Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Nazım Hikmet Marksist Bilimler Akademisi Açıldı

 Nazım Hikmet Marksist Bilimler Akademisi dün açılışını gerçekleştirdi. Açılışına sosyalistler, tutsak yakınları, insan hakları savunucuları, kayıp yakınları, üniversite ve lise öğrencileri, avukatlar, mühendisler, hekimlerin de aralarında bulunduğu 250 kişi katıldı.

 

 

Akademi, bilimle sokağı buluşturmak için yola çıkıyor

 

 

 

Nazım Hikmet Marksist Bilimler Akademisi'nin açılış konuşmasını, Akademinin Koordinatörlerinden Alp Altınörs yaptı. Altınörs, kapitalist düzenin dünya ölçeğinde ağır bir bunalıma sürüklendiği günlerde akademinin açıldığına dikkat çekti, “Bu bir rastlantı değil” dedi ve ekledi: “Kapitalizm ve her türden burjuva düşüncesi savunmaya çekildi. Öyleyse bu dönem aynı zamanda sosyalizmin hücum dönemi olmalıdır. İnsanlık bir kez daha Marksizmin güncelliğini görüyor, sosyalizme yöneliyor.” Altınörs, “sosyalizmin zafer günlerini hazırlamak hedefiyle ve ruhuyla” çalışacaklarını ifade etti.

 

Altınörs, “Akademimiz, bilimle sokağı buluşturmak için yola çıkıyor. Esas olarak da, sokağı bilimsel sosyalizmin gücüyle donatmak için kuruluyor…” vurgusunda bulundu ve Akademinin adına neden Nazım Hikmet'in adını verdiklerini açıkladı: “Akademimizi bu topraklarda sosyalist düşüncenin sembol ismi olan, Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi’nde (KUTV) öğrencilik ve öğretmenlik yapmış, hapishaneleri birer sosyalizm okuluna çevirmiş Nazım Hikmet’e atfediyoruz… Böylece onun mirasını bir başka yönüyle güncellemek istiyoruz.” Altınörs, Marksist Akademinin, sosyalizme gönül verenlerin omuzlarında yükseleceğini kaydetti.

 

 

Gerger: Yüzmeyi öğrenmek için denize atlamak gerek

 

Akademinin kurucularından araştırmacı yazar Dr. Haluk Gerger ise, açılışta “Kapitalizm ve Kriz” başlıklı bir konuşma yaptı. Gerger, krizin, kapitalizmin ayırt edici özelliği olduğunu belirtti, “Bugün böyle bir kriz içinde yaşıyoruz” dedi. Gerger, yoksulluk ve zenginlik arasındaki uçurumun, tarihin görmediği biçimde ve düzeyde yaşandığına dikkat çekti. Haluk Gerger, bütün bu sistemi değiştirmek isteyenlerin, kendilerini eğitmeleri gerektiğini ifade etti, “Akademi bunun için var” dedi. Gerger, “Anlamlı ve çok işlevli olacağına inandığımız bir Gayya kuyusuna kendimizi atıyoruz. Bu işler de böyledir. Yüzmeyi öğrenmek için denize atlamak lazım. Ama denizde boğulmak da var” diyerek, Akademinin herkesin katkısına ihtiyacı olduğunu belirtti. Gerger, “Sosyalist doğulmaz, sosyalist yaşanır” dedi, “Devrimci kimliğimizi üretmek, geliştirmek ve insanlığımızı korumak için bu çatıyı kurduk, hepiniz hoş geldiniz” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

 

Zarakolu: Önemli bir geleneğe dayanıyor burası

 

Akademinin eğitmenlerinden yazar Ragıp Zarakolu, “Çok farklı bir deneyim olacağına inanıyorum. Burada klasik anlamda bir burjuva tarzı eğitim olmayacak. Karşılıklı bilgi alış veriş olacak” dedi. Zarakolu, bu kurumun önemli bir geleneğe dayandığına dikkat çekerek, “Sanat ve Hayat'la, BEKSAV ile başlayan birikim bu noktaya geldi. Ülkenin tabu olan konuları üzerine cesaretle gidildi. Bu anlamıyla bu kurumlara teşekkür borçluyum. Ermeni soykırımının 90. yılında Türkiye'de ender tavır gösteren kurumlardan biriydi bu kurumlar. Bu deneyim üzerinden çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

 

Özarslan: Ben yakmasam, sen yakmasan, biz yakmasak...

 Akademide, “Resmi ideoloji ve Kemalizm” dersini verecek olan Osman Özarslan, “Günümüzde devrimciler genel olarak teoriyle ilişkilenme meselesinde 'tembel' bir noktadadır. Bu konuda kireçlenmelerimizi aşmak noktasında Marksist Bilimler Akademisi'nin çok işlevli olacağına inanıyorum” dedi. Özarslan, konuşmasında Yunanistan sokaklarının yandığını işaret etti, gençlerin Nazım Hikmet'in “Ben yanmasam, sen yanmasan, biz yanmasak nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa” dizelerinin İngilizce'ye çevirerek, dünyaya seslendiklerini dikkat çekti, bilerek ya da bilmeyerek, dizelerin “Ben yakmasam, sen yakmasan, biz yakmasak...” şeklinde çevrildiğine dikkat çekti.

Alaaddin Şenel, Akademi'de vereceği “Objelerle İnsanlık Tarihi” dersi hakkında bilgi verdi. Akademinin koordinatörlerinden Mukkaddes Erdoğdu Çelik, Kadın Kürsüsü'nde vereceği, kadın sorunu ve sosyalizm derslerini anlattı. Bayram Kaya 'Felsefe tarih', 'Türk toplumlarında düşünce tarihi' dersleri, Selim Sezer de 'Türkiye’de siyasi akımlar-siyasi partiler 1908-1980' dersleri ilişkin kısa bilgiler verdiler.

 

Gülten Kışanak: Yoldaşlık duygularıyla selamlıyorum

 Nazım Hikmet Marksist Bilimler Akademisi'nin açılışı kokteyle sürdü. Açılışa Özgür Üniversite ve DTP milletvekili Gülten Kışanak destek mesajı gönderdi. Özgür Üniversite yöneticileri, açılıştan önce Akademi çalışanlarını ziyaret ederek de dayanışma duygularını iletti. İki gün önce tahliye olan 10 Eylül tutsağı Hatice Bolat da açılışa katıldı. DTP Diyarbakır milletvekili Gülten Kışanak'ın Akademi açılışına gönderdiği destek telgrafı şöyle: “Meclis bütçe görüşmeleri nedeniyle aranızda bulunamadığım için çok üzgünüm. Nazım Hikmet şahsında gerek günümüz Türkiye'si ve gerekse tüm dünyada Marksist düşünce öncülüğünde yeni bir dünya hayali gün geçtikçe büyüyor. Özgür ve demokratik bir eğitime vesile olması inancıyla hepinizi olanca yoldaşlık duygularıyla selamlar, başarılar dilerim