Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Povke pembu-AZİZ ÖZ

 Yeyüzünde, bir mevsimin başlangıcını, koyunların(keçlerin) kuzuladığını, bir dönemin bittiğini ve yeni bir dönemin başladığını müjdeleyen başka bir yemek var mıdır bilmiyorum. Ama Povke pembu aynen bu işlevi görürdü.Kış mevsimi bitiyor, koyunlar kuzuluyor, keçiler yavruluyor, ve bahar başlıyor. 

Tüm çobanlar, anneler, babalar, özellikle de çocuklar herkes, povke pembuyu dört 
gözle beklerdi. İçerdiği ceviz, kuru üzüm, kuru dut vb. malzeme ile çok enfes olurdu.
En az iki adet yapılırdı. Hatta bazen üç adet yapılırdı. İkisi köme gönderildi. 
Köyde yakın komşulara dağıtılır ya da eve davet edilirdi ve hep birlikte "xade kebulke" sözleri arasında yenilirdi.
Kömlerde ise, yakın kömlerdekilerin yanı sıra, yolda geçen yolcular dahi davet edilirdi. Sürünün yanına gidilir ve oroda povik özenle açılırdı. O güzel koku doğanın-baharın  kokusu ile birleşip inanılmaz bir açlık duygusu yaratırdı. Bu da daha çok yemesini sağlardı. O sofra herkesin damağında unutulmaz bir tad bırakırdı. Sürü,arpa-saman,
yeni doğmuş kuzular-oğlaklar  üzerine sohbetler eşliğinde povik yenilirdi.
Herkes doyduktan sonra kalanı ev sahibi çoban toplar ve onu günlerce zevkle yerdi.
Povke pembu özellikle okulun olmadığı günlere getirilirdi ki, çocuklar da köme gitsin. Çocuklar da povke pembu aşkına hemen yollara koyulurlardı ,hem povik yiyecekler, hem de kuzuları, oğlakları görecekler diye. 
Gerçektende povke pembunun damaklarda bıraktığı tadın yanı sıra, kuzuların oğlakların ve baharın müjdecisi olması dolaysiyle herkesi çok heyecanlandırırdı. Aynı zamanda da yavaş yavaş köyden kömlere göç etmenin hbaecisiydi sanki povke pembu. Herkes povke pembudan sonra görevini yapmış olmanın huzuru içinde olurdu. Tabi aynı zamanda yeni bir görevin kapıda olduğunun habercisiydi: Kömlere taşınmak. Yani asıl gelir kaynağı olan sürüye yakın olmak; koyunların/keçilerin yavrulamasıyla birlikte iki üç katına çıkacak işlerin bir tarafında tutmak için sürünün yanında olmak. 
Baharın en önemli olayı idi. Nerdeyse başlı başına bir newroz bayramı idi. Şimdi yapılıyor mu bilmiyorum ama, asla kaybolmasını istemem böyle güzel, kansız bir geleneğin.
Şimdi tüm o köylerin duyacağı şekilde bağırmak gerekir: "Mihi tizen, bizin tizen! Waxt waxta povke pembuya!
Warin em povke pembu buğun"