Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

KESK’li kadınlar davasında 6 tahliye


  • KESK üye ve yöneticisi olan ve 9’u 8 aydan fazla bir süredir tutuklu olan 15 kadın sendikacı bugün hakim karşısına çıktı. Dava nedeniyle, Adliye önünde yüzlerce sendikacının protestosu vardı. Sendikacılar beyaz balonlar uçurarak, “Tanığız, tarafız, yan yanayız” sloganları attı. Burada yapılan konuşmalarda, tüm KCK tutuklularına özgürlük talebi öne çıktı. Duruşma sonucunda tutuklu yargılanan kadın sendikacılardan 6'sı tahliye edildi.

    13 Şubat 2012’de gözaltına alınan 9 tutuklu, 6’sı ise tutuksuz yargılanan kadın sendikacılar bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşma için sabahtan itibaren çok sayıda ilden KESK ve KESK’e bağlı sendikaların üyeleri Ankara Adliyesine geldi. Sendikacılar, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Jin, jiyan, azadi”, “KESK’e dokunma” sloganları attı. KESK’li kadınların işlediği iddia edilen suçları hep birlikte işlediklerini vurgulayan sendikacılar, “Tarafız, tanığız, yan yanayız” dövizleri taşıdı. Adliye önünü eylem alanına çeviren KESK’lilere, TMMOB, DİSK, TTB, EMEP, BDP, ESP, ÖDP başta olmak üzere çok sayıda kurum temsilcisi de destek verdi. Sendikacılar, beyaz balonlar uçurarak, kadınlara özgürlük talep etti.

    HUKUKİ DAYANAĞI YOK

    Adliye önünde açıklama yapan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, 22 yıldır açıkça ifade ettikleri şeylerin yasa dışı örgüt talimatıyla gerçekleştirildiğinin ileri sürüldüğünü belirtti. Hem KESK üyesi, hem Kürt hem de kadın olmanın bu iddianame ile suç olarak tanımlandığını ifade eden Özgen, “Hiçbir hukuki dayanağı olmayan iddianamelerle arkadaşlarımızı tutuklayanlar, KESK’i bertaraf etme amaçlarına asla ulaşamayacaklardır” dedi.

    DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, TTB Merkez Konsey Başkanı Özdemir Aktan da, tutuklamalarla sadece KESK’in değil, tüm muhalif kesimlerin sindirilmek istediğine dikkat çekti. KESK’in de üyesi olduğu Uluslararası Dünya Sendikalar Konfederasyonu (İTUC) ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) temsilcileri ile, İngiltere, Almanya, Yunanistan ve KKTC’den sendikacılar yaptıkları konuşmalarda dayanışmayı vurgulayarak, tutuklu KESK’lilerin serbest bırakılmasını istedi.

    KADINLAR: BİZ DE SUÇ ORTAĞIYIZ

    15 sendikacı kadının üyesi olduğu Ankara Kadın Platformu adına konuşan Tuba Engel ise, kadınların yargılandıkları ve suçlandıkları tüm organizasyonları birlikte gerçekleştirdiklerini ifade etti.  Engel, “Şayet bu ülkede barış istemek suçsa, buradan kendimizi ihbar ediyoruz. Biz bu suçu işleyen kadınlarız. Hepimiz suç ortağıyız” dedi.

    6 TAHLİYE

    KESK yöneticilerinin yargılandığı dava öğle saatlerinde Ankara 11’nci Ağır Ceza Mahkemesinde başladı. Sanıkların ve avukatların savunmalarını alan mahkeme heyeti, KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan, Eğitim Sen 1 Nolu Şube üyesi Hatice Beydilli, SES Ankara Şube Üyesi Nurşat Yeşil, KESK eski yöneticisi Belkıs Yurtsever, Eğitim Sen 1 Nolu Şube üyesi Evrim Oğraş, SES Ankara Şube Yöneticisi Hülya Mendilligil’in tahliyesine karar verirken, Tüm Bel Sen Kadın Sekreteri Güler Elveren, SES Kadın Sekreteri Bedriye Yorgun, Eğitim Sen 2 Nolu Şube Kadın Sekreteri Güldane Erdoğan’ın ise tutukluluk halinin devamına karar verdi.  (Ankara/EVRENSEL)