Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

DERSİM’DE ONBİNLER: DİRENEREK KAZANACAĞIZ

Sakine Cansız’ın diyarında 8 Mart nedeniyle binlerce kadın, ‘Rosalar’dan Sakine’lere yolunuz yolumuz sözünüz sözümüdür’ ve ‘Örgütlenerek direceğiz, direnerek kazanacağız’ sloganıyla Dersim’de mitingde buluştu. Mitingde BDP eşbaşkanı ve Roboskili anneler konuştu

 

‘Rosa’lardan Sakine’lere sözünüz sözümüz, yolunuz yolumuz’ ve ‘Öcalan’a özgürlük, soykırıma son’ şiarıyla çok sayıda miting yapıldı. Mitinglerin finali ise dün Dersim’de oldu. 3 devrimci kadına atfedilen 8 Mart final mitingine, DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, BDP’li kadın milletvekilleri, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, yakınlarını Roboski Katliamı’nda yitiren Roboskili Analar ve Barış Annesi Nezahat Teker de katıldı.

Seyit Rıza Meydanı’nda gerçekleştirilen miting öncesi Tunceli Devlet Hastanesi önünden Seyit Rıza Meydanı’na yüründü. Siyahlar giyen ve beyaz tülbentler takan Roboskili anneler ise, kaybettikleri çocuklarının fotoğraflarını taşıdı. Dersimli kadınlar yöresel kıyafetleriyle yürüyüş kortejinin önünde yürüyerek zılgıtlar çekti.

Sloganlarla girilen Seyit Rıza Meydanı’ndaki miting Dersim Belediye Korosunun ezgileri ile başladı. Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler adına saygı duruşunun ardından açılış konuşmasını yapan Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi şahsında mücadelede yaşamını yitiren kadınların önünde saygı ile eğildiğini söyleyerek cezaevlerinde bulunan kadınları da selamladı.

‘Sakine’ye misafir geldik’

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ise, Paris’te katledilen PKK’nin kurucularından Sakine Cansız’ın misafiri olduklarını belirterek, “Munzur kadar asi akan, Dersim kadar direnişli hayatı olan Sakine’ye misafir geldik. Biliyoruz Sakine yoldaş sen buradaki kadınları çok iyi hissediyorsun. Buradaki kararlı duruşu ve yoldaşlığı hissediyorsun. Senin gibi devrimcilerin mekanından söz veriyoruz. Bu ülkede özgür toplum yaratılıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Seyit Rıza’yı hatırlatan Kışanak, “Sakine’nin hayatı baştan aşağı isyan, direnişti. Bence bu dert de onlara yeter” dedi. İmralı’da PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelere değinen Kışanak, şunları kaydetti: “İmralı’da yapılan görüşmeleri önemli buluyoruz. Biz kendimize, halkımıza, Sayın Abdullah Öcalan’a güveniyoruz. Ve bu ciddiyetle bu süreçle uğraşıyoruz. Olası tuzak ve hileleri hep beraber ortaya çıkaracağız. Çünkü biz bu süreci müzakere süreci olarak yürütmek istiyoruz. Bunu yolun başlangıcı olarak görüyoruz.”

Roboskili anneler adına katliamda yaşamını yitiren Vedat Encü’nün annesi Semire Encü ise “Artık Kürt anneleri ölüm görmesin.  Başbakan katliamın üstünü örtmeye çalışıyor. Ellerini vicdanlarına koysunlar. Raporu yeniden gözden geçirsinler. Her şey ortadadır. Roboski katliamı aydınlatılırsa Kürt sorunu da çözülecektir” dedi. Ardından konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ise, İmralı’da PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmeleri önemseyip, desteklediklerini belirterek, artık zulüm görmek istemediklerini ve evlatlarını yitirmek istemediklerini söyledi. Ardından kadınlar Sakine Cansız’ın mezarının bulunduğu Dersim Asri Mezarlığı’na yürüyüş gerçekleştirdi.


