Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

8. KURMEŞ ŞENLİĞİ BAŞARI İLE SONUÇLANDI

Resim 1

8. Kurmeş şenliğimizi 6. Kongremizle taçlandırdık.


16-18 tarihleri arasında Almanya'nın Rüdesheim am Rhein kentinde düzenlediğimiz gelenekselleşmiş şenliklerimizden 8.sini başarıyla gerçekleştirdik. 8. KURMEŞ ŞENLİĞİ mize 100 üzerinde insanımız katıldı ve 60 yakın köylümüzle birlikte aynı otelde birlikte konaklandık.
Etkinliklerimize 16 Ekim Cuma akşamı otele yerleşme ve genel düzenleme akşam yemeği sonrası gelen konuklarımız,köylülerimiz ve dernek üyelerimiz ile sohbet edildi ardında dernek başkanımız sayın Mehmet Yılmaz bir açılış konuşması yaparak şenliğimizin anlam ve önemini belirtti.Şenliğimizin gerek dünyamızın gerekse de ülkemizin içinde geçtiği politik durum ve gelişmelere karşıda önemli bir duruş olacağını şenliğimizin sloganı olan"Savaşa hayır İnadına Barış" söyleminin öncelikli olarak tüm Orta doğu, ülkemiz ve her nerde bir savaş oluyorsa orda mutlaka ama hemen şimdi gerçkleşmesi temennisinde bulundu. Etkinliğimizin 12 İmamlar yasına raslanması bir eksikliğimiz olarak değerlendirildi.
Ankara Suruç ve tarihte yapılan tüm katliamlara da değinerek her insanın canının çok kıymetli olduğunu ve bu katliamları yapanları şiddetle kınadığını kınanması gerektiğini belirtti.Derneğimize gelen mesajlar okundu,kurum temsilcileri düşüncelerini sundular mesajlarını okudular.
Bu konuşmaların ardında aramızda bulunan Erkan-Dilan ve Ali den güzel anlamlı ve bir o kadar da duygulu anların yaşandığı müzik dinletisi oldu. gecenin ilerleyen bölümlerinde genel sohbet ve köyümüze ait anılar şarkılar,masallarla dolu sohbetlerle sabahın ilk ışıklarına kadar hasret giderildi.
"Bölgemiz ve Dünyamızda ki Politik gelişmer,1 Kasım seçimleri ve Barış Süreci"konulu birde panel yaptık.
Etkinliğimizin 2. gün proğramları sabah kahvaltısından sonra doğa gezisi kenti tanıma ve serbest etkinlikler olarak saat 14.e kadar devam ettikten sonra Xalo ve M.Yılmaz'ın katıldığı birde panelimiz oldu.Panele ilgi yoğundu.İlk olarak Dernek Başkanımız dünyamızda insanlık uğruna barış uğruna hayatını yitirmiş canları anma ve onların mücadelesine saygı duymak ve bu sene köyümüzde ölen 5 insamınız için saygı duruşu yapıldı.Ardında bölgemizin sorunlarına değindi, 1 kasım seçiminin ezilen halklar için bir umut olduğunu her kesin mutlaka HDP den yana oylarını kullanması gerektiğini,barış sürecinin derhal başlatılması gerektiğini,Ankara Suruç katliamlarının bölgemizin içine gireceği Ortadoğunun çatışmalı ortamına dönüştürüleceği hatta son Suruç Amed ve Ankara katliamlarıyla bunun denendiğini ifade ederek sözü diğer katılımcı Xalo'ya bıraktı.
Xalo' konuşmasına derneğimizin şenliğini ve bu değerli çalışmalarını selamlayarak başladı.42 yıllık bir devrimci mücadelesinin olduğunu belirten Xalo tarihsel olarak yaşadığım bu mücadeleyi ben günün birinde yürütemezsem de gençlerimizin yürüteceğini çünkü insanlığın buna gereksinimin olduğunu vurguladı.Başta yaptığı bu açıklamanın kendisi için devrimci bir görev olduğunu belirtti.
