Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kayalara sığınmış Hasankeyf'e karşı taş kesilmesin yürekler! Hasan Aslan

 

 Hallac Medien- und Kultur, “Kayalara sığınmış Hasankeyf'e karşı taş kesilmesin yürekler!‘‘ adlı bir etkinlik organize ediyor. Wien Kultur (MA 7) tarafından desteklenen etkinlikte yer alan sanatçılar, Hasankeyf’in neden sulara gömülmemesi gerektiğini; bir okuma akşamı, fotograf sergisi ve müzik dinletisiyle, bir kere daha ve farklı bir şekilde anlatacak ve hatırlatacaklar.

Hallac Medien- Hasankeyf, sulara gömülmek istenen ve Batman’a bağlı bir Ortaçağ kentçiği. Yediverenleriyle övünen uçsuz bucaksız Harran ovasısının en eski incilerinden biri. Bu tarihî kent, 1954 yılından beri Ilısu Barajı'nın sularına gömülme tehlikesi altında! Yıllardan beri sürdürülen kampanyalara rağmen, tehlike sürüyor. Tarihe, kültüre duyarlı olduğunu söyleyen bugünün kuşakları, Hasankeyf’in sulara gömülmesini ne yapıp edip engelleyemedikten sonra, onun suda çözülen kerpiçlerine gelmiş geçmiş en yürek dağlayıcı ağıtları yaksalar neye yararHasankeyf bugün, Batman şehrine bağlı, iki yakasını Dicle Nehri’nin ayırdığı tarihî bir Kürt ilçesi. İlçeye adını veren eski yerleşim yerinin tarihi, 10 bin yıl öncesine kadar gider. Bu tarihî yerleşim yeri, 1981 yılında “doğal koruma alanı’’ ilan edildi. Fakat, Hasankeyf’i yok etme planları daha eski. Ta 1954 yılından beri, Ilısu Barajı'nın sularına gömülmemek için direniyor Hasankeyf. Ne yazık ki somut, olumlu bir sonuç alınabilmiş değil.Düne kadar, böyle bir projeye kredi vermeyi planlayan ülkeler arasında Almanya, İsviçre ve Avusturyalı kuruluşlar yer alıyordu. Ancak bir taraftan, Türkiye projeyle ilgili taahütlerini yerine getirmemekte; öte taraftan, hem ulusal hem de uluslararası alanda sürekli, geniş, etkili bir karşı kampanya geliştirilmekteydi. Bunların etkisiyle, Avrupalı kuruluşların tümü, 7 Temmuz 2009 tarihi itibariyle projeden desteklerini çektiler.

Türk Hükümeti, garantörlüğünü çeken devletleri “kaypak” olarak niteledi. Başbakan Erdoğan, baraja karşı çıkan herkesi “bölücülük’’le suçlamaya devam ediyor. Barajın yapımı, Cengiz İnşaat ve Nurol Şirketi’nin ortak olduğu, “Ilısu Konsorsiyumu’’ adlı yerli bir konsorsiyuma verilmiş durumda. Destek sunacak bankalar arasında ise Garanti Bank ve Akbank yer alıyor. 2010 yılında kolları sıvayan bu firmalar, barajın 2014 yılı içinde bitirileceğini söylüyor.

“Ilısu Konsorsiyumu’’, Hasankeyf’teki tarihî eserler için önce, “gerekirse taşınacaklar’’ açıklaması yaptı. Son dönemlerde ise, “zaten çok yıpranmışlar’’ demeye başladı. Yani, gerekli duyarlılık sürdürülmezse, tarihî eserler suyun altında bırakılacak.

  Okuma akşamı, fotograf sergisi ve müzik dinletisi 

 

Viyana’da 2000 yılından beri faaliyette olan “Hallac Medien- und Kultur”, bu sorunla ilgili, “Kayalara sığınmış Hasankeyf'e karşı taş kesilmesin yürekler!‘‘ adlı bir etkinlik organize ediyor. Wien Kultur (MA 7) tarafından desteklenen etkinlikte, Ilısu Barajı’nın Hasankeyf’i sulara gömmesine karşı olan Avusturya vatandaşı Kürt ve Türk sanatçılar yer alacak. Sanatçılar, Hasankeyf’in neden sulara gömülmemesi gerektiğini; bir okuma akşamı, fotograf sergisi ve müzik dinletisiyle, bir kere daha ve farklı bir şekilde anlatacak ve hatırlatacaklar.

 

Hasan Aslan’ın, Hasankeyf’te çektiği karelerden oluşan fotograf sergisi, 26 Nisan Salı günü açılacak. Favoriten VHS’de açılacak fotograf sergisi, 29 Nisan Cuma güne kadar açık kalacak. Bu son günün akşamı saat 19:00-21:00 arasında, Hüseyin Şimşek tarafından Hasankeyf üzerine bir okuma gerçekleştirecek. Ardından, Hasan Hüseyin Öksüz ve Özgün Yarar, bir müzik dinletisi sunacaklar.

 

 

 

---------------------------------------

 

26-29 Nisan 2011

 

Hasankeyf Fotograf Sergisi

 

Okuma ve Müzik Akşamı

 

 

 

Favoriten VHS

 

Arthaberplatz 18

 

1100 Wien