Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kurmeste Insan Manzaralari

Bu yazımla, babam İsmail in bazı anılarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Yazılacak çok anısı olmasına rağmen, genellikle esprilerini belde aşağı kullanmıştır. Aziz Nesin deyimi ile, terbiyem bunları yazmaya pekde müsade etmemektedir. Buna rağmen bir kaçını yazıyorum. Nasıl olsa benim babam. Sevgilerimle. 14.10.2008 

Zeki Köpek 

İsmail amca Kahraman Aslan la birlikte hayvan tücarlığı yapıyorlarmış. Hozat ve çevre köylerden satın aldıkları bir kaç büyük ve küçük baş hayvanlarını köyü olan Kurmeş e getiriyorlarmış. Peyik ten geçerken, bölgede adı şanı ile tanılmış bir ağanın kızına misafir olurlar. Karınlarını doyurduktan sonra yoluna devam etmek isterler. Ağa kızı  Sultan Hatun da  onlarla birlikten Peyik ten Afşeker e kadar gelmek istedigini söyler. Hatun atına biner, İsmail ve Kahraman da satın aldıkları hayvanları ile birlikte bir saatlık yoldan  sonra, Afşeker e varırlar. Sultan Hatun attan iner inmez, ufak bir köpek yavrusu hatuna yaklaşıp, eteklerını koklar. Kahraman hemen köpeği azarlar ve köpek uzaklaşır. İsmail: Kahraman !  Köpeği azarlama der.Kahraman: Neden İsmail.İsmail: O köpek hem senden hemde benden akıllıdır der. Kahraman: Köpek nasıl bizden akıllı olur ?İsmail: Biz iki erkek bir saattır Sultan hatun la yolda geliyoruz. Hiç birimiz Sultan hatunun eteğini kokladık mı?  Hatun attan iner inmez, köpek hemen gelip kokladı. Onun için o, senden ve benden akıllıdır der. 

Seksi Baytar

Hasan Top un katırı günlerdir yem yemiyor su içmiyor. Hayvan takattan düşmüş. Hasan, Pertek ten veterneri  getirir.  Veterner hayvanı öğle vakti, Hasan ın harmanin da muayene eder. Köylüler harmanın etrafına toplanmış, büyük bir ilği ile muayeneyi izliyor ve hayvanın hastalığını merak ediyorlarmış. Veteriner önce hayvanın ağzını, dilini, dişlerini, kontrol ettikten sonra, kulağına taktığı ses alma cihazı ve elleri ile, hayvanın boynunu, karnını, kalçasını ve kıçını muayene eder. İsmail Amca: Aslan Veterner. Hepimizin gözü önünde hayvanın her tarafını elledin. Akşam hanımının koynuna girince, Allah bilir daha ne marifetler sergiliyorsun der. Veterner çok alınır ve hayvanı muayene etmekten vaz geçip Pertek e geri döner. Hasan : Adam hayvanı kurtaracaktı. Ölürse sebebi sensin der.İsmail: Demeki ömrü bu kadarmış, oğlum der. 

Piç Komutan !

80 askeri darbeden sonra,  askerler köylüleri, köy ilkokulunun  meydanında toplamışlar.Köylülere psikolojik ve bedensel işkence yapmaya başlamışlar. Kadın ve yaşlılar tek ayak üzerinde duruyor, gençlerede yerde sürünme eğitimini yapıyorlarmış. İsmail: Komutanım haklısın. Elimizde silah yok.  38 de senin gibiler korkudan anasının karnında çıkmayı cesaret etmezdi. Komutan: 75 yaşındaki İsmail amcayı meydan dayağına çeker. Oğlu Hıdır müdahale eder, babasının yerine kendisine işkence edilmesini talep eder. Komutan: Yaşlıyı bırak, çocuğuna işkence yapın der. Hıdır ı dövmeye başlarlar. İsmail: Komutanım benim 8 çocuğum var. Biri ölürse, yedisi sağdır der.Komutan: İşkencenin daha şiddetlenmesini talep eder. İsmail: Komutanım babanızın adı ne ? Komutan: Aliİsmail: Babanızın adı çok güzelmiş. Sen o babanın oğlu degilsin. Annan seni başkalarından almıştır. Sen piçsin. Askerler dudak altında gülmeye, köylülerde İsmail amcayı onaylar gibi mırıldanmaya başlıyorlar. Komutan daha da azgınlaşmaya başlıyor. Pertek te her kes onu piç komutan lakabı ile anıyor. 

Yalancı Hoca

80 askeri darbeden sonra, alevileri sünnileştirmek için, alevi köylere cami yapma ve imam göndermeye başlarlar. Bizim köyede Elazığ ın Şuşnaz köyünden olan bir cami hocasını göndermişler. Köylülerimiz Şusnaz lıları tanırlar. Onlar eşeklerine yükledikleri ayva ve  üzümlerini köylerimizde satarlardı  "" Diyanetin yogun cabasi, köylülerin pek ilgisini cekmez"Hoca iki aya yakın köyümüzde kalır. Cuma günü, İsmail amca bir kaç köylüyü yanına alıp, cami olarak kullanılan köy odasına gider. Hoca efendi Cuma namazının kılınacağına sevinir. İsmail: Hoca efendi biz namaz öğrenmeye geldik.Hoca: Çok hayırlı bir sevap kazanacaksınız der.İsmail: Hoca efendi, sen önde, bizde senin arkanda namaza duracağız, değilmi der.Hoca: Aynı öyle olacak der.İsmail: Hocalar yanlış şeyler söylemez, hep doğruyu söyler, cemat hocaya güvenmeli  değil mi? Hoca: Allah için hizmet veren, Allahın doğru yolundan sapamaz der.İsmail: Hoca efendi, ben senin arkandan namaza durmadan önce, sana bir soru sormak isterim der. Senden ricam, soruma ya evet yada hayır cevabını verirsen yeterlidir. Hoca: Buyrun İsmail amca, sorunuzu sorabilirsiniz der.İsmail: Sizin köyünüzü tanırım. Sizde eşek çok beslenilir. Senin eşekle hiç cinsel temasın oldumu?Bu soruya çok öfkelenen hoca, aynı gün bavulunu toplayıp Pertek e gider. Köyümüzde bu sayede sunnileşme politikasından kurtulmuş olur. 

İsmail Pertek te

İsmail amca Pertek çay bahçesinde, bir çok pertekli dostu ile şakalaşıp konuşuyorlarmış.Pertekli: İsmail gagoş, siz hiç  zefk, güzellik ve temizlik diye bir şey bilmezsiniz. İsmail: Gagoş kivre niye?Pertekli: Siz kadınlarınızın koynuna nasıl giriyorsunuz?  Kadınlarınızın üstü başı hep yağ peynir kokuyor.İsmail: Çok haklısın gagoş kivre. Ben karımın koynuna girdiğimde, hep sizin kadınları hayal ediyorum der