Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Mamo Amca

Mamo amcamız öldü. Kendisine Allahtan rahmet, ailesi ve yakınlarına baş sağlığı temenilerimi iletirim.

Mamo, duyma özürlüsüydü. Küçük yaşta geçirdiği aşırı sıtma sonucu, duyma duygularını kayp etmiştir.

Bende de hafif sağırlık özürlülüğü olduğu için, sağırlar genellikle, konuşulan kelimeleri iyi algılıyamadıklarından ötürü, şayet okuma yazmaları yok ise, algıladıkları gibi telavuz ederler.

Mamo amca Kurmeş de konuşulan dil şivesi dışında başka bir şive ile konuşurdu. Konuşmalarında genellikle dilini üst damağına dokundurarak konuşurdu.

Mamo inanç ve itikatlarına bağlıydı. Köyümüz ve çevresinde nerede bir tapınak varsa, onun orda dikili bir badem, dut ve ceviz ağacı vardır. Diktiği ağaçları canı gibi beslerdi. Kozuk dağının tepesine diktiği ağacı sulamak için, yazın sıcaklığında, saatlerce suyu omuzunda taşıyıp götürürmüş.

Mamo derken, insan aklına kırmızı tarla gelir. Kırmızı tarla kenarında ektiği nice ceviz, badem, armut ve üzüm bağlarının meyvesını yemeyen Kurmeş lilerin olmayacağını tahmin etmem.

Mamo öldü. Onun yetiştirip gelecek nesillere bıraktığı yüzlerce ağacı yeşerdiğinde Mamo amcayı hatırlatacaktır.

88 yaşlarındaki ömrünün son 15 yıllını Almanya da göçmen mülteci olarak geçirdi.

Onun bir anısını sizlere anlatmak isterim.

Çocukları ile birlikte Wipperfürth kentinde yaşadı. Her sabah yeşil ormanlar içersinde geziye çıkar.

Ormana giden yolun kenarında, etrafı demirlerle çevirmeli içinde küçük fidanların yetiştirildiği bir mezar anıtı varmış.

Almanya da tek mezar yerleri müsaade edilmemesine rağmen, büyük bir ihtimal ile trafik kazası sonucu ölmüş birinin ya mezarı yada anısına bir mezar anıtı yapılmıştır.

Mamo her gün mezarı ziyaret eder, mezar etrafındaki yabani otları temizler ve Cuma günleride mum yakarmış.

Mezarın etrafındaki demirler paslanmış, mezarın zemin çimentosu molozlaşmıştır. Bir gün çarşıda demir boyası, beyaz badana ve bir fırça satın alıp mezara gider.

Demirleri boyalar, mezarın zeminini ve kenarındaki fidanların kökünün yarısını beyaz boya ile boyar.

Yolda geçenlerden birisi mezar sahibine haber verir. Mezar sahibi polisi haberdar eder. Polis Mamo yu olay yerinde tutuklayıp eve getirir.

Polis, Mamo ya, mezar sahibinin istek ve müsaadesi olmaksızın, demiri, mezarı ve ağaçları boyadığından ötürü kendisine karşı suç duyurusunda bulunulacağı kendisine anlatılır.

Mamo, oranın bir ziyaret yeri olduğunu, ziyaret mekanının sahibi olamıyacağını, ziyarete hizmetin bir itikat ve vazife olduğunu idia eder.

Polis ve mezar sahipleri olayda bir inanç bazının olduğunun farkına varınca, şikayetten vaz geçip, bir daha böyle bir etkinlik içersine girmemesi için Mamo yu ikkaz ederler.

Mamo, dünyanın her yerine kafirler dolmuş. ziyarete hizmeti yasaklıyorlar demiş.

Mekanın toprak, etrafın yeşilliklerle donansın mamo......