Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

25 kasim kriz,kadin ve siddet-Nazlı TOP

25 Kasım, bundan tam 49 yıl önce, Dominik Cumhuriyetinde, diktatörlüğe karşı özgürlük mücadelesini yükselten Mirabel kız kardeşlerin, diktatörlüğün askerleri tarafından, tecavüz edildikten sonra vahşi bir şekilde katledilirler.Mirabel kizkardeslerTrujillo diktatorlugune karsi mucadele eden Clandestina Hareketinin onculerinden olup ve kelebekler diye anilirlar.Kelebeklerin katledilisleri siyasal kimlikleri ,diktatorluge kafa tutmalari ve ozgurluk istemini yukseltmelerinden dolayidir

             Kelebekler,olumleriyle,Dominik'in,LatinAmerika halklarinin ve emekci kadinlarinin sembolu haline gelirler.Olumleri mucadelein buyutulmesi cagrisi olur.

       1981yilinda Kolombiya'da toplanan Latin Amerika Kadin Kurultayi'inda 25 Kasim tarihi Mirabel kardesler adina"Kadina Yonelik Siddete Karsi Uluslararasi Mucadele Gunu"ilan edilir

      Birleşmiş Milletler de, 1999 yılında 25 Kasım’ı “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” olarak kararlaştırır.25 Kasım, egemenlere, gerici, baskıcı rejimlere karşı mücadele veren halk hareketinin ürünü olarak kazanılmıştır. Mirabel kardeşler şahsında kadınlara yönelik şiddetin önleme mücadelesinin gerisinde halkların ve bir parçası olarak emekçi kadınların egemen sisteme karşı verdiği mücadelenin kendisi yatmaktadır.

. Siddetin temel nedeni kapitalist sistmin erkek egemen ideolojisidir  

kadina yonelik siddetin temelinde ,kadinlarin yasamin her alaninda erkeklerle esit oldugunu red eden,cinsiyet ayrimciligi yapan erkek egemen sinif yatmaktadir.Kadini cinsel meta olarak goren ve toplumsal yasamin her alaninda bunu kitlelere pompalayan gerici ideolojinin etkisiyle yasanan cinsel siddet rakamlarla  belirtilen oranlarin daha cok ustundedir.

kapitalizmin icinde bulundugu ekonomik krizin  sonuclari isci, emekciler cephesinde ki yansimalarin daha bir ust boyutunu ezilen kadinlar yasiyor ve yasayacak

 krizin sonuclari emekci kadinlara su bicimleriyle  yansiyor.

 yoksulluk,daha fazla psikolojik baski ve siddete maruz kalma,

marjinal islere ve illegal islere kayma,.Çünkü, kocası ya da kendisi işsiz kalan kadın, çocuklarının evinin geçimini sağlayabilmek için fahişelik gibi marjinal; uyuşturucu ticareti gibi illegal işlere yöneliyor”

Isci cikarmalar soz konusu olunca ilk isinden olan kadinlar oluyor

22 milyon kadın işsiz kalacak

ILO verilerine göre kriz nedeniyle bu yılın sonuna kadar yaklaşık 22 milyon kadın işsiz kalacak. Halen dünya genelinde 203 milyon işsizin 86 milyonunu; 3 milyar çalışanın 1.2 milyarını kadınlar oluşturuyor. Ancak kayıt dışı, geçici ve partime çalışmaları nedeniyle bugüne kadar kaç kadının krizde işini kaybettiği tam olarak bilinmiyor.

Kadin istihdaminin buyuk bolumunu olusturan kucuk ve orta olcekli isletmelerde calisan kadinlar issiz kalacak.Buyuk isletmelerdeki   daralmalarda is piyasalarinin  cinsiyetci yapisi nedeniyle kadinlar ilk vazgecilen olacak.

 Ekonomik krizi gerekce gosteren petronlar isci kadinlari isten atirma tehtidiyle dusuk ucretle  calistiracak

 isini kaybetme korkusu yasayan isci kadinlar taciz ve tecavuz tehtidi golgesi altinda calisacak

Isini kaybeden es bunu evde esine karsi siddet olarak yansitacak.Gecim derdi yuzunden cikan tartismalar da bir cok ev emekcisi kadin kendini kapinin onune konulmus olarak bulacak,aclik sefalet ve olume mahkum edilecek.

Eve giren para azaldikca, kadinlar daha ucuz alisveris icin degisik yontemlere bas vuracak daha cok kemer sikarak  butceyi denklestirmesi gerekecek..

Ekonomik ozgurlugu elinde alinan kadin geleneksel  aile rollerine donecek ev isi cocuk ve yasli bakimi tamamen kendisine kalacak

 emekci kadinlarin mucadeleler sonucu elde etmis olduklari sosyal ve toplumsal haklar dasp edilecek

     krizin sonuclari  siddetin tum bicimleriyle(fiziksel,cinsel,psikolojik,ekonomik vb) evde,isyerinde ,sokakta kadinlara  yansiyacak

     .Kapitalizm yasadigi  bu ekonomik krizin  sorumlusu biz isci ve emekci kadinlar degiliz,Sidetin,yoksullugun issizligin kaynagi kapitalist  sistemin kendisidir.Siddete karsi mucadele  siddeti ureten sisteme karsi mucadeleyle icicedir.

biz kadinlar siddetsiz ,ozgur ve esitlikci bir gelecek birakmak istiyorsak:

  Erkek egemen kapitalist sisteme ve onun  yaratigi toplumsal iliskilere karsi kismi itirazlarla yetinmemeliyiz.

Bizler hayatimizin ne zaman sonlandiracagina,nasil surecegine dek belirleyici olan bu iktidari kendi uzerinde var ettigi siddet mekenizmasini tumuyle ortadan kaldirmak icin orgutlenmeliyiz, dayanisma gucumuzu buyutmeliyiz.

 Kadina yonelik siddetin her turlu bicim ve goruntusune karsi biz kadinlar olarak yanyana durmali ve dayanisma aglarimizi buyutmeli orgutlenmeliyiz.Siddetsiz bir gelecek icin kelebekler olma zamani.

 Nazli TOP