Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

ALMA GİT EŞEĞİ GETİR

Bu yazımla sizlere, bir Kurmeş linin anısını yazmak istiyorum.

Köyümüzde büyük baş hayvanlar az beslenirdi. 80 li yıllardan başlıyan yayla yasağı ve göç olayından sonra, her kes büyük baş hayvan beslemeye başladı. Beslenilen hayvanların başında inek ve eşekler gelmektedir.

Sığırlar çobanlar tarafından güdülmekte. Akşamları meradan köye getirilen hayvanlardan, inekler sahipleri tarafından sağılmak için evlerine götürülürler veya inekler bir an önce sağılmak için sahiplerinin evi önüne giderlermiş.

Eşekler de durum tam tersine. Sığır sürüsü köye getirildikten sonra, eşekler kendi aralarında toplanıp grup şeklinde hoplaya zıplaya Haci Meme nin evi yakınındaki meydanda toplanıyorlarmış. Oraya köylüler eşek meydanı ismini koymuşlar.

Halam Xial ın şöyle bir esprisisi varmış. Köyde grup şeklinde gezen eşekleri görünce ‘ bu eşeklerde aynı köyümüzdeki gençlere benziyor, hep grup şeklinde geziyorlar, bunlar nerde birbirlerini buluyorlar ‘ dermiş.

Akşam olunca, eşek sahipleri eşeklerini evine getirmek için, eşek meydanına gidip, orda eşeklerini getirirlermiş.

Köydeki eşekler genellikle siyah ve boz renktenmiş.

Alma git eşeği getir.

Alma nın bir eşeği vermış. Eşek erkek, adı Genco ve siyah renkliymiş. Vakit akşam ve karanlıktır. Alma eşeğini eve getirmek için, eşek meydanına gider ve ilk gördüğü siyah bir eşeğe yuları takıp eve getirir. Eve getirmek istediği siyah eşeğin peşine bir eşek sıpası takılır. Alma defalarca eşeğin arkasına takılıp gelmek isteyen sıpanın gelmemesi için müdahalede bulunuyorsa da, sıpa eşeğin peşini bırakmaz. Alma eşeği eve getirir. Eşi Hasa na seslenerek demir zinciri kendisine getirmesini rica eder. Hasan demir zinciri Alma ya verir ve Alma eşeği bağlar. Hasan da iki teneke saman getirip eşeğin yemliğine kor. Bu ara Alma ya kızıp, bu sıpayı neden beraberinde getirdin der. İkisi eve gidip rahat rahat uyurlar.

Ali Ber in de bir eşegi varmiş. Adı Ayşe, siyah rekli, dişi ve eşeğinde bir sıpası varmış.

Ali amca eşek meydanına gidip eşeğini eve getirmek istiyor. Meydanda bir kaç eşek kalmış fakat Ayşe si yok. Eşeğini arıyor bir türlü bulamıyor. Akşam gittikçe kararmaya başlıyor. Eline elektrik lambasını alıp, ev ev önünü dolaşıp Ayşe i arıyor. O akşam ayşe ve sıpasını bulamıyor.

Şafak söker sökmez tekrar Ayşe yı aramaya başlar. İlk tahmini; belki, Ayşe aşağıdaki bahçeye gitmiş ola bilir. Qunçık istikametinde aşağı bahçesine gitmek ister.

Alma nın evinin yanına geldiğinde, Ayşe nin sıpasını görür. Ayşe ve sıpasının kurtlara yem olmadığına çok sevinir. Ayşen in keyfi yerinde, kazığa bağlanmış emniyetli, önünde akşamdan kalma yeterli samanın olduğunu görür.

Ali amca Alma ya seslenir. Ayşe mi sen mi buraya bağladın.

Alma, o bizim Genco dur.

Ali, senin Gencon erkektir. Benim Ayşem dişidir, hemde görmüyormusun sıpası da vardır ve eşeğini zincirden çözer.

Alma, Ali amca ! sen o eşeği götürüyorsun, ya bizim Genco nerde dir.

Hasan! zaten bu işten bir iş olduğunu tah akşamdan tahmin etmiştim. Eşek sıpası bırakmadı ki akşam rahat yatak. Evin kenarında hep sıçrayıp oynadı.

M. Yılmaz 14.05.07