Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

‘Kadın cinayetlerinden bakanlık sorumludur’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Siirt'te 2010'da bir uçurumun dibinde cesedi bulunan öğretmen Esin Güneş ile Konya'da 20 Mayıs'ta 6 aylık koruma altındayken kocası Mehmet Yılmaz tarafından öldürülen Dilber Keskin'in davalarında katillerin aklanmaya çalışıldığına dikkat çekti.
Platform tarafından yapılan yazılı açıklamada, Güneş'in davasında Jandarma Kriminal Laboratuarı tarafından hazırlanan DNA analiz raporunu geldiği ve raporda, Güneş'in tırnaklarının arasından çıkan DNA'nın her iki sanığa da ait olmadığını söylendiği kaydedildi. Mahkeme heyetinin soruşturmayı derinleştirmediğine vurgu yapılan açıklamada, daha fazla kişiden örnek alınarak DNA'nın sahibinin bulunması için talepte bulunacakları kaydedildi.

'ADALETSİZ UYGULAMALAR SÜRÜYOR'
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı müdahil olmasına rağmen bir önceki duruşmaya hiçbir gerekçe göstermeksizin katılmadığı belirtilen açıklamada, 3. durulmaya bakanlık avukatının katıldığını ve sanıkların tutuklanmasını talep ettiği söylendi. Açıklamada, "Platform olarak defalarca yaptığımız müdahillik taleplerini reddeden mahkeme, adaletsiz uygulamalarını yine sürdürdü" diye kaydedildi.

'CİNAYETLERDEN BAKANLIK SORUMLU'
Dilber Keskin davasının ilk duruşmasında ise, Keskin'in katil eşi Mehmet Yılmaz'ın akıl hastanesinde yattığı gerekçesiyle mahkemeye getirilmediği belirtilerek, "Bir kadın katilinin daha akli dengesi bozuk olduğunu iddia edeceği şimdiden ortaya çıkmış oldu. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak müdahillik taleblerinin, daha önceki emsallere ve platformlarının pek çok kez müdahilliğinin kabul edilmiş olmasına rağmen, "suçtan doğrudan zarar görmediği" söylenerek reddedildiği ifade edildi.

Dilber Keskin davasında ayrıca görevini yapmayan polisler hakkında soruşturma açılma talebi de rededildi.

Dilber Keskin'in davasına da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatlarının gelmediği ifade edilen açıklamada, "Kadınları korumayan, öldürülen kadınların davalarına dahi gelmeyen Bakanlık kadın cinayetlerinden sorumludur" denildi.