Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

DERSIM DE ORMANLAR YANIYOR

dersim-orman-yangini 700

Devlet baba barışa,insana düşman-Ayfer Ber

Geçen sene İsrailli aşırı sağcı milletvekili Ayelet Shaked, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği operasyonlara destek vererek,"Hepsi bizim düşmanımız ve onların kanı bizim elimizde olmalı.Bu öldürülen teröristlerin anneleri için de geçerli. Annelerin oğullarının peşinden gitmeleri adil olur.Ölmeliler ve evleri yıkılmalı ki bir daha terörist yetiştirmesinler." sözleri beni dehşete düşürmüştü .Dehşet saçan bu sözler esasında Kapitalist sistemin devlet politikasıydı.
Önce öldürün,arkasında bir şey kalmasın diye evlerini yakın.Bütün katliam ve soykırımlarda tanıdığımız film görüntüleri.
Son birkaç gündür Dersim cayır cayır yanarken bu ırkçı kadının sözleri aklımda.Kapitalizmin senaryosu hep aynı.
Önce soykırımdan geçirirler.
Vahşice Öldürürer
Tecavüz edip
Sürgün ettirirler
Evlerini yakıp
Mallarına el koyarlar.
Bir daha soykırımdan eser bırakmasınlar diye herşeyin ismini değiştirip,
Kendi o soykırımcı rezil isimlerini takıp giderler.Bunun adı kimine göre medeniyet olur.Çapulcu gördüklerini dize getirirler.
Tıbkı Dersim gibi.Yüzyıllardır acı ve kederden başka Bir şey görmedi halkımız.Nereyi kazsan insan kemiklerinin çıktığı bu soylu kutsal kent Mezopotamyaya yüzyıllardır analık etmiş..Burda doğa,hayvan kutsaldır.Bütün kardeş ezilen halkların kardeşi olmuş,zalimlere asla boyun eğmemiş Dersim halkı.
Bundandır Dersime zulüm edişleri.Bundandır Dersim üzerinde onca oynayışları.Soykırımcı zihniyetlere dur demek artık bütün herkesin görevi olmalı.Dersimde onca barın açılması,onca kahvenin Dersim ve ilçelerinde çoğalması doğal,kabul edilecek bir durummu.BarlardaKahvelerde kadın ticareti yapan,fuhuşa insanları yönlendiren zihniyetlere neden halkımız karşı durmuyor.Malatya mahkemelerince bir dönem kapatılan bu alanlar neden halen açık.İşte tamda insanların zayıf noktalarında tutarak insanlarımızı insanlızlaştırma politikasının bir parçası buralardan geçiyor.Dersim halkının bu zihniyetlere söyleyeceği çok sözü olmalı.Bu alanların kapatılması için yasal olarak başvular yapılmalı.
Günlerdir ormanlarımız yanıyor.Kutuderesi,Ali Boğazı ve birçok alan.Ohal ilan eden valilik günlerdir Pülümür yolunu kapattı.Heronlarla bombalanan alanlardan sonra bu yangınlar meydana geldi ve çoğaldı.Dersim halkının çabasıyla bu yangınlar söndürüldü.
Devlet baba barışa insana düşman.
Barışmı istiyorsun bende istiyorum dedi ve bir sürü Hes yaptı.
Barışmı istiyorsun dedi sessiz sedasız Kale kollarını dağların zirvelerine dikerek savaşa devam dedi.
Buğün Ohalle,köyleri boşaltmakla tehdit ediyor.Panzerleriyle gözdağı veriyor.Trafik polisi görüntüsüyle halkı teşhir ediyor.Akşamları maskelerini takan yüzlerce özel timiyle halkı tedirgin edip gözdağı vererek korkutuyor.Polisin neden maske taktığı hala anlamaktan zorlanıyorum.Korku filmi gibiydiler.İnsanları koruyacaklarına korkutanlar dünyanın hiçbir yerinde göremezsiniz.Tamda bu durumda ülkemde ağlıyarak ayrıldım.Kutuderesi cayır cayır yanarken bizimde yüreklerimiz yandı.Hayvanlarımız cayır cayır yanarken batıda hayvanseverlerin çokluğu neyi ifade edebilirki?.
Dersim dağlarında insanlarımız yaşıyor,halkımızın hayati tehlikede .Yazın yaylalara çıkan insanlarımıza yayla yasağı tam bir fıyaskodur.90 yılların süğünleri olarak bu yasağı şiddetle kınıyorum.
Orda kalan bir avuç insanımıza çektirilen bu zulüm 90 yılların eseridir.Yolları kapanan halk şehirlere gelemedi.Hayvancılıkla geçimini sağlayan bu halka dağları yasaklayan zihniyetler neye hizmet ediyor.Etse etse Dersimi çıban başı olarak gören zihniyetlerin geçişini sağlayarak yeni soykırım ve katliamlara zemin hazırlıyor.Ama Dersim 38 birdaha yaşanılmayacak diyen halkın birlikteliği bütün bu oyunları boşa çıkartacaktır.Barış KAZANACAK.Ezilen halklar KAZANACAK.