Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

KÖY MUHTARI ŞERİF KURT LA SÖYLEŞİ -M Yılmaz

Kurmeş Dernek Başkanı: İyi akşamlar Sayın Muhtarım, köyün genel durumu hakkında bize neler anlatabilirsiniz?
Kurmeş Köy Muhtarı: İyi akşamlar, köyde herhangi bir olumsuzluk yok. İki köylümüzü Hıdır ve Elifgo yu kaybettik. Yakınlarına tekrardan başsağlığı diliyorum. Yaylacılar çoktan köye döndüler. Köy meraları cıvıl cıvıl hayvan sürüleri ile dolu. Ekinler halen ekilmedi. Yakında buğday ekmeye başlanılacak. Olumsuzluk yok.
Dernek Başkanı: Birkaç ay sonra muhtarlık seçimleri olacak. Adaylığını koyacak mısın? Şayet evet ise, senden başka adaylığını koymak isteyenleri de olduğunu duyduk. Selman, Turan, Haydar Bangus vs..
Muhtar: Seçime daha 7 ay var. Her seçimde ilk baştan onlarca aday çıkar, seçime doğru bir iki aday kalır. Selman üç yıldan beridir aday olacağını söylüyor. Dernek olarak ne düşünüyorsunuz.
Başkan:  Dernek yönetim kurulu toplantısına, dernek olarak köydeki muhtarlık seçiminde tarafsız kalmayı düşünüyoruz.  Köydeki elektrik şebekesi yenilendi. Durum nasıl?
Muhtar: 100 e yakın demir elektrik direkleri dikildi ve 54 direğe elektrik ampulleri takıldı. Akşamları köyde ışıksız bir sokak yok. 
Başkan: su durumunuz nasıl?
Muhtar: Özel bir çalışma sonucu, Kamışlı semtindeki su seviyesini yükselttik.  Cerm çeşmesindeki suyu önümüzdeki aydan keseceğiz. Kasım da Mayıs ayına kadar Kamışlı suyu köyümüzün su ihtiyacını karşılayacak seviyededir.  Haziran da Kasım ayları arası Cerm deresinde ki suyu da kullanacağız.
Başkan: Ücretler nasıl olacak.
Muhtar: 7 ay boyunca su paraları alınmayacak, çünkü su ücreti ödemiyoruz.
Başkan: Sayın Muhtarım, dernek yönetim kurulunda alınan bazı kararlar var. Bunları senin bilgine sunmak ve muhtar olarak düşüncelerini almak istiyorum.  İstersen birinci karardan başlayalım.  Önümüzdeki yıl Ağustos ayının ilk haftasında 7. KURMEŞ ŞENLİĞİ ni iki günlük köyde yapmayı düşünüyoruz. 
Muhtar: Siz nasıl uygun görüyorsanız ben yanınızdayım. İki gün biraz fazla değil mi? Dersimde üç gün kazalarda bir gün, iki günlük festival pahalı olmaz mı? 
Başkan: Bir günde de olsa aynı masraflar olacaktır. Mesela, sahne, elektrik, müzik aletleri ve diğer teknik araçlar için bir gün veya iki gün olsa da, aynı ücreti vereceğiz. Şimdiye kadar yaptığımız alanda yapma imkânımız var mı? Bildiğim kadarı ile orda Tan ailesi bir ev yapmış.
Muhtar: Alan yeterlidir. Zaten harmanı kullanmıyorduk. Bir sıkıntının olabileceğini düşünmüyorum.
Başkan: Alternatif olarak Ortaokul alanında yapma imkânımız yok mu?
Muhtar:  Ortaokul çok uzak. Alan olarak da daha geniş değil. Tekrarda bir alan düzenlemesi, elektrik ve su çekilecek. Bunlar gereksiz masraflara yol açar.
Başkan: İkinci bir konu, Quncık ı tarihi koruma altına almayı düşünüyoruz. Quncık ın anlamı hepimizin bilgisi dâhilindedir. Planımız şöyle. Quncık ın tabii yapısına dokunmadan, etrafını eskide Garip Dede de olduğu gibi bir sur ile çevrilecek, surun etrafı yeşillendirilecek ve Quncık ın anlamını belirten yazılı bir tabela asılacak. 
