Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

KÜRMESTE BINLERCE INSAN FESTIVALDE BULUSTU

 

Kürmes Festivaline katılan binlerce insan köylerinde  dostlarıyla bulusmanın coskusunu yasıyorlar...Bir cok kurum temsicisi,milletvekili,belediye baskanının katıldıgı festival coskuyla devam ediyor...Program Kürtce,Türkce ve Almanca yapılan acılıs konusmalarıyla basladı.Dernek baskanı Ayfer Berin yolladıgı mesaj okunarak katılımcılar selamlandı..Yerel komitede Haydar Ber,Dernek adına Memet Yılmaz ve Köy muhtarı Serif Kurtta halkı selamlıyarak calısmalar ve senlık hakkında bilgi sundu..

Festıvale katılan Milletvekilimiz Serafeetin Halis  yaptıgı konusmada son gelislere vurgu yaptı....Konusmasinda 73 yıl sonra Seyit Rızanın anıtını Dersime diktiklerini ve buna bile tahamül edilmedi vurgusunda bulundu..Insanlara cagrı yapan Serafettin Halis yüzünüz Dersim ve köylerinize dönük olsun cagrısında bulundu..

 Dersim belediye baskanı Edibe Sahin ise bugünkü Festivalin acılıs konusması 3 dilden yapildi.Bu gösteriyorki artık dünyayla bulusuyor ve kültürümüze sahip cıkıyoruz.Ben bu organizasyonu önemli buluyorum..Bu organizasyonu düzenliyen ve emegi gecen arkadasları kutluyorum .Sahin bu yilki festivallerin iyi gectigine vurgu yaptı.Köyünüzü gezdim cok duygulandım.Cok köklü bir kültürünüz var ,daha önemli organizasyonlar gerceklestireceginize inanıyorum diyen Sahin halkı selamlayıp  birlik olamaya cagrı yaptı.

Cezaevinde bulunan köylümüz Muhabet Kurt´un gönderdigi mesajı coskuyla alkıslandı.

 

Pertek belediye baskanı Kenan Cetin ise bu coskuyu cok anlamlı buldugunu vurguladı.Kürmeslileri önemsedigini köy ve ilcelerinede yaptıkları katkıları degerli buldugunu vurgulayan Cetin Kürmeslilerin yaptıgı bu Festival umarım Barıs ve Kardeslige vesile olur dedi.Yurtdısında yasasalada kendi köylerine sahip cıkan kürmeslileri candan kutluyorum dedi..

Hozat Belediye baskanı Cevdet Konak ise bugün sadece körmesliler yanyana gelmedi.Dersimde aynı zamanda sürgün edilen insanların bulusmasıdır bu senlik.Evinden yurdundan sürgün edilen insanların kendi degerlerine sahip cıktıklarını vurguluyan Cevdet Konak  herkesin Kürmesin bu calısmalarını örnek alması gerekir dedi.Kürmesliler sadece Kürmese degil Munzurada daglarına ormanlarına ve kültürünede sahip cıktılar.Bugün cok mutluyum.Kürmesliler cok calıskanlardı. Kürmeslileri hep örnek aldık....Tüm özgürlük tutsaklarını ve sehitlerini saygıyla selamlıyan belediye baskanı hep Kürmeslilerle olacagını söyledi ....

Bır cok mesajın yollandıgı festivalde renkli görüntüler var...Halkın halaya ve Semah durması cok anlamlı...Davul zurna gün boyu gelen misafirleri karsılaması ise en güzel anlardan biriydi...

Su ana kadar Agire Jiyan ve Pınar Yıldız ,Zele Mele,Ali Baran ve  Aynur Dogan´in sahne aldıkları program coskulu geciyor.Bınler hep bır agızdan sanatcıların sıtranlarına eslik etti.

Köylümüz Murat Özcelik´in yönettigi ve galasının yapıldıgı ÖLÜ CANLAR filmi ilgiyle izlendi. Kazım Öz´de film acılısında bir konusma yaparak sanatın ve Muratın filminin önemine vurgu yaptı.Film gösterimi saat gece 2 ye kadar devam etti .Duygulu ve coskulu anlar yasanıldı festıvalın ilk gününde..