Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Büyük Buluşmaya Doğru -Ayfer Ber

Diaspordaki Kurmeş´lilerin memleketteki Kurmeş,Dersim ve dostlarıyla  buluşturacak festivale sayılı günler kaldı.Herkes bu sene memlekette olacak.Almanyada giden uçakların birkaçı Kurmeş´lileri  taşıyacak bu yıl.Yoğun bir katılım söz konusu şimdiden.

İyi etkinlikleri örğütledik bu sene hep beraber.Bunların en önemlilerinden bazıları, üyelerlerimizle buluşmalar,yemekli toplantılar,Xızır cemi,Dersim festivaline çadırımızla katılmamız ve kültürümüzü tanıtmamız,Dersim konferansı ve en önemlisi ise genç arkadaşlarmızın örğütledikleri 3 günlük gençlik kampıyla derneğimiz önemli bir etkinliğe imza attı.

Bunun yanında Wan depremiyle dayanışma kampanyası ve sunmuş olduğumuz destek,devrimci tutsaklarla dayanışma kampanyası,yapılan ve geliri bu tür kampanyalar için örğütlenen bir çok etkinlige ev sahipliği ve dayanışmacı olarak yerimizi aldık kurum olarak.

Yoğun bir yılın sonunda ise köylülerimizle bir buluşma gerçekleştirerek bu seneki çalışmalarımıza noktayı koyacağız.Yorucu bir sene olsada bu işin emekçileri için, ama bir o kadarda onurlu ve gurur duyulacak etkinliklerin bileşeni olduk Bir derneğin bunun ötesinde yapacağı çok fazla bir şeyin olduğunuda düşünmüyorum.Yapamadıklarımızın yanında yaptıklarımızın fazlaca kayda değer olduğunu düşünüyorum.

Kocaman partilerin,derneklerin bile kendilerini aşamadıkları ve örğütleyemedikleri bir çok etkinliği halkımızın ve yöneticilerimizin muazam katkılarıyla yürütmekteyiz.

Frankfurt´taki festivalde bizim çadırı ziyaret eden Alman bir gazeteciye çalışmalarımızı bizi anlatırken o an gücümüzün muazzam oluşunu farkettim.

"Biz 90 lı yılların sürgünleriyiz dedim.Halkımızın geçim kaynağı hayvancılıktı.Doksanlı yıllardaki ambargolar,yayla yasakları ve yoğun baskılardan dolayı halkımızın yüzde sekseni bölgemizi terk ederek buralara sığınmacı olarak geldiler.Ama dönüşleri daha güçlü ve örğütlü oldu dedim".

Gazeteci nasıl yani diye sordu.

Şöyle dedim "eskiden insanlarımız geçimlerini sağlasınlar diye çalışıyorlardı.Şimdi insanlarımızın çoğu işveren.100 üzerinde işverenimiz mevcut Almanya´da.Hepsinin yanında en az beş kişi çalışıyor.Aileyi eklerseniz bu on kişi demek.Bazı esnaflarımızın yanında otuz,kırk kişi çalışıyor.Yani büyük bir gücü oluşturuyoruz sanayi,çalışma sektöründe.O zaman gelen insanlarımızın bir evi varken şimdi köy ve ilçede villalar yapmakta ve Dersime büyük bir ekonomi katkı sunmaktalar derken adam hayranlıkla bizim çalışmaları dinledi".

Gerçekten önemli bir potansiyele sahip bir kurum ve köyüz.Ekonomik gücün ötesinde akademisyenlerimiz,geleceğe emin adımlarla yürüyen genç ve kadınlarımızla önemli işler başaracak bu kurum.

Önemli bir demokratik kitle örğütü modeli.Kendini örğütlemeyen bir toplum ve bireylere örnek bir duruş sergiliyor  içindeki zenğin düşüncelerle.Değerlerine,Kültürüne sahip çıkan önemli bir mevzi.

Aslında işlerimiz ve yaptıklarımızla övünmeyi hatta hiç bahsetmeyi bile uygun gören biri değilim ama kurumumuz,insanlarımız bunu fazlasıyla hakediyor.

Bu anlamıyla bende herkes gibi arkadaşlarım,köyümüz ve çalışmalarımızla gurur duyuyorum.Bunun için kimin ne kadar emeğinden öte herkes bunu hakkediyor diye düşünüyorum.Bu kuruma sahip çıkmakla yanımızda olmakla hak ediyor halkımız.Hepinize bu kurumumuza çocuğunuz gibi bakıp sahip çıktığınız için bir daha teşekkür ediyorum.Bu sahiplemeyide bundan sonra daha fazla katkı sunarak hep birlikte daha önemli işlerle örülecek.

Festivalimizin  proğramını tamamlandı .

Festivalimiz,paneller,ziyaretler,seminerlerle zenğin kültürel proğramıyla önemli bir proğram oluştu.Tertip komitesindeki arkadaşlar özellikle proğram ve afiş konusunda Ali Haydar,Nihat ve Servet.Sponsor konusunda Hasan Bankuş´un çabası görülmeye değer.

Diğer arkadaşlarımız bu sene köyde olacaklar.Festivalin ilk toplantısını 15 ya da 16 Temmuz'da afiş vs.dağıtımı için yapılacaktır.İkinci ve en önemli toplantı ise herkesin katılacağı geniş katılımlı toplantı ise 25 Temmuz'da örğütlenerek festivalin son hazırlıkları örğütlenecektir.Şimdiden herkesin mutlaka bu toplantıya katılmasını ve görev almasını beklemekteyiz.

Bu sene biraz öncede ifade ettiğim gibi bizi yanyana getirecek 2 günlük festivalimiz kültürümüz,dilimiz,bölgemiz açısından çok önemli ve degerlidir.Herkesle buluşmanın kefini şimdiden yaşamaktayız.Herkesi BÜYÜK BULUŞMANIN  coşkusu ve hayacanıyla  saygıyla selamlıyor, festivalimizde,KÖYÜMÜZDE GÖRÜŞMEK,BULUŞMAK dileğiyle.....