösteri ya da toplanma olmayacak, katılmak isteyen her kadının yapacağı tek şey, arabasına binip günlük işlerini yapmaya devam etmek. Yalnızca başka ülkelerden alınmış geçerli ehliyeti olan kadınlar, emniyet kemerlerini takarak araba kullanacak. Araba kullanan kadınlardan "eylem"i videoya çekip YouTube'a yüklemesi isteniyor.

Grup internet üzerinden dünyanın tüm kadın sürücülerine çağrı yaparak aynı gün Suudi Arabistan elçilikleri önünde korna çalmalarını, sosyal paylaşım sitelerindeki profil resimlerine direksiyon başında bir kadın fotoğrafı koymalarını istedi.

Suudi Arabistan kadınların araba kullanmasının yasak olduğu tek ülke.