Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Tarihi Dersim Davası-Ayfer Ber

Bundan iki hafta önce Uluslar arası ceza mahkemesine 300 sayfalık dilekçeyle başvurumuzu yaptık.Avukatlarımızın hazırladıkları rapor,Sosyoloğ sayın İsmail Beşikçi´nin hazırladığı bilirkişi raporu,dava dilekçesi ve yüz kişinin davacı olmasıyla UCM ye taşınıldı Dersim davası.

Tarihi bir yürüyüşün takipçileri,Seyit Rıza´nın torunları,dostları olarak orda olmanın huzurunu,gururunu,onurunu yaşadık hepberaber.Bu onurlu çalışmanın coşkusunu içimize büyük bir ağırlık olarak taşıdık.


Munzuru Dicleyle,Dicleyi Atlas okyanusuyla buluşturduk.

Buğulandı gözlerimiz,kimin gözlerine baksak aynı şeyleri konuşuyordu tüm yürekler.

Keşke bütün mağdurları buluşturup o ana tanıklık etselerdi diye gözlerim en çok emeği geçen arkadaşlarımızı aradı.Çünkü tarihi andı.Bu tarihe tanıklık yapmanın onurunu hissetim yüreğimin en derin yerinde.Orda bir Dersim´li kadın olarak çok acı duydum.Ağır bir yüktü yürüttüğümüz çalışma.

Toplu katledilen,mağaralarda tütsü ateşi verilerek diri yakılan,tecavüzlere ve bu zulümleri yaşamasınlar diye kendilerini uçurumlardan atan onurlu Dersim´li kadınların,çocukların çığlığı vardı.

Zulüm ordularının sesi hala kulaklarımızdaydı.Yıllarca ayağında postallarını çıkartmıyan asker sesleri,tanklar,toplar,bombalarla katledilen halkımızla aynı duyguları paylaştık.Ermeni kardeşimiz Hırant Dink olduk.Aynı acıları yaşayan kayıp anaları,”savaşlarda çocuklarımız ölmesin barış olsun” diyen barış annelerinin seside olmaya çalıştık.Çünkü Dersim,Zilan´ın,Koçgiri´nin,Ermeni ve diğer katliamların hesabı sorulsaydı,buğün Sivas,Gazi,Maraş,Roboski´de insanlar katledilmiyecekti.

Onun için o ğün bütün insanlık için katledilen insanların sesi olmaya çalıştık.Faili mechul cinayetlere kurban giden,Alevi oldukları için yobazlar tarafından yakılan,devrimci oldukları için işkencelerden katledilen,Kürt oldukları için katledilen Ceylenlar´ın sesi yankılandı dünyanın en önemli merkezinde.

Kayıp kızlarımızın,evlatlık verilen çocuklarımızın,yük trenleriyle Türk´leşsinler diye batıya sürgün edilen halkımızın,asılan önderlerin mezar taşlarını,KürtçedenTürkçeye çevrilen köy,kasaba,okul,sokak,mahalle kısacası Dersim´in ismini geri istedik.

Bize bomba yağdıran Cumhuriyet kadınlarından Atatürk´ün manevi kızı Sabiha Gökçen hava alanının derhal kapatılmasını istedik.

Soykırımı bize hatırlatan isimlerin derhal değiştirilmesini istedik.Atatürk,Cumhuriyet mahallesi,İsmet İnönü,Alpdoğan İlkokulu gibi isimlerin değiştirilmesi için ülkemizde yapamadıklarımızı yüksek Adalet divana sunduk.

Biz Laheye giderken yeni haberler geliyordu.Hozat´ta Belediye başkanı dahil bütün Hozat halkının fişlendiklerini haber merkezleri arka arkaya vermekteydiler.

Onun için sadece 37-38 de işlenen soykırım için orda değildi.Halkımızın üzerindeki yok etme ve asimilasyon politikalarını deşifre etmek içinde ordaydı Dersim halkı.38 den günümüze bize bu haksızlıkları reva gören bütün katliamcılar şikayet edildi.Bir daha bu tür olaylar yaşanılmasın ve başkaları bizim çektiğimiz acıları yaşamasın diye. 80 li yılların Dersim halkı üzerinde kan kusturan dönemin lideri Kenan Evren´den tutunda,90 lı yılların faili mechul cinayetlerin işleticileride şikayet edildi.Başını Tansu Çiller ve ortaklarıda bu mahkemelerde yargılanacaklar.

