Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

'Barışsever nesil istemiyorlar'

Oyuncu Altan Erkekli, AKP Hükümeti'nin düşünmeyen ve sorgulamayan bir toplum hedeflediğini, sanatın özelleştirilmeye çalışılmasının da bununla bağlantılı olduğunu söyledi. Tiyatro ve genel olarak da sanatın, barışı ve kardeşliği icra etme gibi bir görevi olduğuna dikkat çeken Erkekli, "Sanatın bu rollerini beğenir ya da beğenmezsiniz; bu, hayata nereden baktığınızla alakalı. Ama kimsenin sanat üzerinden küçümsemede bulunmaya, 'bu böyle olmaz' demeye hakkı yok" dedi.


'Gülünç durumdasınız'
Erkekli, Türkiye'de giderek sanatçıların değersizleştirilmeye çalışıldığını belirterek, şöyle devam etti: "Özelleştirmeyi savunanlara şunu söylüyorum; sanat, tiyatro bir kaldırım yapma işi değildir. Belediye hizmetlerini, mevcut maaşlı çalışanlar yeterince başarılı değil diye özelleştirmeniz başkadır ama sanattan söz ediyoruz. Gider bir çiçek bir böcek getirip kaldırımları daha da güzel yapabilirler. Ama sanatı böyle yorumlamanız, ona böyle yaklaşmanız mümkün değil. Çünkü siz üretilen sanat işini beğenseniz de beğenmeseniz de, ona müdahale etme şansını kendinizde bulamazsınız."
Devletin tiyatronun zeminini hazırlamak yerine, onu neredeyse bitirmeye çalıştığına dikkat çeken Erkekli, Erdoğan'ı kastederek, tepkisini sürdürdü: "Sanatın ekmek ve su gibi bir ihtiyaç olduğunu kabul etmemiz lazım. Hayatı tanımlayan bir işten konuşuyoruz çünkü. Ama Türkiye'de bu, bir kişinin yorumlamasıyla değerlendirilmeye çalışılıyor. Çıkıyor, ona 'ucube' diyor, 'şunu yıkın' diyor. Aslında böyle yapması onu gülünç duruma düşürüyor."

'Barışsever nesil istemiyorlar' 
Özel tiyatroların varlığına vurgu yapan Erkekli, devletin fonlarla bunları destekleyebileceğini ancak repertuara kadar müdahale etmenin hedeflendiğini anlattı. AKP'nin bu projesiyle düşünmeyen ve sorgulamayan, barış ve kardeşlik gibi dertleri olmayan bir gençlik yetiştirmeye çalıştığını kaydetti: "4+4+4 eğitim sisteminde olduğu gibi düşünmeyen, üretmeyen ve yalnızca ibadetle hayata bağlı bir nesil yetiştirilmek isteniyor. Çünkü sanat soru sordurur ve var olan erk, soru soran bireyler yetişsin istemiyor. Onları kandırmaya, aldatmaya dönük politikalar uyguluyor. Minicik çocuğu alırsınız, elinizde kazma ve kürek yoktur ama elma fidesi dikeceğinizi ve 'bu, ağaç olacak' dersiniz ve çocuk ona inanır. Temiz beyinler böyle aldatılmak isteniyor."
Başarılı toplumların, kötü düşüncelerin hakim olmadığı toplumların sanatla var olacağına inanan Erkekli, "Türkiye'de sanatın geriletilmeye çalışıldığını çok açık görüyoruz. Sanatsal işlere dair bu uygulama, yola tüküren insan sayısından sevgilisini-eşini döven, kadına saldıranların artışına kadar yol açar. Barışa olan umutların yitirilmesini doğurur. Şu an gücü elinde bulunduranlar tam da bunu hedefliyorlar.  Tiyatroyu özelleştirmeye tüm buralardan bakmamız gerekiyor. Barışsever bir neslin gelişecek olmasından çekiniyorlar. Çünkü sanat, savaşı da bitirir."


ALİ BARIŞ KURT - İSTANBUL/ANF