Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Festivalde kadına yönelik şiddet tartışıldı

Dersim Munzur Festivali ikinci gününde Kadın Kırıma Karşı Kadın Örgütlülüğü ve Toplumsal sözleşmesi başlıklı panel gerçekleştirildi. Kışla Avlusu’nda yapılan panelde söz alan Avukat Eylem Sarıoğlu her gün meydana gelen kadın katliamlarından örnekler verdiği konuşmasında devletin şiddetin önlenmesinde sorumluluğu olduğunu hatırlatarak “Ancak bu sorumluluk çok nadiren yerine getiriliyor” dedi.

 

Kadına yönelik şiddet konusunda yapılan haberlerin kamuoyunda şiddetin sadece fiziki olduğu algısını oluşturduğuna dikkat çeken Sarıoğlu, aslında bu kavramın oldukça geniş olduğunu ve kadınların fiziki şiddetin yanı sıra ekonomik ve psikolojik şiddete de maruz kaldığını vurguladı. 

Almanya Sol Demokrat Parti Milletvekili Hamdiye Akbayın ise konuşmasında şiddetle anılan ve mercek altında tutulan ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğinin altını çizdi. Şiddet gören kadının tekrar eşine teslim edilmesini bir “intihar biçimi” olarak değerlendiren Akbayın, “Avrupa’da Kopenhag Kriterleri’ne göre çıkartılan yasada kadına yönelik şiddeti bir insan hakları ihlali olarak belirtmiştir. Ancak, sadece aile içi bir program olarak ele alması tezat bir durumdur. Avrupa özellikle, Türkiye, Suriye, İran ve Irak gibi ülkeleri mercek altına almış. Ancak Avrupa’nın da ikiyüzlülüğü nedeniyle sadece aile içi şiddet olarak tanıması kadının eşinden gördüğü şiddeti açığa çıkartsa da yasalar bunu normal karşıladığı için tekrardan eşiyle yaşamak zorunda kaldığı için bu şiddet doğal olarak devam ediyor” dedi.  (Dersim/EVRENSEL)