Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kara Vagona Yoğun İlği

Yönetmen Özgür Fındık'ın, 1938 Soykırımı ve sonrasındaki sürgünü konu alan "Kara Vagon" belgeseli, Almanya’nın Köln kentinde gösterildi.

Köln Filmforum im Museum Ludwig salonunda gerçekleşen gösterime ilgi çok büyük olduğundan 400 kişilik salonu 500’ü aşkın izleyici doldurdu. 


Gösterim ardından konuşan yönetmen Özgür Fındık, “Amacımız resmi Türk ideolojisinin ne kadar yalan olduğunu göstermek, az da olsa konuyu tartışmaya açmaktır. Araştırmalara başladığımızda Dêrsim tarihinin bu kadar derin olduğunu bilmiyorduk. Kara Vagon/38 Dersim Sürgünleri belgeseli 1937-1938'de Türk devletinin gerçekleştirdiği soykırımı; yaşanmış olayları, sürgün, asimilasyon ve imhaya tabi tutulan insanları, tüm aile fertleriyle katledilenleri, yerlerinden edilenleri, Türkiye’nin değişik bölgelerine sürülenleri tarihsel dokümanlar eşliğinde sunmayı amaçladık" diye konuştu.Filmin ardından Oktay Duman'ın moderatörlüğünü yaptığı “Dünü, bugünü ve yarınıyla, Çorum, Maraş ve Dersim Katliamları" adlı panel düzenlendi.Panele konuşmacı olarak, araştırmacı Mehmet Bayrak, gazeteci-yazar Murat Çakır ve Çorum olayları tanığı İbrahim Satılmış katıldı.Burada yapılan konuşmalarda, Türk devletinin, Dêrsim Soykırımı kabul etmesi gerektiği belirtildi. Etkinlikte sanatçı Erdoğan Emir, bir müzik dinletisi sundu.Türkiye'de yayın hayatına devam eden 'Dersim Gazetesi' standınında açıldığı salonda, belgeseli izleyenlerin yüzünde acı ve öfkenin birbirine karıştığı gözlendi..Dersim Sürgünlerini konu alan Kara Vagon, Berlin ve Brüksel gibi merkezlerin yanı sıra bir çok bölgede gösterilmeye devam edecek..