Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Bir Newroz Hatırası- Efendi Düzyar

 

2 1 Mart 2010 Newroz kutlamaları vesilesiyle bende bu sene Almanya’da köye giderek oradanda yanımda bir kaç köylümle birlikte Amed’e gittim. Amed’de yeğenim hatice ve eniştem Talip’e misafir oldum.Yanımda ayrıca Asiye, abim Selman ve yeğenim Ali Düzyar’da vardı.

Yıllar sonra ilk defa Amed’e gitmenin  ve orada Newroz’u büyük bir coşku ile kutlayacak olmanın heyecanı  içerisindeydim. Daha önceki kutlamaların ne kadar kalabalık olduğunu hep  medya’da takip ederdim, bu sefer kendim katılacağım için dahada heyecanlıydım. Sabahın erken saatlerinde kaldığım evde kalkıp hazırlıklarımı yaptıktan sonra alana gitmek üzere evden çıktık. Yeğenimin oturduğu binada aynı zamanda Amed belediye başkanı sayın Osman Baydemir’de ikamet etmekteydi, kendisiyle görüşmek elbetteki benim için önemliydi, biz asansörle aşağı inerken orada belediyenin makam arabasının beklediğini gördük tamda o esnada Osman Baydemir’de kürtlerin geleneksel kıyafetleri içerisinde dışarı çıktı, kendisiyle tanışma ve sohbet etme şansım oldu, Sayın Osman Baydemir işlerinin yoğun olmasına rahmen bize yarım saat zaman ayırması kendisinin iline gelen misafirlerine ne kadar mütevazi ve ilgiyle yaklaştığına şahit oldum ve bundan büyük mutluluk duydum, hatta bizleri alana bırakabileceğini dahi belirtti, tabii onun bu ince davranışı karşısında bizlerde gerçekten mahçup olmuştuk çünkü gerçekten çok yoğundu ama buna rahmen bizleride kırmayarak dinledi ve yurtdışında yaşamakta olan tüm duyarlı halka özelde de kurmeşlilere benim aracılığımla sevgi ve selamlarını yolladı.

Bir Dersimli olarak bende bu Newroz’da bulunduğum için büyük onur duydum, hayatımda böyle bir coşku böyle bir kalabalık görmemiştim,önümüzdeki yıllarda da olanaklarım el verdiğinde mutlaka katılacağım. Amed halkının bizlere karşı içten ve samimi tutumlarını hayatım boyunca asla unutmayacağım, Amed’de esen bu rüzgarın bütün insanlığın rüzgarı olmasını temenni ediyorum,barıştan yana sağduyudan yana kardeşçe yaşamdan yana yapılan ve bütün konuşmacıların konuşmalarında özet olarak belirtilen bu mesajlara katılmamak mümkün değildir.Umarım insanlık bir gün bu mesajları iyi anlar ve insan olmanın onuru içerisinde bilinci içerisinde hertürlü değerlere sahip çıkar,kabüllenir. Amed’in daracık sokaklarında yükselerek yankılanan  bu mesajlar geniş alanlara taşınarak sahiplenilmesi tüm insanlığın sorumluluğu ve görevi olmalıdır en baştada biz kürtlerin.

Son olarak Tüm köylülerimizi yazın kürmeş festivalinde görmek istiyorum,bu çalışmaların anlam ve önemini hiçbir art niyet gütmeksizin anlamak ve desteklemek gerekiyor.Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Efendi Düzyar