Xalo konuşmasına; içinde geçtiğimiz bu son sürecin çok ciddi ve tehlikeli olduğunu HDP'ye ve Devrimci güçlere yönelik saldırıların planlı ve sistemli yapıldığını belirtti. Özellikle Ortadoğu'daki emperyalist çatışmaların kendi çıkarlarına yönelik bölgesel hegemonya amaçlı olduğunu bu nedenle bölgede savaşların devam edeceğini ama bunlara karşıda "Rojava" başta olmak üzere ezilen halkların özgürlük mücadesinin doğduğunu ve doğacağını sözlerine ekledi.ABD nin "Yaratıcı Kaos Doktrini" üzerinde de durarak çeşitli örneklerle bu savaşın nedenlerini ve niçinlerini açıkladı.
Rusya ve ABD 'nin Suriye dalaşmasının aslında çok önceleri başlayan bir "hegemonya" savaşı olduğunu Ukrayna ile başlayıp devam eden ve bugünde Suriye'ye sıçrayan hatta bu ülkeler adına bir "vekalet savaşı"nında olduğunu çeşitli varyasyonlarla örneklerle anlattı.Rusya'nın Suriye'de daiş canilerini vurması kürtlere elbette ki bir avantaj sağlayacağını ama bunun böyle devam edip etmeyeceği noktasında da çeşitli endişelerinin olduğunu 1942 Mahabbat cumhuriyetinin kuruluşu ve çöküşü ile örnekledi.Paneli daha sonra :
Mülteci sorunu, Amed-Suruç ve Ankara katliamlarını içine alan geniş bir sunum yaptı.AKP nin Daiş ile olan bağına değinerek paneldeki konuşmasına son verdi.Panele ilgi bir hayli fazlaydı,katılımcılarda sorularla ve çeşitli konuşmalarla, açıklamalarla paneli zenginleştirdiler.
6.Kongerimizle Etkinliğimizi Taçlandırdık.
Bu etkinliğin önemli anlarından biride derneğimizin 6.kongresinin yapılmasıydı. Kongremiz açılış konuşması ve divan seçimiyle başladı.Divana Hanifi Akbayın(Dersim Spor Kulüpleri Başkanı-Dersimde işveren) ve Serpil Top seçildi.
Kongre genel üye yoklaması ve gündemin onaylanması ile başladı.Çalışma raporları Dernek Başkanımız Sayın Mehmet Yılmaz tarafından okundu,Mali Rapor Sayın Dernek Saymanı Polat Durmuş tarafından okundu, Köy temsilcimiz Sayın Haydar Ber'in raporu okundu ve bu raporlar üzerine tartışıldıktan sonra oy birliği ile YK aklandı.
Yeni Dernek Yönetim Kuruluna şu isimler seçildi.
Mehmet Yılmaz,Polat Durmuş,A.Haydar İltümmür, Fatma İmak Turan,Ali Ekber Aslaner, Serpil Top, Gönül Durmuş,Hüseyin Uç,Hasan Banguş,Hasan Aslaner, Abuzer Ber..
Denetim Kuruluna. Haydar Uç,Gürsel Kurt,Hasan Top, Nurettin Banguş ve Aysuman.Banguş
Genel Kurulu sonunda, Dernek Yönetim Kurulu adına, sayın Mehmet Yılmaz, eski Yönetim ve Denetim Kurullarında görev almış ve yeni Yönetim Kurullarına girmemiş arkadaşlara veda teşekkürlerini sundu.
Cumartesi günü akşam geç saatlerinde Savaşa Hayır İnadına Barış soluganı ile toplu etkinlik ve birlikte gecenin geç saatlerine kadar müzikal sohpetlerle devam etti.
Pazar sabahı birlikte kahlatıdan, kısa bir değerlendirmeden sonra vedalaştık.
Gelecek şenliklerde buluşma umudu ile,
Yaşasın köylülerimizin devrimci siyasi ve dayanışmacı birliği.
Kurmeş Derneği
Yönetim Kurulu adına
Eski Sekreterimiz
Ali Haydar Gürbüz

