Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Savaşa tanıklık ettik -Baki Gül

HPG’nin 23 Temmuz’da başlattığı ve “Devrimci Operasyon” olarak tanımladığı süreç devam ediyor. Yaklaşık iki aydır süren bu savaşın kapsamı ve ortaya çıkardığı sonuçlar ise çok yönlü olarak gündemi belirledi. Her cepheden farklı sonuçlar çıkarıldı ve yorumlar yapıldı. Ancak savaşın gerçeği konusunda özellikle hükümet, Genelkurmay ve Türkiye medyasının ağırlıklı bölümü, Bölge’deki savaşta olduğu gibi özellikle Çelê ve Şemzînan’da olup biteni gizlemeye çalıştı. Peki Çelê ve Şemzînan’da gizlenen neydi? Buradaki savaşı gizleyerek neyi neyi hedefliyorlardı? İşte bu soruların yanıtlarını almak için yaklaşık bir aydır gazeteci-kameraman arkadaşım Mehdi Doğan ile Çelê ve Şemzînan’da savaşı cepheden izlemeye çalıştık. Haber ve izlenimlerimizi görüntüledik. Mevzilerdeki HPG’lileri, karakolları, asker mevzilerini gözlemleme şansımız oldu. Bombardımanları yaşadık. Bu yaşadıklarımızı önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağız.

Kayıplar gizleniyor

Ancak Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Şemzînan’da yürütmeye çalıştığı operasyonlar ile yaptıkları açıklamaların gerçeği yansıtmadığını hemen belirtmek gerekiyor. HPG’nin kayıpları yaptığı açıklamalardaki gibidir. Ancak asker kayıpları konusunda aynı şeyi söyleyemiyoruz. Çünkü her gün yapılan eylemlerde kesinlikle asker ölümleri sözkonusu. Ancak hükümet ile Genelkurmay bu kayıpları hiç açıklamadı. Bizim Şemzînan’da olduğumuz süre içinde sadeci Gare (Tekeli Karakolu) ve çevresinde yapılan suikastler sonucu yaşamını yitiren askerlerin hiçbiri açıklanmadı. Hatta bu suikastlerin kamera kayıtları dahi bulunuyor. Yine Senela bölgesinde benzer biçimde 10’nun üzerinde yaşamını yitiren asker sayısı da açıklanmadı. Harunan (Güzelkonak) Karakolu’na yapılan eylemin gerçeğini de Genelkurmay gizledi. Ancak kamera kayıtları bütün gerçeği ortaya koyuyor.

İç içe cephe savaşı var

Yaklaşık iki haftadır Şemzînan’daki üsleri bütün yönleriyle kuşatan HPG mevzilerindeydik. Savaşın önemli bir boyutuna tanıklık ettik. HPG karşısında TSK hamle yapmaya çalışıyor ancak hala bir başarı sözkonusu değil. HPG ile TSK arasındaki savaş, iç içe bir cephe savaşı olarak amansız bir şekilde sürüyor. HPG’liler aynı günde birkaç ayrı noktadan çeşitli eylemler gerçekleştiriyor. TSK’yi istediği taktiğin içine de çekmiş durumda. Bu nedenle asker kayıpları giderek çoğalıyor. TSK de içinde bulunduğu sıkışıklığı teknik yöntemleri kullanarak sıklaştırılmış aşırı hava saldırıları, topçu atışları ve bazı alanları tutmaya çalışarak kırmaya çalışıyor.

TSK savaşı kaotik sürdürüyor

Savaşın şiddeti öylesine büyük ki, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları bu alana özel önem veriyorlar. Çünkü Şemzînan’da TSK ve devletin kırılmasının sonuçları stratejik önemde olacak. Daha şimdiden bu kırılmanın özellikleri de ortaya çıkmış durumda. Türk ordusu ve hükümeti bu alanda ne yapacağını bilecek durumda değil. Savaşı kaotik bir şekilde sürdürüyor. Askerlerin ruh hali de bu kaotik durumu yeterince gösteriyor. Askerler, nöbet yerlerinde kafalarını çıkaramıyor. Yaptıkları korkuluk ve kuklaların başındaki asker miğferini sallayarak yer değiştiriyorlar. Dolayısıyla HPG’nin Şemzînan kuşatması devam ediyor. Asker çıkış peşinde ancak hesapladıkları ve planladıkları her şey aleyhlerine dönebilir.

BAKİ GÜL ŞEMZÎNAN’DAN BİLDİRİYOR