Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kadın Barış Girişimi üyeleri, barış noktasını Dersime taşıdı

DERSİM - 'Söyleyecek sözümüz var, çözüm geliştirecek gücümüz var' sloganıyla 2009 Mayıs ayından bu yana farklı kentlerde barış noktası oluşturan Kadın Barış Girişimi üyeleri, barış noktasını bu kez savaşın en yoğun yaşadığı Dersime taşıdı.

BDP İstanbul Milletvekillisi Sabahat Tuncel ve Barış İçin Kadın inisiyatifinden Nimet Çubukçu'nun ön saflarda yerini aldığı noktada, İnegöl ve Dörtyol’da Kürtlere yönelik linç girişimlerinin ülkenin yeni bir döneme sürüklendiğine dikkat çekildi.

‘Kadınlar Barışta Israr ediyor’, ‘Savaş değil barışa bir şans ver’ dövizleriyle Barış Noktası oluşturan Barış İçin Kadın Girişimi üyeleri, artan linç ve ırkçı provokasyonların durdurulmasını istediler.

Etkinlikte ilk sözü BDP İstanbul Milletvekillisi Sabahat Tuncel aldı. Barış İçin Kadın girişimin 14 Nisan 2009 tarihinde Kürt sorununu demokratik ve barışçıl çözümü talebiyle Diyarbakır’da yapılan bir kadın forumuyla başladıklarını hatırlatan Tuncel, ‘’bugüne kadar Ankara, İstanbul, Hakkari ve İzmir’de oluşturulan Barış noktaları gerçek bir çözüm gelene kadar tüm ülkeye yayılacak’’ dedi.

Tuncel şöyle konuştu: ‘’Bizler bu ülkede asker gerilla cenazelerin gelmemesi için barışın inşa edilmesi için bu ülkede herkesin eşit özgür yurttaşlar olarak yaşayabilmeleri için inisiyatif almış durumdayız. Nasıl ki bir Türk kadını kendi kimliğini kültürünü yaşamasını istiyorsak, bir Kürt kadınında kendi kimliğini kültürünü, anadilinde eğitim yapabilmesini istiyoruz. Biz bu ülkede kültürlerin inançların özgür olabileceğini inanıyoruz. İşte bu inançla yola çıktık ve bir yılda çok önemli bir yol aldık.’’

Bugün savaşın en yoğun yaşadığı yerde barış çığlıklarını haykırdıklarını dile getiren Tuncel, ‘’Kürtlerin hak ve özgürlük talebi terör ize edildiği için bugün savaş devam ediyor. Artık bu ülkede bir savaş olduğunu kabul edip bunun çözümü için adım atılması gerekir. Şunu kimse unutmasın ki Kürtler özgür olduğunda Türkler köle olmayacak aksine Kütlerin talepleri iyi okunmadığı taktirde Türkler de özgür olmayacak. O yüzden gelin barışa sarılalım ve uzatılan elleri geri çevirmeyelim ’’ dedi.

ANF