Resim 2

 

Resim 3

 

Resim 4

 

resim 5

 

Resim 6

 

 

Resim 9

 

Resim 10

 

Resim 11

 

Ekim 2012 den Ekim 2015 kadar Kurmeş Derneği çalışma faaliyet Raporu

                                     2012
16.09.2012 Dernek Yönetim Kurulu Toplantısı. Erlenbach, 6. Kurmeş Şenlik değerlendirmesi ve mali bütçe ve 5 Kurmeş Dernek Kongresi yapılması kararı. Dernek Başkanı Ayfer yoğun işleri nedeni ile dernek başkanlığı bırakma talebinde bulundu.

28.10.2012 5. Kurmeş Dernek Kogresi Köln. Yeni yönetim ve denetim Kurulları seçildi.

24.10.2012 Kurmeşli bayanlarımız TV 10 da canlı yayında köyümüz ve derneğimiz hakkında bilgilendirme programını.

18.11.2012 Dernek Yönetim Kuru Toplantısı. Erlenbach. 6 aylık dernek çalışma faaliyeti tespiti.

02.12.2012 Dernek Yönetim Kurulu Toplantısı – Wiesbaden.

10.12.2012 Kurmeş Bilgilendirme yazısının ve yeni yıl mesajının köylülerime posta ile iletidi.

26.12.2012 2. Kurmeş Gençlik buluşması için Kurmeşli gençlerin Wiesbaden de buluşma yaptılar.

28.12.2012 Stuttgart daki Kurmeşli bayanlar Dernekte aktif faaliyetler için kendi aralarında yemekli bir sohpet toplantısı yaptılar.

                           2013
01.01.2013 Sitemiz aracılığı ile Kurmeşli ve dostlarına Yeni Yıl Mesajının yayınlandı.

09.03.2013 2. Kurmeş Gençlik buluşması için Kurmeşli gençlerin Wiesbaden de buluşması ve Heilbronn Jugendherberge de 18/19 ve 20 Mayısta 2. Kurmeş Gençlik buluşması kararı alındı.

16.03.2013 Stuttgart taki Kurmeşli Bayanlar buluşması ve 29 Mart ta Stuttgarta bize sponsorluk yapan işverenlerimizle yapılacak etkinlik için kendi aralarında somut görev tespiti yapıldı.

29.03.2013 Derneğimizin sosyal, politik ve kültürel etkinliklerine maddi katkı sunan Kurmeşli ve dost işverenlerle yemekli ve müzikli toplantı düzenlendi. 70 İşverenimize bize sundukları maddi katkılarında ötürü dernek olarak birer LİYAKAT ödülü verildi.

04.04.2013 Sitemiz de mevcut olan ZİYARETÇİ defterini kapattık. Sitemize günlük olarak 100 yakın reklam amaçlı gelen diğer yazıları engelleyemediğimiz için bu sayfayı kapatma zorunda kaldık.

28.04.2013 Dersim soykırımına karşı – Dersim Soykırımına karşı Dernek – Kurmeş Derneği ve Erlenbach Alevi Kültür Cemevi ile birlikte ortak bir panel düyenlendi. Erlenbach

04.05.2013 Dernek Yönetim Kurulu Toplantısı Erlenbach.

12.06.2013 Derneğimizin 2010/ 2011 ve 2012 Maliye Vergi Beyanını Stuttgart taki Maliye İdaresine verdik.

18/19 ve 20 Mayıs 2013   2. Kurmeş Gençlik Şenliği Heilbronn. 60 yakın geçlerimiz 3 gün boyunca kendi aralarında siyasi kültürel ve sosyal etkinlik içerisinde bulundular.