Öcalan’dan kadınlara çağrı

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kadınlara 8 Mart mesajı Kürtçe olarak okundu. Kadınların zılgıt ve sloganlarla karşıladığı mesajda Öcalan, kadınları köleliği reddederek, köklü devrim çağrısında bulundu. “Gerçeğin, adaletin ve sevginin arayışçılarına” başlıklı mesajda Öcalan, “kadını özgür olmayan bir halk özgür olamaz” diyerek, kadınları köleliği reddetmeye çağırdı. Öcalan’ın mesajındaki “kadın özgürlük hareketini yaşıyoruz. Sakine örnektir. Siz örneksiniz. Sakine’nin hayatı örnektir. Kadının özgürleşmesi Sakine’nin mücadelesidir. Sakine’nin hesabını soracağım, açığa çıkartacağım. Büyük kadınlar kahramanlar var. Yaşamın kutsallığı önemlidir. Kölelikten vazgeçilmelidir. 8 Mart mesajım bu şekildedir. Kadını özgür olmayan bir halk özgür olamaz. Kadının tam özgürleşmiş hali tanrısallıktır. Şehit düşen kadın kahramanları anıyorum” sözleri alkış ve sloganlarla meydanda karşılık buldu.


Colemêrg’de barış mesajı

Colemêrg’de  Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) öncülüğünde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü şöleni binlerce kadının katılımıyla yapıldı. Etkinliğin ilk konuşmasını Colemêrg Barış Anneleri İnisiyatifi aktivisti Fatma Turan yaptı. Turan başbakana seslenerek barış için gerekli adımları atması çağrısında bulundu. Ardından PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 8 Mart için gönderdiği mesajı okundu. Ardından Müzisyen Nurcan Değirmenci’nin türküleri ile kadınlar coştu. Daha sonra konuşan BDP Milletvekili Ayla Akat, kadının mücadele tarihini anlatarak büyük bedeller ödendiğini belirtti.

BDP Îdir milletvekili Pervin Buldan, “Sayın Öcalan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nüzü kutluyor. Sayın Öcalan diyor ki kadını özgür olmayan bir ülke asla özgür olamaz. Bunun için biz de bu meydanda Sayın Öcalan’a selam gönderiyoruz” ifadesinde bulundu. Colemêrgli kadınların, cenazelere neler yapıldığını, çocukların kollarının nasıl kırıldığını çok iyi bildiklerini belirten Buldan, tek isteklerinin artık bedenlerin toprağa düşmemesi olduğunu kaydetti.

Agirî’de 8 Mart kutlandı

Agirî’de 8 Mart için BDP İl binası önünde bir araya gelen kadınlar şölenin yapılacağı yere kadar yürüyüş düzenledi. Şölene BDP’li il ve ilçe örgütlerinde yer alan kadınların yanı sıra PKK’nin öncü kadrolarından Sema Yüce’nin annesi Zennüre Yüce de katıldı. Sema Yüce’nin annesi Zennüre Yüce, “Biz anneler içimiz yanıyor, yüreğimiz kanıyor. Bu barış olacaksa şerefli bir barış olmasını istiyoruz” dedi.


Sanatçı Tarkan’dan 8 Mart mesajı!

Türkiye’de kadına yönelik şiddeti eleştiren ve hukukun şiddete maruz kalan kadını daha fazla desteklemesi gerektiğini belirten sanatçı Tarkan, “Hepimizin, kadınlara uygulanan şiddete karşı bilinçlenmesi ve sonuna kadar savaşması gerekir. 8 Mart, ancak o zaman kutlanacak bir gün olur” dedi.


VAKAD 8 Mart’a kapatma davasıyla girdi

Wan’da kapatılması istenen 10 dernek arasında bulunan VAKAD, 8 Mart’ta kapatma davasıyla girdi. Wan’da kapatılmaları talebiyle haklarında dava açılan 10 dernekten biri olan Van Kadın Derneği (VAKAD), basın toplantısı düzenledi. VAKAD Üyesi Müjgen Günevi, hazırlanan iddianamenin asılsız iddialarla hazırlandığını belirterek, VAKAD’ın 8 Mart’a kapatma davasıyla girdiğine dikkat çekti. Günevi, iddianamede derneğin depremde dağıtılan yardımlarla PKK propagandası yaptığı iddialarına değinerek, “Evet deprem sonrası elimizden geleni yaptık. Devlet, yardımları depolarda günlerce bekletirken, yardım malzemeleri depolarda çıkan yangınlarda yanıp yok olurken, yazlık çadırlarda çocuklar yanarak ya da soğuktan ölürken, biz elimizden geleni yaptık” dedi. Polislerce derneklerinde gizlice arama yapıldığına dikkat çeken Günevi, bu nedenle polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi. Günevi, “Biliyoruz ki yargı, hükümet politikalarından destek alarak kadın hareketini kuşatmaya başladı ve sesimizi çıkardıkça sesimizi kısmaya çalışıyorlar” diyerek, “Örgütlerimizi kapatabilirsiniz; ancak inançlarımıza, değerlerimize asla dokunamazsınız” şeklinde konuştu.