Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

ŞAVAKLAR FİLMİ İZLENİMLERİM

İstanbul da 30 Mayıs 2009 da Tunceli  Pertekliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma  derneğinin düzenlediği kültürel enkinliğinde, Kazım Öz ün Şavaklar Filmi galasına katıldım. Saat 14.30 da kokteyle başlıyan toplantı, saat 15.30 de film gösterimi ve saat 17.00 kadarla rejisör Kazım ile film hakında sohpet yapıldı.

Etkinliğe 200 aşkın kişi katılmıştı. 40 yakın köylümle görüşme imkanım oldu. Fotografları A. Haydar Gürbüz e ilettim ve yakında sitemizde yayınlanacağını umut ediyorum.

Film çok güzel. Şavaklılar yaşamını yaşamış bir kişi olarak, beni çocuklu yıllarıma götürdü. Şavaklılar yaşamı ne kadar zormuş!  Babalarımız ekmeğini aslanın ağzında koparırcasına, bir yaşam sürdürüyorlarmış. Halen bu yaşamı sürdürenler vardır. Film Çeledorlarla yapılmış. Film kış mevsiminde başlıyor ve sonbahar da bitiyor. Kış mevsiminde hayvanların nasıl beslendiği, ilkbaharda hayvanların kuzlama ve ürün vermeye başlaması, yayla göçü ve hayvanların komyonlarla taşımacılığı, yüksek yaylalara hayvanlarla gidildiğinde, yollarda çekilen çileler, yaz aylarında koyun ve kuzuların kırpılması, yaylacıların kendi aralarındaki esprileri ve sonbaharda tekrarda kendi evlerine geri göçü konu almaktadır.

Filmde dikkatımı çeken iki konu var.
Dağlar insanların bilinçlenme mekanları olmuştur. Gerila ile ilişkiler kadınlara sosyal ve siyasal bilinçlemeyi getirmiştir. Çok ilkel üretim araçları ile ilişki içersinde olan insanlarda, medeni sosyal ve siyasal bilinçlenme görmek mümkündür.

İkinci konu, şavaklılar yaşamında hayvan haklarını koruyan bir dernek olmalıdır. Hayvanlarla ilişkilerde çok barbar ve acımasızlık söz konusudur. Kazım da bunu bilinçli olarak en acımasız bir şekilde filme aktarmıştır.

Kazım arkadaşı,  filmde katkıları olan her kesi ve  Pertekliler Derneğini çalışmalarından ötürü kutlarken, İstanbul da görüştüğümüz tüm dostlara tekrarda sevgi selamlar.

M. Yılmaz  - 23.06.09