Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Yangınlara suç duyurusu

 Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusunun ardından Baroda basın toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya Baro Başkanı Avukat Fatma Kalsen, avukatlar ile İHD Tunceli Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım katıldı.

Toplantıda konuşan Baro Başkanı Avukat Fatma Kalsen, orman yangınlarına müdahale edilmesi konusunda gerekli duyarlılığın gösterilmediğini tespit ettiklerini söyledi.

yangin_ic.20120904200252.jpg

Son zamanlarda Hozat, Ovacık, Pülümür ve Nazımiye İlçelerinde orman yangınları meydana geldiğini hatırlatan Avukat Kalsen, Olağanüstü Hal’in ilanından bugüne kadar meydana gelen yangınların çıkış sebepleri hakkında soruşturma açılması amacıyla Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını hatırlattı.

İHD Tunceli Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım da yaptığı açıklamada, suç duyurusu dilekçesinde OHAL ilanından günümüze kadarki tüm yangın eylemlerinin soruşturulmasını talep ettiklerini belirterek, “Neden geçmişteki yangınlar denebilir? Bundan önce çeşitli defalar suç duyurusunda bulunduk. Suç duyuruları yapıldı fakat her defasında takipsizlikle sonuçlandı. Hiçbir soruşturma kovuşturmaya dönüşmedi. Kimse hakkında ceza davası açılmadı. Orman yakmalar OHAL döneminden beri silahlı örgütlerle mücadele yöntemi olarak geliştirilmiştir. Yöre halkı bunun tanığı. Yangınların askeri operasyonlar sürecinde çıktığı olgusu herkeste hakim. Askeri operasyon sürecinde ormanlık alanlarda ağır silahlar kullanılması durumunda yangın çıkması kuvvetle muhtemeldir. Buna rağmen bu noktada bir soruşturma açılmaması düşündürücü. Munzur Vadisi milli parkı gibi doğa koruma statüsüne sahip alanlarda bir dalı kesmenin dahi ciddi yaptırımları olması gerekirken maalesef bu vadide yangınlar çıkıyor” dedi.

Suç duyurusunun takipçisi olacaklarını da sözlerine ekleyen Avukat Yıldırım, vatandaşlara da çağrıda bulunarak orman yangınlarıyla ilgili bilgisi olan herkesin Cumhuriyet Başsavcılığına başvurması gerektiğinin altını çizdi.

 

Tunceli Barosu ile İHD Tunceli Temsilciliği tarafından yapılan suç duyurusu dilekçesinde, ilde OHAL uygulamasının başladığı 19.07.1987 tarihinden günümüze kadar kasten orman yakan şahısların tespit edilerek haklarında yasal işlem yapılması talep ediliyor.

Dilekçenin sonuç bölümünde ise; soruşturma açılması, orman yangınlarının çıktığı tüm sahaların yakınında meskun yöre halkından tanıklık yapabilecek durumda olanların tümünün tanık olarak dinlenmesi, Tunceli Orman İşletme Müdürlüğü ile diğer yetkili/görevli kamu kurum ve kuruluşlarına müzekkere yazılarak Tunceli ilinde 19.07.1987 tarihinden bu yana meydana gelen tüm orman yangınlarına dair evrakların istenmesi, ilgili tüm medya kuruluşlarına müzekkere yazılarak Tunceli ilinde 19.07.1987 tarihinden bu yana meydana gelen tüm orman yangınlarına dair haber içeriklerinin istenmesi, şüphelilerin tespiti ile haklarında atılı suçtan ceza davası açılması taleplerine yer verildi.