Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

İHD: 8 ayda 143 kadın öldürüldü

İHD İstanbul Şubesi Dokümantasyon Birimi tarafından hazırlanan "Son 8 ayda kadına yönelik şiddet raporu" şube binasında düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. İHD İstanbul Şube Sekreteri Ümit Efe, kadının yaşam hakkına yönelik ihlallere karşı toplumda farkındalık yaratmak gerektiğini belirtti ve hazırladıkları raporun bunu hedeflediğini kaydetti. Efe, "Yetkili devlet kurumları ve duyarlı bütün sivil toplum örgütlerinin sorumlu davranması ve kadın cinayetlerine karşı etkin önlemler alınması konusunda bir tartışma platformu oluşturması" çağrısında bulundu. Rapor hazırlanırken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan "Türkiye'de kadına yönelik hak ihlalleri ile ilgili verileri kendileriyle paylaşmalarını talep ettiklerini aktaran Efe, Bakanlık Birimi'ne bağlı Genel Müdür Vekili Reyhan Kibar imzasıyla kendilerine "Genel Müdürlüğümüz bünyesinde başvurunuzda talep ettiğiniz ülkemizde kadına yönelik hal ihlallerine ilişkin istatistiki veri bulunmamaktadır" şeklinde yanıt verildiğine dikkat çekti. 

Devlet hak ihlallerine karşı duyarsız

Devlet yetkililerinin kadına yönelik hak ihlalleri konusunda duyarsız olduklarını vurgulayan Efe, bu yüzden de gerekli olan toplumsal korumanın kurumsallaştırılmadığını belirtti. İHD Dokümantasyon Birimi olarak yaptıkları araştırmaya göre, 2011 yılı içerisinde 143 kadının öldürüldüğü, 76 kadının cana kasteden saldırı sırasında yaralandığı ve bunun dışında mahkemelere intikal eden 82 tecavüz vakası meydana geldiği sonucuna vardıklarını söyledi. Ayrıca raporda hazırlanan grafiklere göre, kadın cinayetlerinin en çok Mart ayında işlendiği, cana kasteden saldırının en çok Nisan ayında gerçekleştirildiği ve tecavüz olaylarının ise en çok Mart ayında yaşandığı ortaya çıktı. Hazırlanan rapora göre, kadın cinayetlerini işleyen erkeklerin yaş oranının daha çok 18 yaşından küçük olduğu belirtilirken, kadına yönelik uygulanan şiddette ise kadınların yüzde 65'inin 18 yaşından küçük olduğu aktarıldı. Gerçekleşen tecavüz olaylarında ise faillerin 18'den küçük olanların oranının yüzde 55, tecavüze maruz kalan kadınların yaşlarının yüzde 82'sinin yine 18 yaşından küçük olduğu görüldü. 

Her 100 kadından 16'sı cinsel şiddet mağduru

Raporda, ayrıca kadına yönelik hak ihlalleri konusunda şu hususlar yer alıyor: "Her 100 kadından 16'sı cinsel şiddete uğramaktadır. Buna göre 15 kadından 5'i eşi veya birlikte olduğu kişi tarafından fiziksel şiddete uğramaktadır. Kadınların yüzde 55'i duygusal şiddete, yüzde 18'i birlikte olduğu kişinin ekonomik şiddetine maruz kalıyor. Türkiye genelinde 17 yaşından sonra yaklaşık her 15 kadından 1'i yakın ilişkide olduğu kişiler tarafından fiziksel şiddete, her 19 kadından 1'i gebelikte fiziksel şiddete maruz bırakılmıştır. 17 yaşından önce cinsel istismarın oranı yüzde 6'dır. Araştırmamızın en çarpıcı sonucu ise, fiziksel ve cinsel şiddet yaşamış kadınların yüzde 88'i, ne yakın çevresine, ne sivil toplum örgütüne, ne de devlet kuruluşlarından birine başvurmuştur. Bunun temel nedeninin ise korku, ayıplanma, olayın duyulması endişesi, namus, dedikodu vb. gerekçeler olduğu görülmektedir. Kadın cinayetleri nedenleri arasında ilk sıralarda namus davası, yoksulluk, işsizlik, aldatma, evi terk etme, boşanma, cinsel ilişkiye girmek istememe yer almakta.




Van Kadın Derneği: Her 5 kadından biri ensest mağduru

Van Kadın Derneği'nde (VAKAD) düzenlenen basın toplantısında 2011 yılının ilk 8 ayı verilerini açıklayan VAKAD üyesi Gül Kıran, derneğe bu yılın ilk 8 ayında Wan ve ilçelerinden 378 kadın ile 4 eşcinselin başvuru yaptığını söyledi. Kıran, 2011 yılının 8 ayında 22 kadının intihar ettiğini ve bunların büyük bir kısmının henüz çok genç yaşta olduğunu söyledi. Kıran, "Bu kadınlardan 10’u 18 yaş ve altı, 5’i 19 yaşında, diğerleri de 19 yaş üstüdür. Ölümle sonuçlanan intiharların en az 5 katı intihar teşebbüsü olduğunu da tespit etmiş bulunmaktayız. Yine 4 kadın öldürülmüş olup, bir tane de şüpheli ölüm bulunmaktadır" dedi.

Ensest konusunda çalışma yok

Sosyolog Aylin Çelik ise derneğe şiddete uğradığı için başvuruda bulunan her 5 kadından birinin ensest mağduru olduğunu söyledi. Çelik, şöyle konuştu: "Gelen 167 kadın boşanma, ayrılma, taciz, cinsel saldırı, ensest sebebi ile gelmişlerdir. Ancak 378 başvurucu kadının 291’i aile içinde şiddet gördüğünü ifade etmiştir. Aile içi şiddet yaşayan 291 kadından ve mülteci sığınmacı kadınlardan 40’ı derneğimizin sığınma evinde veya Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun konukevinde kalmayı talep etmiştir. Burada dikkati çekmek istediğimiz konu ise 13 kız çocuğu ve ileriki yaşlarda gelen kadınlar aile içinde küçük yaşta enseste maruz kaldığını bize ifade etmiştir. Ensest konusunda ilimizde çalışma neredeyse yok denecek kadar azdır. Yaşadıkları ensesti anlatmakta oldukça zorlanan kadınlar, bu sorunlarını yetkili mercilere taşıma konusunda da endişe taşımaktadırlar. Derneğe gelen kadınlardan yüzde 26.4’ünün enseste uğradığını beyan etmesi bizim açımızdan oldukça kaygı verici bir durumdur. Ensest ile birlikte cinsel şiddet oranının yüzde 30.9 olması bu yılki verilerimiz arasında en dikkat çeken durumdur. Cinsel şiddete maruz kalan kadınlardan neredeyse her 5 kadından biri ensest mağdurudur.

diha