Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Rüsselsheim 2.Dersim Kültür Festivali

11 ve 12 haziran 2010 tarihlerinde Almanya’nın Rüsselsheim kentinde 2.Dersim Kültür Festivali yapıldı.Bu festivalin diğer festivallerden farkı ilk günkü panellerin ilgiyle takip edilmesi ve yoğun bir katılımın olmasıydı diyebilirim. Festival 2 gün sürdü ve Dersim’in tarihine, kültürüne,kimliğine yakışır bir Festival gerçekleştirildi.

Festivalin ilşk gününde 2 adet panel yapıldı bu panellere çok değerli konuklar katıldı,bunlar arasında Dersim Milletvekili sayın Şerafettin Halis,Dersim  Belediye Başkanı Sayın Edibe şahin, yazar sayın Haydar Işık,yazar sayın Mehmet Bayrak yine festivalin en renkli ve değerli konuğu olan sayın Ahmet Türk  vardı. Dersim’li bir çok aydın ve sanatçınında hazır bulunduğu panellerde Dersim’in sorunlarının yanı sıra bölge ve ülkedeki gelişmelere vurgu edilerek barışın mutlaka inşa edilmesi noktasında herkesin gerekli duyarlılığı göstermesi ve samimi adımların atılması gerektiği mesajları verildi.Festivalin en renkli ve ilgi çeken konuğu kapatılan eski DTP eşbaşkanı Sayın Ahmet Türk’tü. Ahmet Türk gerek panelde gerekse Festivalin 2.günündeki konuşmasında; Dersim’in tarihsel direniş ruhunu,özgürlük aşkını,alevi kızılbaş inancının hümanist yapısına ve kültürüne duyduğu hayranlığı dile getirdi.

Festivalin en renkli standlarından olan derneğimizin çadırları festival boyunca yoğun ilgi odağıydılar.Çadırımızın en önemli özelliği Dersim’in Zozanlarında açtığımız ve bir  yaşam kültürü olan Kıl Çadırı(Küne Reş) olmasıydı. Şavaklıların yaşam kültürü haline gelen ve bizlere yaylaları hatırlatan bu çadıra ilgi bir hayli fazla idi.Çadırımızda yöremize has halı,kilim,cacım,keçe,el örgüsü eşyalar, tarım aletleri,örgü aleti vb daha bir çok kültürel değerler sergiledik. Diğer çadırımızda ise Taze Şavak peyniri,Tulum peyniri,Yoğurt,Yufka ekmeği, yeşillikler,Çay,Kahve ve Çökelek konuklarımıza ikram ettik.

Festivale gelen köylülerimiz ve konuklarımızla yaptığımız konuşmalarda bu etkinliklerin önemine ve mutlaka devam edilmesi yönündeki görüşlerine tanık olduk. Festival genel anlamıyla olumlu ve Dersim’e yakışır geçti, Dersim’in doğasını,politikasını,kültürünü,dillerini,folklorünü,müziğini ve yöneticilerini alana taşıyan festival bu anlamıyla güzel bir Dersim resmi sergiledi.

Festivalin eksiklikleri yokmuydu? Elbetteki vardı, mesela yöre kültürü daha çok öne çıkartılabilirdi, Dersim’in dilleri daha çok kullanılabilirdi, her ilçe kendisine ait bir stand açarak kendi değerleini kapsamlı bir şekilde tanıtabilirdi, önümüzdeki festivallerde bu eksikliklerin mutlaka göz önüne alınarak giderilmesine çalışılmalıdır,hatta şimdiden bunların alt yapısı oluşmalı ve planlanmalıdır.

Sonuç olarak; Festival Tertip Komitesine özel olarak teşekkür ediyorum, sınırsız bir demokratik anlayış çerçevesinde  festivali yönettikleri için kendilerini ayrıca kutluyorum.Herkes kendisini rahatlıkla anlatabildi,tanıtımını yapabildi,konuşmalarını  ve mesajlarını sunabildiler.Standımızın renkli ve amacına uygun olmasında emeği geçen tüm dernek yöneticilerimize de ayrıca şahsım adıma teşekkür ediyorum.

Ali haydar Gürbüz

Resimler için tıklayınız