Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Ahmet Şık'a Düşünce Özgürlüğü Ödülü

1995'te verilmeye başlanan ödülün diğer sahipleri ise Aram Yayıncılık ve İzmirli kitapçı Birgül oldu.Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Düşünce ve İfade Özgürlüğü ödülü, tutuklu gazeteci Ahmet Şık’a verdi. Her yıl bir yazar, bir yayıncı ve bir kitapçıya verilen ödülün bu yıl diğer sahipleri ise Kürtçe kitaplar basan Aram Yayınları’nın sahibi Bedri Adanır ve İzmirli kitapçı Birgül oldu. Yayıncılar Birliği, Birgül Kitapçı’nın türlü ekonomik zorluklara karşın tam 55 yıldır kitap satmaya devam etmesi nedeniyle ödül aldığını açıkladı. Aynı açıklamaya göre Bedri Adanır yayımladığı kitapları toplatılan ve yargılanan tüm yayıncıları temsilen, Ahmet Şık ise yazıları ve kitapları nedeniyle çeşitli cezalara çarptırılan ve yargılanmaları süren yazarlar adına ödülün sahibi oldu. 


‘Dokunmaya devam edeceğiz’ 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da çelenk gönderdiği törende Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu da bir konuşma yaptı. Hapisteki gazetecilerin haklarında iddianame yazılmamış olmasına rağmen terörist olmakla suçlandıklarını söyleyen Zeynioğlu bir gün böyle bir ödül verme gereği duymamayı temenni ettiklerini belirtti ve “Ancak görüyoruz ki AB’ye katılmamız rafa kalkınca durum kötüye gidiyor. Düşünce ve ifade özgürlüğü alanında iç yakıcı gelişmeler yaşanıyor.” diyerek sözlerine devam etti. 
Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte yazdığı ‘Ergenekon’u Anlama Kılavuzu’ adlı kitabı hakkında açılan bir başka davadan geçen hafta beraat eden Ahmet Şık, Ergenekon davası kapsamında ise halen tutuklu bulunuyor. Şık’ın yayımlanmamış kitabı ‘İmamın Ordusu’ bu davada delil kabul ediliyor. Taxim Hill Otel’de düzenlenen törende, Ahmet Şık adına ödülü eşi Yonca Şık ve Ertuğrul Mavioğlu aldı. Mavioğlu yaptığı konuşmada “Hepimiz acaba başımıza bir şey gelecek mi diye düşünerek mi yazmak zorundayız? Bizden ruhumuzu satmamızı istiyorlar. Ahmet, dokunan yanar demişti. Biz dokunmaya devam edeceğiz” dedi. 

‘Bu ödüle gerek kalmasın’ 
Ragıp Zarakolu başkanlığındaki Yayınlama Özgürlüğü Komitesi’nin hazırladığı ‘Yayınlama Özgürlüğü Raporu – Mayıs 2011’de kamuoyuna açıklandı. Rapor Türkiye’de kitap, yazar ve gazetecilerin yargılanıp, tutuklanmasında olumlu bir gelişme olmadığına işaret ediyor. Ödül gecesi “2012 yılında, artık bu ödülün verilmeyeceği bir Türkiye’ye ulaşma dileğiyle...” sona erdi. 
Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü, ilk kez 1995 yılında yayıncı Ayşe Zarakolu ile yazar Haluk Gerger’e verilmiş, ardından Yaşar Kemal, Erdal Öz, Muzaffer İlhan Erdost, Nadire Mater, Mehmed Uzun, Ömer Laçiner, Enis Batur, Fikret Başkaya, Meltem Arıkan, Ahmet Tevfik Küflü, Prof. İbrahim Kaboğlu ve Prof. Baskın Oran, Elif Şafak, Perihan Mağden, İrfan Sancı, Nedim Gürsel, Nedim Şener gibi isimler almıştı.

Kaynak-RADİKAL