24/25 Mayıs 2013              5. DERSİM KÜLTÜR FESİVALI Frankfurt. Festivale bölgesel yaşam sergimiz ve ŞAFAK yemek kültürümüzle katıldık

05.10.2013 Dernek Yönetim Kurulu Toplantısı – Erlenbach

05.10.2013 Genç Rejisör KAZIM ÖZ e kamara alımı için 3 İşverenimizin maddi katkısı

24.11.2013 Dernek Yönetim Kurul Toplantısı. Toplantı Hüseyin Güler in isteği doğrultusunda oldu. Toplantıda, CEM VAKIFı ile birlikte çalışan ve içimizde Dede veya Pirlik sıfatı ile dolaşan kişilerle, Talip- Pir ilişiklerin kesilmesi yönünde köylülerimize bir tavsiye kararı aldık ve Bu tavsiye kararımızı köylülerimizle birlikte tartışılması önerildi.

18.12.2013 Kurmeş Bülteni ve Yeni Yıl Mesajı köylülerimize posta ile gönderildi

                        2014

06.01.2014 Mithra Solar Firması ile görüşme. Çerme Çeşmesindeki suyu güneş enerjisi ile su deposuna suyun aktarılması. Firma 10 yıllık garanti ile 15.000€ karşılığında bir teklifte bulundu. Projeye sıcak bakılmadı

10.01.2014 Sitemizi teknik nedenlerden ötürü kapatıldı.

25.01.2014 Sitemiz yeni teknoloji ile tekrardan yayına girdi

03.02.2014 Dernek Kontosu Stuttgart tan Wiesbaden e aktarılı

08.02.2014 Dernek Yönetim Kurulu Toplantısı – Krefeld. HIZIR LOKMASI toplama kampanyası başlatıldı.

22.02.2014 Mainz de HIZIR GECESİ nedeni ile köylülerle birlikte bir CEM Gecesi düzenlendi

08.03.2014 Dernek Yönetim Kurulu toplantısı Köln. 7. Kurmeş Şenlik hazırlıkları, Ağbaba ve Qunçık Projeleri tartışıldı.

03.05.2014 Dernek Yönetim Kurulu Toplantısı – ERLENBACH

Mayıs 2014 Dernek Genel Sekreterimiz Ali Haydar Gürbüz, Haydar İltimür, Ali Ekber Aslaner ve Hasan Banguş 7. Kurmeş Şenlik önçalışması ve diğer Projelerimizi köylülerimiz ile görüşme ve köylülerimizin görüşlerini almak için köye gittiler. Ağbaba Heykeli ve Quncık projelerimiz köylülerimiz tarafında olumlu bakılmadı. Quncık ın bulunduğu yer sahipleri 200 m2 bir alanı vermek istemediler. İstanbul daki arkadaşlarımız Agbaba Heykeli ve Quncık düzenlemesi konusunda projelerini bize sunmuşlardı ve bu projelerin gerçekleşmesi için ön görülen 20.000 € maddi kaynak bulunmuştu.
13.05.2014 Dernek üyelik aidatlarının SEPA üzerinde çekimi

30/31 Mayıs 2014 6. DERSİM KÜLTÜR FESTİVALI DÜSSELDORF. Bu Festivalde sergi ve bölgesel yemek kültürümüzle katıldık.

02.06.2014 7. Kurmeş Kültür Festivalinin Program ve Hazıklık çalışmaları İstanbul da ki arkadaşların inisiyatifine bırakıldı.

07.06.2014 ULM da AVRUPALI AGUİÇENLER DAYANIŞMA Gecesine maddi ve manevi olarak katkı sunuldu.

28.06.2014 Dernek Yönetim Kurulu Toplantısı ERLENBACH, Şenlik Programı ve maddi kampanya sonuçlandırıldı.

21.07.2014 7. KURMEŞ ŞENLİK PROGRAMI bir hafta boyunca TV10 reklam olarak verildi

4/5/6 ve Ağustos2014  7. KURMEŞ ŞENLİK HAZIRLIKLARI, KÖY ZİYARETLERİ, DERSİM KÜLTÜR FESTİVALLERI ZİYARETLERİ ve HER AKŞAM FİLM GÖSTERİSİ YAPILDI - KURMEŞ

8/9 Ağustos 2014    İKİ GÜNLÜK 7.KURMEŞ KÜLTÜR FESTİVALI - KURMEŞ

27.09.2014    KOBANE için Bağış kampanyası ve toplanılan bağışların direk olarak SURUÇ daki komiteye elden verilmesi. Ali Ekber Aslaner

