Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Erkekler Mayısta 15 Kadın Öldürdü

Erkekler Mayısta 11 ilde 15 kadın ve iki bebek öldürdü. Cinayetin ardından bir erkek intihar etti, bir erkek intihara teşebbüs etti.

Mayısta kadınları en çok kocaları öldürdü. Dokuz kadını kocası, dört kadını sevgilileri öldürdü, iki  cinayetin failleri ise belirlenemedi.

Bir erkeğin karısına şiddet uyguladığı için aldığı hapis cezası paraya çevrilmişti ve mahkeme dönüşü karısını öldürdü. Bir erkek, kendisini savcılığa şikayet eden ve daha önce sığınmaevine yerleştirilen karısını, boşanma davasından bir gün önce öldürdü. Biri ise cinayetten iki gün önce karısına şiddet uyguladığı için gözaltına alınmış ancak ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı.

Mayısta en çok kullanılan cinayet aleti bıçak oldu. Dokuz kadın bıçaklanarak, dört kadın ateşli silahlarla, bir kadın ise boğularak öldürüldü.

Kadın katli en çok İzmir'de yaşandı. Diğer iller: Adana, Aksaray, Ankara, Hakkari, İstanbul, İzmir (4), Kayseri, Konya (2), Manisa, Sinop ve Tekirdağ.

Faillerin yaşları 22 ile 62; öldürülen kadınların yaşları 17 ile 56 arasında değişiyor.

Şiddet- Yaralama

Erkekler Mayısta 19 ilde 32 kadını yaraladı. En çok şiddet Adana'da yaşandı.

Erkek şiddetinin yaşandığı iller Adana (7), Afyon, Ankara (2), Antalya, Bolu, Bursa, Denizli, İstanbul (3), İzmir (3), Kayseri, Konya (2), Manisa, Maraş, Muğla, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat ve Trabzon. Aileiçi şiddet vakalarının dördü sokakta yaşandı.

Kadınlar en çok kocalarından şiddet gördü. 12 kadın kocaları, altı kadın eski kocaları, üç kadın boşanmak istedikleri kocaları, iki kadın imam nikahlı kocası, bir kadın ayrı yaşadığı kocası, iki kadın oğulları, biri öğrencisi, ikisi hastaları, ikisi tanımadığı erkeklerin şiddetine uğradı.

Mayısta erkekler 22 kadını dövdü; dördünü kesici aletlerle, birini tabancayla ağır yaraladı. İki erkek motorlu taşıtlarla kasıtlı olarak çarparak yaraladı, biri kızgın yağ döktü.

Kadınlardan biri kocasını üç kez şikayet etmiş ama sonuç alamamıştı. Biri üç kez dava açmış, kocasının aldığı hapis cezası para cezasına çevrilmişti. Bir erkeğin evden uzaklatırma cezası biteli iki ay oluyordu, birinin ki ise hala devam ediyordu. Bir erkek ise karısına şiddet uyguladığı için cezaevine girmiş, ancak kadının şikayetini geri çekmesi üzerine serbest kalmıştı. Kadınlardan biri ise kocasını şikayet etmek üzere savcılığa giderken, yolda kocasının şiddetine uğradı.

Bir kadın şiddetten kaçmak için üçüncü kat balkonundan atladı. Bir erkek, karısını dövdükten sonra çocuğunu bıçakla rehin aldı. Karısını ağır yaralayan bir erkek ve annesiyle birlikte babasından şiddet gören bir oğlan çocuğu intihar etti.

Mayısta 13 kadın erkek şiddetinden hastaneye kaldırıldı, beş kadın şiddet uygulayan erkeklerden şikayetçi oldu, biri korunma talebinde bulundu.

Bir erkek olaydan sonra teslim oldu, sekiz erkek gözaltına alındı, üçü ifadesi alındıktan sonra serbest kaldı, üçü tutuklandı, biri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. İkisi hakkında ise evden uzaklaştırma kararı çıktı.

Mayısta şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 23 ile 55, kadınların yaşları ise 21 ile 51 arasında değişiyor.

Tecavüz

Mayısta yedi ilde dokuz kadın tecavüze uğradı. Tecavüzün yaşandığı iller Antalya (2), Bolu, Diyarbakır, İstanbul, Muğla, Samsun (2) ve Şırnak.

Kadınlardan üçü tanımadıkları erkeklerin, ikisi boşanma davası süren kocalarının, biri iş arkadaşının, biri öğretmeninin, biri sevgilisinin tecavüzüne uğradı. Bir kadın ailesi tarafından fuhşa zorlandı.

Kadınlardan biri evde, ikisi iş yerinde, diğerleri sokakta tecavüze uğradı. İki erkek tutuklandı, biri tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı.

Tecavüzcülerin 23 ile 35, tecavüze uğrayan kadınların yaşları 16 ile 36 arasında değişiyor.

Taciz

Mayısta erkekler yedi ilde dokuz kadına cinsel tacizde bulundu. En çok taciz Antalya'da yaşandı. Taciz olaylarının yaşandığı iller Ankara, Antalya (3), Aydın, Bursa, İstanbul, Osmaniye ve Samsun.

Kadınları en çok tanımadıkları erkekler taciz etti. Altı kadın tanımadığı erkekler, biri öğretmeni, biri iş arkadaşı, biri akrabası tarafından taciz edildi.

Cinsel taciz vakalarının dördü sokakta, üçü evde, biri işyeri, biri okulda yaşandı.

Tacizci erkeklerden üçü tutuklandı, üçü gözaltına alındı, biri görevden uzaklaştırıldı, biri ise denetimli serbestlik yasasından yararlandı.

Tacizcilerin yaşları 18 ile 71, kadınların yaşları 17 ile 38 arasında değişiyor.

Şiddetin doğurduğu şiddet

Sevgilisinin cinsel tacizine uğrayan bir kadın sevgilisini bıçakladı. Sevgilisini kaçırıp şiddet uygulayan bir erkek, kadının ailesi tarafından öldürüldü. Bir kadın ise kızını döven damadını ev tüfeğiyle öldürdü.

Bölgelere göre

Mayısta 25 ilde 63 kadına yönelik şiddet, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, tecavüz ve yaralama vakası yaşandı. En çok şiddet Akdeniz Bölgesi'nde gerçekleşti.

63 vakadan 15'i Akdeniz, 14'ü Ege, 12'si İç Anadolu, 10'u Karadeniz, dokuzu Marmara, ikisi Doğu Anadolu, biri Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşandı.

En çok şiddetin yaşandığı il sekiz şiddet vakasıyla Adana oldu.