Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

‘Son Mevsim: Şavaklar’a 3´lük Ödülü Ankaradan Geldi

 Yönetmenliğini Kazım Öz’ün yaptığı “Son Mevsim: Şavaklar” filmi bu yıl 11 - 21 Mart arasında 21.si düzenlenen Ankara Uluslararası Film Festivali’nde Belgesel Bölümünde Üçüncülük ödülü ile döndü.

Geçen yıl 5 - 15 Kasım arasında 58.si düzenlenen Mannheim-Heidelberg Film Festivali’nde uluslararası jüri özel alan "Son Mevsim: Şavaklar" festival yolculuğuna aralıksız devam ediyor. Film Ankara’dan da ödülle döndü.

Mezopotamya Sinema Kollektifi’nden Kazim Öz, ikinci uzun metraj belgesel filmi Son Mevsim: Şavaklar’ı Nisan ayında tamamladı. ARTE France ve IDFA desteğiyle çekilen film Dersim bölgesinde yaşayan göçebe Şavak topluluğunun yok olmaya yüz tutmuş yaşam tarzlarının, doğayla bağlarının ve kıyasıya mücadelelerinin yanı sıra insani ilişkilerini belgeliyor. Kazim Öz, hayvancılıkla geçimlerini sağlayan Şavaklılar ile birlikte bahar yağmurları altında Dersim’in köylerinden dağlarına doğru yola koyuluyor.

Dağların serin zirvelerinde son bulan bu çetin yolculuk yazın en sıcak günlerinin yaylada yoğun bir çalışmayla geçirilmesinin ardından sonbaharda tekrar başlıyor. Kervan bu kez köye dönmek üzere yola çıkıyor. Sürülerle haftalar alan yolculuk bittiğinde Şavaklılar köylerine varıyor ve döngü yeniden başlıyor. İnsana, doğaya, ve emeğe dair cümlesini yaratıcı ve estetik bir dille söyleyen Kazım Öz, Son Mevsim: Şavaklar’la izleyiciyi de daha önce hiç çıkmadıkları türden bir yolculuğa davet ediyor. Masalla başlayıp masalla biten bu yolculuk, Şavaklar’ın zengin kültürel dünyasına ve zorlu yaşam koşullarına doksan dakikalık bir pencere açıyor.

Türkiye galası İstanbul Film Festivali’nde yapılan Son Mevsim: Şavaklar’ın uluslararası galası ise İsviçre Visions du Reel belgesel film festivalinde gerçekleşti. İsviçre Nyon’da övgüyle karşılanan Son Mevsim: Şavaklar “Visions du Reel” sonrasında pek çok festival tarafından davet edildi.

Çekimleri ve kurgusu esnasında belgesel ile kurmaca film arasındaki sınırları zorlayan Son Mevsim: Şavaklar, Temmuz ayında Paris Film Festivali’nde ana kategoride yarışarak uluslararası endüstride de bu akımın öncüleri içinde yer aldı.

Paris Film Festivali’ni takip eden aylarda Son Mevsim: Şavaklar, belgesel film festivallerinin yanı sıra önemli uluslararası kurmaca film festivallerinin yarışma bölümlerine davet edildi. Eylül ayında Polonyo’nın Varşova kentinde düzenlenen Docboat Film Festivali, Ekim ayında Portekiz’in Lizbon kentinde düzenlenen Doclisboa Belgesel Fim Festivali, Fransa’nın Montpellier kentinde 31.si düzenlenecek olan uluslararası Cinemed film festivalinin belgesel bölümü, ve Almanya’nın Mannheim kentinde 58.si düzenlenecek olan Mannheim-Heidelberg Uluslararası Film Festivali’nin ana yarışması bu festivallerden sadece bazıları.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Asya Pasifik Perde Ödülleri’ne belgesel kategorisinde Türkiye’yi temsil etmek üzere aday gösterilen Son Mevsim: Şavaklar ayrıca 19 Eylül’de Fransa Korsika’da düzenlenen Corsicadocs Film Festivali’nin açılış filmi olarak gösterildi.

ANF NEWS AGENCY