25.10.2014   Dernek Yönetim Kurulu Toplantısı. 7. Kurmeş Şenlik değerlendirilmesi ve Rojava ve Kobane için toplanılan bağışların değerlendirilmesi. NEUSS

23.12.2014 KURMEŞ İnfo nun ve yeni yıl mesajının dernek üyelerine posta ile havalesi


                        2015

09.01.2015 HEVA SUR a maddi katkı

17.01.2015  Komşu köylerimiz BARGİNİ, ABŞEKER,ZEVE ve KURMEŞ lilerin ortak toplantısı.

Erlenbach. İki ortak Cemin yapılması ve Haziran ayında Türkiye de yapılacak genel seçimlerden HDP destek. Abşeker de yapılan CEMEVİNE meddi destek.

07.02.2015 Erlenbach ve Çevresindeki Alevi Kültür Merkezi toplantısına maddi ve manevi destek

15.02.2015 TV 10 da canlı yayında, Bölgemizde HIZIR HAFTASI nın anlamını anlatan oturum.

28.02.2015  ULM da kardeş köylülerle ortak HIZIR CEMİ. Cemde toplanılan bağışlar ABSEKER de yapılan CEMEVİNE hibe edilecekti. Ceme ev sahipliğini Ağucan Derneği yaptı

11.04.2015 KÖLN de kardeş köylülerle ortak HIZIR CEMİ. Toplanılan bağışlar Abşekerli arkadaşların isteği üzerine diğer mağdur kurumlara hibe edildi. Ceme ev sahipliğini ZEVE Derneği yapti.

25.04.2015 ULM da KURMEŞLİLERLE ORTAK TOPLANTI

30.04.2015 7. Dersim Kültür Festivali organizatörleri ile TV 10 Canlı yayın

21.04.2015 7.Dersim Kültür Festivali son gelişmeleri hakkında TV 10 Canlı yayın

02.02.2015 DERSİM SOYKIRIMINI PROTESTO MİTİNGİ. KÖLN

Mayıs 2015 Farklı bölgelerde HDP ile siyasi dayanışma etkinlikleri ve seçime katılım.

2/3 ve 4 Mayıs 2015    PARİS deki köylülerimizle buluşma Programımızı Seçimlerden ötürü iptal edildi. Paris görüşmemiz Paris Kürt Enstitüde organizesi planlamıştı.

Mayıs 2015 HDP de aday adayı olan üç bayan közlümüzle maddi dayanışma kampanyası

29/30 Mayıs 2015 7. DERSİM KÜLTÜR FESTİVALINA ORGANIZESİ ve Festivale bölgesel Sergi ve Şafak Kültürümüze tekabül eden yemeklerimizle katılım.

16/17/18 Ekim 2015 8. KURMEŞ ŞENLİĞİ Rüdesheim am Rhein
                                 6. KURMES DERNEK KONGRESİ
                                 3 günlük şenliğimize 100 yakın insan katıldı.
                                 6.KURMEŞ DERNEK KONGRESİ gerçekleşti


Üye sayısı:Derneğimizim üye sayısı 230 yakındır. Kontolarında yıllık üyelik aidatı çekilenlerin sayısı 180 dir. 15 kişi üyelik aidatını elden vermeyi tasarlamasına rağmen ancak 4 kişi verebiliyor. 20 yakını üyelik fonunu doldurmasına rağmen üyelik aidat alınmış değildir. Almanya da 220 yakın Kurmeşli aile mevcuttur.
Derneğe üye olan180 ailedir.

Mali gelir: Dernek borçlu değildir. Sosyal ve Kültürel etkinliklerimizde Kurmeşli köylülerimiz ve bazı işverenlerimizin yardımları kayda değerdir. Dernek üyelik aidatları ile çeşitli projelerimizi gerçekleştirmemiz mümkün değildir. Derneğimize maddi katkı sunan işverenlerimizin sayısı sınırlı ve genellikle aynı kişilerden oluşmaktadır. Köylülerimiz arasında Kolektif dayanışma ruhunu geliştirmemiz gereklidir.

