Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

25 KASIM- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” AYFER BER

 Dominik Cumhuriyetinde, diktatörlüğe karşı özgürlük mücadelesini yükselten Mirabelli kız kardeşlerin, diktatörlüğün askerleri tarafından, tecavüz edildikten sonra vahşi bir şekilde katledildikleri, utanç gününün ve insanlık ayıbının yıl dönümüdür 25 Kasım. Latin Amerikada 30 yılı asan darbe,diktatörlük ve siyasi calkantılar sırasında dogan 4 kızkardesin mücadele dolu yasamı.Turjilo Diktatörlügüne karşı daha kücük yaslarda direnmeye baslayan kızkardesler Dominik Cumhuriyetinin bagımsızlıgı icin mücadele ederken tutuklanıp cezaevine cocukları ve esleriyle konuldular.Cezalarını ev hapsine cevrilen kızkardesler haftada bir eslerini ziyarete giderken katledildiler.Daha yasarken efsanelesen kızkardeslerin ölümü hem Latin Amerikalı kadınların hemde Dominik Cumhuriyetinin tarihini belirledi.

 

Kelebekler öldürüldü.

 

 Turjılo iktidardan düsürüldü.

 

 Mirabel kız kardeşlerden birinin kod adının Kelebek olmasından dolayı; “Kelebekler” adıyla anılırlar Mirabelli kızkardesler.

 

 Katledildikleri 25 Kasım tarihi, 1981 yılında Latin Amerika Kadın Kurultayı’nda alınan bir kararla “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak kabul edilir. 1981 den bu yana dünyanın dört bir köşesinden kadınlar, efsaneleşen bu üç kelebeğin tutuşturduğu ateşi harlıyor.
25 Kasım, insanlık tarihinde kadınlara yönelen, alçak, vahşi bir şiddetin, bir insanlık ayıbının, bir utancın yıldönümü olduğu gibi aynı zamanda kadınların erkek egemen toplumsal şiddete karşı duruşunun, kadın dayanışmasının ilmik ilmik örülmeye başlandığı şanlı yıldönümüdür de. 
Yani utancın ve onurun, yan yana, onurun utanca, umudun filizlendigi, diğer yanda kanat çırptıkça yükselen, yükseldikçe özgürleşen kadın dayanışma ve mücadelesinin adıdır 25 Kasım.

 İnsanlığın kadın aklında, kadın yüreğinde, kadın elinde yüceltip yeşerteceği bir yaşam umududur 

 

 Kadına yönelik şiddet doğal ya da kaçınılmaz değildir.

Yeterki kadınlarda toplum icindeki rollerini oynayabilsiler.Ön plana cıkıp kadın aklının neleri yönetebicegini gösterebilsinler.

Kendi topraklarımıza baktıgımızda sanlı kadın direnis örnekleri dolu.

Yasamlarının baharında direnen,politikada ön plana cıkan,savasa karsı onurlu Barıs icin tartaklanan ama mücadelelerinden vazgecmiyen Barıs anaları,on yılı askındır evlatlarının akibetini soran Cumartesi Analarının mücadelesi biz kadınların mücadelesine ısık tutuyor.Düsününki düsünceleri,idealleri icın cocugunu kaybeden bir ananın duygularını.Yüzlercesinin mezarı bile belli degil.Her kapı calındıgında,her telefon caldıgında oglum,kızımmı geldi diyen analarımızın yürek cıglıgını.Buna ragmen daha cok Barıs ve Kardeslikten ısrar eden analarımızın cıglıgı hepimizin cıglıgı olmalı...

 

Kadınlar yaşamın her alanında cinsel kimliklerinden ötürü şiddete maruz kalmaya devam ediyorlar. Kadın bedeninin bir cinsel obje olarak neredeyse her alanda kullanılması özellikle medyada, kız ve erkek çocuklarının küçük yastan itibaren cinsiyetçi toplum rollerinin sınırlarına hapsedilmesi en belirgin örnegidir.

 

Her çen gün artan yoksulluk, işsizlik kadınların evde sokakta işyerinde uğradığı şiddeti artırıyor. Sokakların her geçen gün daha fazla şiddet yüklü olması kadınların duvarlar arasında yaşamasına neden oluyor.Dünyada her saniyede bir kadın cinsel taciz ve tecavüze ugramakta.Gerici gelenek ve görenekler icin kadınlar halen öldürülmektedirler.Her gün yüzlercesi zorla evlendirilmekte,zina isledigi icin taslanarak,kırbaclanarak öldürülmekte.Ceyiz yetersizligi nedeniyle cezalar verilmekte.

 

Dünyadaki Savasların faturasını en cok kadınlar ve cocuklar cekmekte.Kürdistan,Bosna.Hersek,Ruanda,Irak,Iran ,Vietnam,Banglades ve daha Dünyanın bir cok yerinde binlerce kadın tecavüz iskencesine maruz kaldı Savaslarda.Yasanılan bu insanlık ayıbının tecavüzcülerin mahkemelerde savas sucluları olarak yargılanmamaları ise Savası ne kadar kutsadıklarının acık bir ifadesidir.

 

25 Kasım Savasa,Militarizme,Cins Ayrımcılıgına,Tecavüze,Tacize karsı durusun adı ve simgesidir.

 

25 Kasım Barıs ve Kardesligin adıdır.

 

25 Kasım Ezilen yok edilmeye calısılan onurlu kadınların cıglıgıdır.

 

25 Kasımda katledilen Mırabelli kız kardesleri saygıyla anıyorum.

 

Ayfer Ber