Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Açlık grevcilerinin sağlığı kötüleşiyor, Bove’den ziyaret

 Eylemcilerin sağlık durumları giderek kötüye gidiyor. Gönül Kaya’da yüksek ateş, sıvı alamama, tansiyon düşüklüğü gibi sorunlar başgösterdi. Kaya’nın ateşi önceki gün akşam 39. 6’ya kadar vardı. Doktorların müdahalelerine rağmen yüksek ateş sorunu halen devam ediyor. Sağlık durumu kötüleşen bir diğer eylemci Ahmet Çelik. Çelik de halsizlik ve yüksek ateş gibi sağlık sorunları yaşıyor.
Eylemcileri dün dünya doktorlar birliğinden bir sağlık ekibi de eylemcileri sağlık kontrolünden geçirdi.
Bu arada dönüşümlü açlık grevini de 2. Grup devraldı. Almanya’nın Frankfut, Darmstad, Sttutgart, Manheim, Freiburg, Gissen kentlerinden gelen 35 Kürdistanlı süresiz açlık grevi eylemecilerine destek için 5 günlük açlık grevine başladı. 
Dönüşümlü açlık grevine başlayan ilk grup eylemi devretmeden önce her iki grup yine parlamento önünde eylem yaptı. AP önündeki eylem saat11 de başladı saat 13 de sona erdi. Fuat Kav’ın konuşmasından sonra nöbet devri teslimi yapıldı. 
Kav dönüşümlü açlık grevinin sürdüğü çadır önünde kurulan standa gelen ziyaretçiler için Mavi Ring adlı kitabını imzaladı. 
KÖYLÜ LİDERİ BOVE’DEN ZİYARET
Dönüşümlü açlık grevlerini dün sabah saatlerinde Avrupa Köylüler federasyonu lideri aynı zamanda AP Yeşiller Partisi milletvekili olan Jose Bove ziyaret etti. Kürtlerin mücadelesini yakından tanıyan Bove AB Dışişleri Bakanlığı Komiseri Catherine Ashton’a Avrupa ve Türkiye de süren açlık grevleri ve siyasi tutsakların durumuna ilişkin bir mektup kaleme aldığını belirtti. 

Ayrıca daha önce Yeşiller partisinden destek amaçlı gelen parlamenterle ortak bir soru önergesi hazırladıklarını, eylemcilerle dayanışma içerisinde olacaklarını ve dayanışma komisyonunun hazırladığı imza metnini yaygınlaştıracağını söyledi. 
Salı akşamı grevcileri ziyarete gelen Francois Alfonsi de yazdığı soru önergesini AB Dışişleri Komiserliğine iletti. Soru önergesinde ilk olarak eylemcilerin taleplerine yer veriliyor. Kürt halk önderi Öcalan’dan 230 gündür haber alınamadığı ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmediği cezaevine konulduğu hatırlatılıyor. 
Ayrıca Türkiye de 30 gündür devam eden ve içerisinde 4 milletvekilinin de olduğu açlık grevlerine değiniliyor. Öcalan a uygulanan tecridin sadece bir kişiyi etkilemediğini Türkiye deki çatışmalı sürecin daha da artmasına neden olduğuna işaret ediliyor. Alfonsi, komiserlikten şu soruların cevaplanması isteniyor: “Komisyon açlık grevlerindeki temel talep olan Öcalan’ın sağlığına ilişkin bize net bilgiler verebilir mi? Kürt sorununun çözümü için nasıl bir girişimde bulunacağının cevabını istiyoruz.” 
Bu arada önceki akşam grevcileri ziyarete gelen milletvekilleri de greve ilişkin ortak basın açıklaması yayınladı.
Dayanışma komitesi üyeleri ve BDP temsilcilerinin eylemcilerin taleplerini duyurabilmek için AP deki temasları bugün de devam etti. 
AP başkanlığının Dışilişkiler sorumlusu Djamila Chike ile görüşme yapan heyet Türkiye’de 30. Gününü, Strasbourg’da ise 15. gününü geride bırakan açlık grevlerinden bahsetti ve grevcilerin parlamento başkanına yazdığı mektubu gönderdi. Chike, bu konuyu parlamento başkanına ileteceğini ve parlamentonun gündemine almaya çalışacaklarını belirtti.

ANF