SİTEMİZ: 2005 de kurulan sitemiz birçok defa yenilenerek bugünkü duruma getirilmesinde üç dönem derneğimize başkanlık yapmış baştan Ali Haydar Gürbüz ve iki dönem başkanlık yapmış Ayfer Ber ve yazarlarımızın, dostumuz Ahmet Pelda nın katkıları büyüktür. 2014 yılında sitemizi tekrardan yeniledik. Yenilemede katkı sunan Zeynep Yılmaz ve site bakıcısı Stefan arkadaşa teşekkür ederiz. Sitemiz yaygın olan sosyal sitelerden ötürü pekte insanlarımız tarafında takip edilmediği sonucu çıkmaktadır. Sitemizin yıllık masrafı 500 € yakındır. Facebook sosyal sitesi üzerinde yeni bir Kurmeş Sitesini oluşturmaya ne dersiniz?
Diğer Etkinlikler Bölgeler düzeyinde çeşitli sosyal ve politik etkinliklere katılındı. Hasta ziyaretleri yapıldı. Köylülerimiz arasında düğün ve ölülerimiz de örnek dayanışmalar sağlatıldı.
Bir köy derneği olmamıza rağmen, Almanya, Türkiye ve dünyadaki siyasi gelişmelerde hep mağdurdan yana tavır takındı. Tüm demokratik kurum ve teşkilatlara eşit mesafede bir çizgi izledi.

Köy Sorunları Köyümüz, Köy Muhtarı, Köy Heyeti ve köy temsilcilerimizle sürekli bir diyalog içeresindeyiz. Köyde kayda değer bir sorunun olmadığı gözlenmektedir. Bireysel bazı sorunlar dışında, geneli kapsıya bir sorun bilgimiz dahilinde değildir. Su, çöp ve yol durumu ara sıra sorun olmaktadır. Köyde yaşayan köylülerimiz ve köy dışında diğer insanlarımızla iyi diyalog içeresindeyiz. Derneğimize sahiplenmekteler ve derneğin önerdiği çoğu kararların arkasında durmaktalar

Sonuç: Bu etkinliklere bakılarak değerlendirmeyi sizlere bırakıyoruz. Eksik ve hatalarımızın bilincindeyiz. Eleştiriler ufkumuzu açmaktadır. Siyasi çizgimiz pratikliğimizdir.
Bugüne kadar derneğimizi buraya kadar taşımış tüm Kurmeşlilere ve dostlarına
Derneğimiz Kurumu adına hepsine teşekkür ederim. İyi ki varsınız.

KURMEŞ DERNEĞİ YÖNETİM KURULU ADINA
BAŞKAN MEHMET YILMAZ. 17.10.2015

 

Dernek Köy Temsilcimiz Sayın Haydar Ber in raporu

Sayın Mehmet Yılmaz,
Sayın Divan,
Saygı değer katılımcılar,
Kurmeşler Derneğinin 6.Genel kurulunu en içten saygılarımla selamlıyorum.
Derneğimizin genel kurulunda ve şenliklerinde Olmayı çok isterdim.
Ancak bu mümkün olmadı..Genel kurulun ve şenliklerin başarılı geçmesini diliyorum.
Derneğimiz Kuruluşundan bugüne çok mesafe katletti.
Büyük organizasyonlara imza attı.
Emeği geçen her kese şükranlarımı sunuyorum.
Umarım küçücük sorunları sosyal medyada abartarak gündemde tutanlarda bir nebze olsun.
Birlik beraberlik adına Derneği'mize katkı sunarlar.Gelecek yıllarda daha güzel günler olması dileğiyle.
Seçilecek dostlarımıza başarılar dilerim.
Kurmeş Derneği
Köy Temsilcisi.
Haydar BER.
Saygılarımla.

 

Dernek Mali Raporu Kongrede üyelere yazılı olarak sunuldu.

Festivalımıza çok sayıda mesajlar geldi.