Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Fadile derdini kimseye anlatamadı

Zamanında Botan'ın güzel kızlarından biriydi. 12 yaşında iken kuzeniyle berdel evliliğine zorlandı. Evliliğinin ilk gecesi evden kaçtı. Baba evi, 'yerin kocan evidir' diyerek tekrar tekrar istemediği eşinin evine gönderdi. 
Ama Fadile hep kaçtı. Ailesi çare bulamayınca 18 yaşında Van Erciş'ten bir imamla evlendirdi. İmam Fadile'nin üzerine kuma getirdi. Buna itiraz eden Fadile ise 'Deli' diye tımarhaneye kapatıldı. Elazığ Akıl Hastanesi'nde çıktıktan sonra ailesinin Siirt Eruh'taki köyüne sığındı. Burada da karakol komutanının tecavüzüne uğradı. Tecavüzü anlattı, yine 'Deli' dediler.
Fadile derdini kimseye anlatamadı... 
Şimdi Van sokaklarında yaşı 60'ı geçen Fadile, 'Deli Fadile' olarak çağrılıyor. 
Adı Fadile Kayar, 1942 Siirt Eruh ilçesi Bozatlı doğumlu. 12 yaşında iken ailenin baskısıyla kuzeniyle berdel evliliğine zorlanır. Ancak Fadile daha ilk gece evden kaçar. Ailesinin baskısıyla tekrar tekrar koca evine gönderilir. Ancak bu evliliği istemeyen Fadile birkaç gün kaldıktan sonra hep kaçarak baba evine sığınır. 
Bu geri dönüş ve kaçışları 6 yıl kadar sürer. 6 yıl sonra ise baba evinin artık bu berdel evliliğinden umudu kesmesi ardından 1960 yılında Van Erciş'ten bir imamla evlendirilir. 5 çocuğu olur. İmam üzerine kuma getirince bunu kabullenmeyen Fadile imam kocası tarafından 'Deli' denilerek Elazığ Akıl Hastanesi'ne teslim edilir. 
Akıl hastanesinde bir süre kaldıktan sonra bırakılan Fadile, imam eşini ve çocuklarını bırakarak Eruh Bozalan köyünde baba evine sığınır. 
"Eşini, çocuklarını terk etmiş" ve "Dul" bir kadındır artık. Bozatlı köyü karakol komutanını tecavüzüne uğrar. Tecavüz olayını en yakın bulduğu babasına anlatır. Ancak kimse inanmaz...
"Deli Fadile saçmalıyor" derler. Ve ikinci kez yine Elazığ Akıl Hastanesi'ne kapatılır 1970'li yılların başlangıcında. 
Akıl hastanesinden çıktıktan sonra ne baba evi, ne koca evi artık ona 'yar' olmayınca, Van'da bıraktığı 5 çocuğuna ulaşmak ister. Siirt Eruh'tan Van'a yürüyerek bir ayda varır.
Yol boyunca konakladığı yerlerde şoförler, köylüler, karakol askerleri, sarhoşlar dahil birçok kişinin tecavüzüne uğrar. 
Nihayetinde üzerine kuma getirdiği ve 'deli' dediği imam kocasının evine sığınır. Tek amacı çocuklarını görmek, nefeslerini hissetmektir. Aynı evde odunlukta yaşamaya razı olur, sadece çocuklarına daha yakın olabilmek için. 
İmam eşi ölünce, kuması ikinci evliliğini yapar ve evi terk eder. Herşeyi göze alarak yakın olmak istediği çocukları da ondan uzaklaşır. Bir çocuğu ilaç içerek intihar eder. 
İki çocuğu evden ayrılır. 
Geçim sıkıntısı çeken Fadile, karnını doyurmak ve çocuklarına bakmak için dilencilik yapar yıllarca. 
Ve Fadile 'Deli Fadile' olarak anılır bu tarihten sonra. 
40-50 yıl önce güzelliği yüzünden başına gelmeyen Fadile, şimdi Van Belediyes'nin Erek Mahallesi'nde yaptırdığı ve başını koyabildiği bir konutta iki çocuğuyla birlikte yaşıyor. 
Yaşı 60'ı geçen Fadile Kayar, halen Van'da iki çocuğuyla birlikte belediye konutunda yaşıyor. 
Fadile'nin hikayesi, gazeteci Adil Harmancı tarafından "Deli Fadile" adıyla romanlaştırıldı.
"Deli" Fadile, kendisini yakıştırılan "Deli" lafını umursamıyor. 

"Deli ben miyim, yoksa beni tımarhaneye atan kocam ve bana tecavüz edenler mi" diye soruyor Van sokaklarında.Taylan Esmer -ANF