Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Berlin Altın Ayı Bal’a geldi

Altın Ayı Bal’a geldi

Semih Kaplanoğlu’nun filmi Bal 60. Berlin Film Festivali Berlinale’de en büyük ödül olan Altın Ayı’yı kazandı. Törende, annesi Semra ve eşi Leyla İpekçi’ye teşekkür eden Kaplanoğlu, ödülün, filmin çekildiği Çamlıhemşin’de yapımı planlanan santralları durduracağını umduğunu söyledi.

60. Berlin Film Festivali Berlinale’de son güne ödülle başlamıştı Semih Kaplanoğlu. Yönetmen, Altın Ayı için yarışan filmi Bal ile ilk önce Bağımsız (Ökümenik) Jüri Ödülü’nü almıştı.

Ama başta onun ve sonra da Türk sinemasının beklediği ödül tam olarak bu değildi. Festivalin en büyük ödülü olan Altın Ayı’yı kimin alacağı merak ediliyordu. Bal sadece bir yarışma filmi olmanın da ötesindeydi. Festivalin favorilerinden biri olarak gösteriliyordu. Ve nihayet beklenen de oldu.60. Berlin Film Festivali Berlinale’de Altın Ayı Ödülü’nü Bal kazandı.

Kaplanoğlu, törende yaptığı konuşmada, Berlinale’ye, ödülü kendilerine layık gören jüriye, televizyon kanallarına, kendisini destekleyen annesi Semra ve eşi Leyla İpekçi’ye teşekkür etti. Filmin çekimi sırasında ormanda bir ayıyla karşılaştıklarını ve ayının kendilerini görünce kaçtığını anlatan Kaplanoğlu, “Sanıyorum o ayı şimdi burada” dedi.

Kaplanoğlu, filmin çekimini yaptıkları yerde elektrik santrallerinin yapılmasının planlandığını belirterek, bu ödülü kazanmalarının, bu planların engellenmesine katkı sağlayacağını ümit ettiğini söyledi. 

2004 yılında Fatih Akın imzalı Duvara Karşı adlı filmin ardından altı yıl sonra yine bir Türk yönetmen ödül almış oldu.

Gümüş Ayı ödüllerini ise En İyi Yönetmen dalında Hayalet Yazar adlı son filmiyle Roman Polanski, En İyi Senaryo dalında Tuan Yuan adlı film, En İyi Kadın Oyuncu dalında Caterpillar filmindeki performansıyla Shinobu Terajima aldı. En İyi Erkek Oyuncu ödülü ise How I Ended This Summer filminde rol alan Grigori Dobrygin ile Sergei Puskepalis arasında paylaşıldı.
Jüri Büyük Ödülü, Amerikalı film yıldızı Rene Zellweger tarafından Rumen yönetmen Florian Serban’a verilirken, Serban’ın filmi If I Want Whistle, I Whistle, festivalin kurucusunun adının verildiği Alfred Bauer Ödülü’nü aldı.

Berlinale Kamera Ödülü’nü Japon yönetmen Yoji Yamada, İlk Kez Gösterilen En İyi Film ödülünü de İsveç filmi Sebbe kazandı.