Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Ekmek ve Gül-Türkan Güneri

// Yürüyoruz yürüyoruz, yan yana, güzel günler adına
Kadınız, insanız, insanlığı ayağa kaldırıyoruz
Paydos bundan böyle köleliğe, aylaklığa
Herkes çalışsın, bölüşülsün kardeşçe, yaşamın sundukları
İşte bunun için yükseliyor yüreklerimizden
Bu ekmek ve gül türküleri
Ve yineliyoruz hep bir ağızdan
"Ekmek ve gül! Ekmek ve gül!" //

 8 Mart ülkemizde ve bütün dünyada “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaktadır. 
8 Mart, Türkiye'de ve dünyanın pek çok ülkesinde kadınların hak ve eşitlik isteklerini dile getirdikleri kadın olmaktan dolayı yaşadıkları sorunlarına dikkat çektikleri ,bir araya geldikleri gündür. 
8 Mart, emekçi kadınların ürünü ve emekçi kadınların birliğinin, dayanışmasının, mücadelesinin,günüdür, tarihidir. 

Günümüzde baktığımızda dünyanın bütün ülkelerinde kutlanıyor. Buna rağmen gelisen toplumsal yaşam içinde kadının yeterli derecede söz hakkına sahip olmaması ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel olguların içinde aktif rol oynamaması, kadın üzerinde sürdürülen çifte standartın devam ettiğinin bir göstergesidir. 

8 Mart Kadınlar günü yaklaştığında yine etkinlikler düzenlenecek konserler verilecek kadına yönelik ayrıcalıklar dile getirilecek, uygulanan şiddet kınanacak, kadınlar her şeyimizdir onlarsız hayat düşünülemez vs. kadına dair bitmek tükenmek bilmeyen nutuklar atılacak, şiirler okunacak. Ve ertesi gün anlatılanlar atılan nutuklar unutulacak ve hayat kaldığımız yerden devam edilecek.
Kadına yönelik şiddetin hız kesmediği Türkiye'de adeta kadın katliamı yaşanıyor.Erkeklerin kadınların bedenine, sosyal hayattaki duruşlarına, kararlarına, yapmak istedikleri her şeye müdahale edilebilir sanmaları çok rahatsız verici bir durumdur. Erkeklerin bakış açılarına göre, kadın taciz edilebilir ve tecavüz edilebilir. Onlara göre kadınlar yönetilmesi gereken ikinci sınıf insanlardır.
Devlette kadının şiddete uğramasına bazen seyirci kalıyor. Böylece erkekleri cesaretlendiriyor. Bazen de militarist güçleri aracılığıyla bizzat cinsel şiddet uyguluyor.Tüm bunlarla mücadelede kadın örgütlerinin ve kadınların dayanışması çok önemlidir.Kadını metalaştıran, sesini bastırmaya çalışan; tacizi, tecavüzü, çocuk istismarını münferit göstermeye çalışan ve tacizcileri koruyan zihniyete karşı koymak için sessizliği kırmamız tek çözüm yoludur. Erkek egemenliğine, töre-namus adı altında gerçekleşen kadın katliamlarına ve gerici feodal anlayışa karşı mücadeleyi yükseltmek için tüm kadınları dayanışmaya çağırıyoruz...
Tüm kadınlarımızın toplumsal yaşamda hak ettikleri değerlere ulaştıkları günlere hep birlikte, mücadeleyle ulaşacağımıza inanıyor, saygılar sunuyorum...Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın dayanışması ...

Türkan Güneri /İstanbul-Türkiye