Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

8 MART -Ayfer Ber

 

 

 8 mart emekçi kadinlar günü resimleri

 

8 Mart 1857 tarihinde New York'taki  40.000dokuma işçisi kadının oniki saatlik iş günü ve düşük ücretleri protesto için greve giderler, fabrikayı işgal edip polisle çatışırlar. Polisin iscilere saldırması ve iscileri fabrikaya kilitlenmesi,arkasında cıkan yangında 129 kadın yaşamını yitirir. Iscilerin cenaze törenine 100 bini askın insan katılır.

 

1910 yılında Kopenhag'da Clara Zetkin'in önderliğinde toplanan İkinci

Enternasyonal Kadınlar Konferansı'nda Clara Zetkin'in önerisiyle 8 Mart, "Kadınların Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü" olarak ilan edildi. O tarihten bu yana 8 Mart dünyanın her yerinde kadınlar tarafından birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır. 1975 yılında 8 Mart Birleşmiş Milletler tarafından "Dünya Kadınlar Günü" olarak ilan edildi. Kadın hakları mücadelesinde 1975 yılı büyük özellik taşıyordu. Uluslararası Kadınlar Yılı olarak kutlandı. Bu yıl etkinlikleri içerisinde Birleşmiş Milletler 8 Mart gününü Dünya Kadınlar Günü olarak kutlamaya başladı. İki yıl sonra 1977'de, Birleşmiş Milletler genel toplantısında Kadın hakları, uluslararası barış günü olarak kabul edildi.

Bu kabulün altında iki temel neden açıklandı,

- Dünya barışının korunması,

- Sosyal gelişim ve temel insan haklarının kullanılması için kadınların da eşitlik ve kendilerini geliştirmelerine olanak tanınması gereksinimi.

Kadınlara eşit hakların verilmesinin Dünya barışını güçlendireceği kabul edildi.

Ama ne yazikki Dünya nufusunun ve gökkusagının yarısını olusturan kadınlarımız Dünyanın en fakirleri arasında yerini almaktalar,

Gerici gelenek ve görenekler icin gencecik bedenler diri diri topraga gömülmekte,

Cocuk düslere dalan kücücük bedenler havan toplarıyla parcalanmakta.

Zina isledikleri icin taslanarak öldürülen kadınlar,

21 yüzyilda dahi kadınlarımız evlerinde,isyerlerinde ve sokak ortalarinda siddete maruz kalmakta ve kursunlanarak öldürülmekteler.

Isyerlerinde,evinde kısacası yasamın her alanında ikinci sınıf muamelesi ve bir meta olarak görulmekte kadinlarimiz.

 

Yasamımızı var eden kadınlarımızın özgürlükleri elbetteki kendi ellerinde.Eger biz kadınlar politikada,sendikalarda,derneklerimizde,evimizde,dısarda kısacası yasamın her yerinde hep arka pılanda kalır kendimizi ve yeteneklerimizi dısarı cıkarmazsak ve bir seylerin arkasına sıgınırsak bir yüzyil daha hep böyle kalacagız.

 

Var olan kurumlarımıza,degerlerimize,kültürümüze,gecmis ve gelecegimize sahip cıkarak bilincli hareket etmenin zamanı.8 Martın bilincine varıp her günü 8 mart olması icin daha fazla hak ve hukukumuza sahip cıkarak yürümenin zamanı.Kadınlıgımızı cinsel bir obje olarak kullanan zihniyete karsı cıkma zamanı.Daha fazla özgürlük ve esıtlık taleplerini büyütmenin zamanı.

Ben kadınların cok fedakar,akıllı,azımlı ve ellerinde gelirse daha cok cıkarsız istikrarli calısmalara imza attıklarını her  dönem yürüttügüm  calısmalardan gördüm.Cok degerli kadin arkadaslarım oldu.Her biri sarsılmaz kisilikleri ve istikrarlı calismalara imza atan kadınlardı.

 

Su an baskani oldugum dernek calısmalarındada Kürmesli kadınlarımızın cok fedekar ,özverili calısmalarımızın basarısı icin verdikleri cikarsız destekleri Dernek calısmalarımızı dahada güclendirmekte ve ileriye tasımakta.Kadınlarımızın destegini  hep cok derinden hissettim.Konustugum kadın arkadaslarımızın sitemizi ve yazılarımızı ve calısmalarımızı yakından takip ettiklerini ve sonuna kadar  katkı sunacaklarını,hep arkamda olduklarını söylemeleri beni hep gururlandırdı.Gelecek calısmalarımızda daha cok kadın arkadasın yönetim kurulumuza aday olacaklarını ve yöneteceklerıne olan ınancımla hepinizin,8 Mart Dünya Emekci Kadinlar Gününü kutluyorum.....