Tüm bu katliam ve soykırımın sürdürücüleri hala Kürt halkı üzerinde yapmak istedikleri barajlar,hes´ler,operasyonlar,orman yakmalar ve sürğün politikalarıyla AKP ve sorumlularıda yargılanacaktır.

Tarihi bu yürüyüşte suçlular UCM´ye şikayet edildi.İşledikleri suçlar için sicilleri oluştu.Önemli konuklar ve demokratik kitle örğütü temsilcisi kurumlarını temsilen katıldılar.Aydın ve yazarlar,parlamenterler ev sahipliğini yapan kurum ve kişiler eylemi iyi organize ettiler.Yapılan konuşmalarda davanın önemine vurgu yapıldı.Dava avukatı Erdal Doğan´ın çabaları takdire değerdi.

Kürtler,Aleviler temsili katılarak sahip çıkmaları önemliydi.Dersim 37-38 Soykırım derneği ile Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti olarak tüm bu çalışmaları organize etmenin onurunu taşıdık.Bu kurum ve çalışmalara destek veren ve çalışma yürüten başta Demokratik Alevi Federasyonu,Yekkom,Kurmeşliler Derneği,Berlin Halk Meclisi,Avrupa Parlamentosu Sol ve Yeşiller partisi ve dersim halkının değerli katkılarıyla Dersim davası Uluslar arası boyut kazanmış durumda.

Önemli çalışmalara imza atıldı.Uluslararası 5 konferans düzenlenerek Dersim trajedisini Uluslar arası arenaya taşındı.

100 üzerinde akademisyen,kendi dallarında uzman,parlamenter,siyasetçi,hukukçu,tarihçi,canlı tanıklar ve demokratik kitle örğütü temsilcilerinin katılımıyla önemli sonuçlar çıkartıldı konferanslarda.Dünyada yaşanan soykırım ve katliamlar için yapılanlar ve yapılması gerekenleri dünyadaki örnekleriyle tartışıp sonuçlar çıkartıldı.

Sonuç bildirgeleriyle yol haritası oluşturularak bundan iki yıl önce DERSİMDE YAŞANILANI SOYKIRIM olarak dünya kamuoyuna deklere edildi.

Dünya´nın gözleri önünde yakın zamanda yaşanılan ve hala canlı tanıkların yaşadığı bu Soykırımı Kürt ve Alevi halkına yapılan bir soykırım olduğunun altı çizildi.

Dersimliler Kürt ve Alevi oldukları için bu zulümü yaşamışlardı.Yeni kurulan Cumhuriyet´in önünde engel görüldükleri için katledilmişlerdi.Bu verileri tarihçiler,dünyadaki akademisyen,araştırma yapanların en çok konuştukları konular olmuştu panel ve konferanslarda.

Bütün dünyada soykırım ve savaşlarda katliamlarla karşı karşıya kalan halkların örnekleri, halklar üzerindeki travmalar ve kazanımlar anlatıldı.Dersim halkı üzerindeki travmaların sonuçlarına değinildi.

Çalışmalarını sürdürdüğümüz Almanya´nın halen Hitler faşizminin etkilerinin örneklerini verildi.Halen bu ülkede korkudan Yahudi olduklarını söylemiyen,gizlenen trajedileri anlattıldı.

Soykırımı gerçekleştiren CHP ye gönderme yaparak “Literatörde yeri varsa Dersim halkından özür diliyorum “diyen başbakan Erdoğan´a Willy Brand´ın soylu davranışı hatırlatıldı.

Soykırımı malzeme yapan ve bunun üzerinde boş politika yapanlara inat özen gösterilerek bu çalışmanın şeffaflığına özen gösterildi..

Dersim Soykırımı derneğini Almanya´da açılarak Soykırım bir anlamda yasallaştırıldı. 10 bin imza toplanarak 36 ülkenin parlamentosuna sunuldu.5 ülkeden alınanan olumlu cevaplar çalışmalarımızın önemini ortaya koymakta.

Soykırımı anlatan film gösterimleri,paneller,standlar,proğramlara katılarak çalışmalar anlatıldı.Lahey başvurusunu yakın izleyen Hollandalı parlamenterler bu davanın takipçileri olacaklarını açıklamaları çok anlamlı ve önemli.

Yakın zamanda BM insan hakları komitelerine gidilecek dava.Çalışmalar tüm hızıyla devam etmekte.Çalışmalarımızı takip edip ve desteğinizi her zamankinden daha fazla sunmanızı ümit ediyorum..

ayfer ber