Muhtar: Çok güzel düşünce ve ben taraftarım. Tabii bunu köylülerle konuşmak lazım. 
Başkan: Üçüncü konu: Garib Dede Türbesinde Ağbabanın heykelini yapmayı düşünüyoruz. Ağbaba heykelini yapmadaki amacımız, Alevi- Kızılbaş inancını sembolik olarak Ağbaba heykeli ile somutlaştırmaktır. Ağbabanın mezarının köyümüzde olması güzel bir olgu. Ağbaba sevgisi bizim köy ile sınırlandırılamaz, zira tüm çevre köylülerin Ağbabaya önemli bir sevgi ve saygınlığı vardır. Bizim amacımız, Garib Dede Türbesinde kurbanların yanı sıra, Türbeyi ziyaret edenlerin verecekleri maddi katkı ile çevre köylerde mağdur ve muhtaç insanlara maddi yardım sağlamaktır.
Muhtar: Türbe bir yardım kurumuna mı dönüşecek?
Başkan:  Hayır Muhtar. Alevi Kızılbaş inancı gereği, mağdur ve fakire el uzatan bir görevdir. Türbeyi ziyaret edenler, Ağbaba somutunda kurbanları yerine, bölgedeki fakir ve mağdur insanlara yardım amacı ile katkı sunmalarında daha iyisi ne olabilir ki. İnsan hürler,  kalbindeki niyeti ne ise onun özgürce yapmalılar. İsteyen kurban, isteyen maddi katkı sunmalıdır. 
Muhtar: Bunu köylülerle konuşurum. Herhalde bu konuyu biraz daha derin konuşmak lazım. Bence de, Hak için verilen niyaz, kullara hizmet etmelidir. 
Başkan: Sayı Muhtar, köyde bazı olumsuzluklar duyuyoruz. Örnek komşular arasındaki arsa çelişkilerinde çıkan şikâyetler. Bir başka konu, köyün kanalizasyon deposunu dolmasına rağmen, yıllardır boşatılmaması vs. 
Muhtar:  Köylüler arasında ara sıra çelişkiler çıkıyor. Çelişkileri komşuluk haklarına saygınlık temelinde aramızda çözmeye çalışıyoruz. Kanalizasyon deposu konusuna gelince, depo dolmamış. Depo üç havuzda oluşmaktadır. Depoda akan artıklar değil, sudur. Suyunda koku yaptığı doğrudur. Bunu en yakın zamanda halledeceğimizi sitemiz aracılığı ile tüm köylülere duyurmanı rica edeceğim. 
Başkan:  Sayın Muhtar, dünyada soyu tükenen bazı bitkiler var. Bunlarda dardağan ve çetene ağacı baştan gelmektedir. Duyumlarımıza göre, bu ağaçlar kesilip, ticari amaçla satılmaktadır.
Muhtar: Doğru, ne yapabiliriz ki. Adam diyor ki bunlar benim arsam veya tarlamda. İstediğim gibi yapabilirim. Mağaraların önündeki tüm dardağan ağaçları ticari amaçlı olarak kesip sattılar.
Başkan:  Sayın Muhtar, merhamet etmek lazım, benim malımdır istediğimi yaparım diyen zihniyet, başkalarının tarla ve meralarında hayvanlarını barındırıp besliyorlar. Sorun benim senin malın değil, sorun, soyu tükenmek ile baş başa olan asırlık yaşındaki ağaç acımasızca kesmeleridir. 
Muhtar: Seninle hem fikirim ve bunun önüne geçilmelidir.
Başkan: Cem evinde sandalye ve masa eksiklikleri olduğu söyleniliyor. Sitede bir çağrıda bulunduk. Öyle umut ederim ki yardımsever insanlar duyarlılığını gösterirler. 
Muhtar: Sandalye çok eksik. Çoğu kırıldı veya çalındı. Böyle bir yardım bizleri çok sevindirecektir. 
Başkan: Dernek adına sana teşekkür ediyorum, köylülere saygı selamlarımla.
Muhtar: Bende çalışmalarınızda başarılar diliyorum, hepinize sevgi selamlarımla.

Kurmes Dernegi Baskani Mehmet Yilmaz