Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

"Biz nasıl bu topraklarda büyüyemedik"

Li baxe min bu zivistan
Ay dilbe
re dem gulistan
Ay dilbere dem gulistan
Çilmisi gul, bax u bostan
Weran ez im malim xerab


Ay dilbere qe menale
Feqiye teyran edi kale
Nexweş
eki pir be hale


Tu him gul î, him rihan î
Tu him derd î, him dermanî
Tu him derd î, him dermanî
Him hekim î him loqman î
Weran ez im malim xerab
Ay dilbere, de tu zani
Kulik vebu
n, çiya u bani
Xalek ji xala gerdene
Bilbil pirs kir, feqi kani

Weran ez im malim xerab


Subhan ji nave ji te re tene
Xalek ji xala gerdene
Xalek ji xala gerdene
Te ez din kırım berdam dine
Weran ezim malim xerab



Gotin: Feqiye Teyran-
Muzîk: Aram Tîgran

Ortadoğu coğrafyasının en önemli müzisyenlerinden biri olan Aram Tigran, Suriye'nin Kamışlı kentinde 1934'te  dünyaya  geldi. O'na sanatı sevdiren ve halkla bütünleştiren bir miras bırakan kişi, güzel kaval çalan babası oldu. Önceleri ut dersleri alan Tîgran, daha sonra düğünlerde ve çeşitli etkinliklerde sahne aldı. Arapça, Ermenice, Kürtçe ve Türkçe müzik yapan sanatçı, 1966'dan sonra Ermenistan'ın başkenti Erivan'a giderek, Erivan Radyosu'nda 18 yıl çalıştı. Bu dönemde müzikal  yaşamını  daha da olgunlaştıran Tîgran, daha sonra çalışmalarına 1995'ten itibaren Avrupa'da devam etti. Yunanistan'ın başkenti Atina'ya yerleşti. Diyarbakır'da yapılan Nevruz kutlamalarına  katıldıktan  sonra rahatsızlanan ve bir süre Diyarbakır'da yaşayan Aram Tigran, durumunun ağırlaşması üzerine Yunanistan'ın başkenti Atina'da Van Gelismos Hastanesi'ne kaldırılmış ve 8 Ağustos 2009 günü vefat etmişti. Aram, ikisi erkek üç çocuk babasıydı.

Diyarbakır'a gömülmek istiyorum, demişti"

Tigran'ın, daha önce, Suriye'deki doğum yeri Kamışlı'ya gömülmek istediğini, ama geçen yıl ilk kez geldiği Diyarbakır'daki kültür ve sanat festivaline katıldıktan ve kentte yaklaşık iki ay zaman geçirdikten sonra, ailesine ve Diyarbakırlılara "Diyarbakır'a gömülmek istiyorum" dediğini söyledi.

"Tigran Kürtçe müzik denince ilk akla gelen isimdir neredeyse. Bu coğrafyada belli bir yaşın üzerindeki herkes anadilindeki müzikle ilk Tigran sayesinde tanışmıştır. Onun o yumuşak, duygulu ezgileri, ustası olduğu cümbüşüyle.

"Diyarbakır'a gelmesi bir hayal gibiydi"

"Diyarbakır'a gelmesi, konser vermesi en büyük haylimizdi. Yıllarca uğraştık. Daha önce Türkiye'de koşullar uygun değildi; kendisi de çekiniyordu. Ama ilk gelişi, tarihi bir andı. Bir hayal gibiydi. Onu dinleyen binlerce kişinin gözleri yaşardı.

"Diyarbakır, mitolojik kentlerden biri; Mezopotamya'nın en önemli, çok dilli, çok kültürlü kentlerinden biri. Bu topraklara emek vermiş, derdine ortak olmuş sanatçıların, aydınların ebedi istirahate burada çekilmek istemesi çok anlamlı.

Sanatçılara Diyarbakır daveti

"Ama biz, Diyarbakır'ın yaşarken de değer görmesi gereken sanatçıların, aydınların buluşma noktası olmasını istiyoruz ve onları barışın, kardeşliğin, özgürlüğün başkenti Diyarbakır'a davet ediyoruz."

Tigran Diyarbakır için şarkı yazmıştı

Tigran, Diyarbakır'da geçirdiği sürede Aknews'a verdiği röportajda, "Diyarbakır'ı Diyarbakırlıları çok sevdim" demiş, şunları söylemişti.

"Diyarbakır'a gelmek benim yüzyıllık rüyamdı. Hep derdim 'Tanrım, ölmeden anne babamın yaşadığı toprakları görebilecek miyim?' İki yıl önce Yunanistan vatandaşı olduktan sonra ilk olarak Diyarbakır'a geldim. Çok etkilendim ve bir şarkı yazdım. Şarkının bir dörtlüğü şöyle: 'Di xewnên şevan de min bawer nedikir (Rüyalarımda görsem inanmazdım) / Bi çavan bibînim bajarê Diyarbekir (Diyarbakır'ı görebilmeyi) / Rojbaş Diyarbekir me pir bêriya te kir (Günaydın Diyarbakır seni çok özledim) / Te derî li me vekir (Sen kapılarını bana açtın) / Te me şa kir (Bizi çok mutlu ettin).

"Biz nasıl bu topraklarda büyüyemedik"

Diyarbakır'a geldiğinde annesi ve babasının doğduğu Bêemde [Ermenice Kexriban] ve Kaskê köylerine giden Tigran, duygularını şöyle anlatmıştı: "O dağlara, ağaçlara, derelere, evlere baktığımda içim titredi. Ağladım. Çok canım acıdı. Babamı annemi, onların yaşadıklarını anımsadım. Çok üzüldüm. 'Biz nasıl bu topraklarda büyüyemedik' diye hayıflandım."