Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

TOPLU MEZAR KARAKOLU

Çemişgezek’te toplu mezar kazısı karakol bahçesinde yoğunlaştı. 7 kişinin kemiklerine ulaşıldı. Görgü tanıklarının anlatımlarına göre bölgedeki toplu mezarlarda 40’tan fazla cenaze gömülü.


KARAKOL BAHÇESİNDE MEZAR

Çemişgezek’te her kazma insan kemiği çıkıyor. Şu ana kadar kazılan 5 ayrı noktanın tümünde insan kemikleri çıktı. İnsanlık suçunu gün yüzüne çıkaran dünkü kazılar, karakol bahçesinin toplu mezar tarlası olduğunu ortaya çıkardı. Karakol bahçesinde 7 kişiye ait kemiklere ulaşıldı. Uzmanlar bilimsel ekipmanların olmaması nedeniyle kazıları durdurdu.

40’IN ÜZERİNDE CENAZE VAR

Görgü tanıklarının anlatımları vahşetin boyutlarını gözler önüne seriyor.  Avukat Kuloğlu “Bildiğimiz 2 ayrı toplu mezar tek değil. Olaya tanıklık eden her bir görgü tanığı, farklı bir bölgede mezar yerini gösteriyor. Şimdiye kadar 40’ın üzerinde insanın defnedildiği ortaya çıkıyor. Cenazelerin karakolun etrafına gömüldüğü görünüyor” dedi.


Karakol değil mezar tarlası

Derim’in Çemişgezek ilçesinde 24 PKK’liye ait olduğu belirtilen toplu mezardaki kazı çalışmaları “kayıp kroki” ile devam etti. Savcılığını talimatı üzere önceki gün olduğu gibi dün de kazı çalışmalarına hiç kimse yaklaştırılmadı. Toplu mezarlarda bulunanların aileleri ve aile avukatları da kazı işlemleri sırasında hazır bulundu. Dersim CHP Milletvekili Hüseyin Aygün ailelerin tepkisi ve protestosuna rağmen dün de kazıların yapıldığı bölgeye geldi. Görgü tanıklarının verdiği ifadeler doğrultusunda 5 ayrı yerde kazı işlemleri sürerken, kepçe ile kazı çalışması talebine karşı Adli Tıp Uzmanı, “kazı çalışmasından çekilirim” uyarısında bulundu.

Bahçede 7 kişiye ait kemikler çıktı

Dün de Çemişgezek Jandarma Karakolu’nun bahçesinde yapılan kazıda insan kemiklerine rastlandı. Karakolun bahçesinde yoğunlaştırılan kazılarda 7 kişiye ait olduğu belirtilen kemiklere ulaşıldı. Ulaşılan kemiklerden bir kişiye ait kafatasının bulunmadığı, bir kişiye ait kafatasının olmadığı, 2 kişinin de kafataslarının parçalandığı belirtildi. Diğer cenazelere ilişkin ise kol ve ayak kemiklerinin bulunmadığı kaydedildi. Kazılan yerde herhangi bir elbiseye rastlanılmaması ve kemiklerin iç içe olması görgü tanıklarının verdiği “cenazelerin çıplak bir şekilde aynı çukura gömüldüğü” bilgilerini doğrulatıyor. Söz konusu kemiklere ve yapılan kazının gözlemine ilişkin İHD Dersim Temsilcisi Av. Barış Yıldırım, Dersim Baro Başkanı Fatma Kalsen, ailelerin avukatı Helin Reyhan Kuloğlu ve Adli Tıp uzmanları tutanak imzaladı. Tutanak’ta 14 kişiye ait kemikler bulunduğu belirtilirken, Taratlı köyü yolu üzerindeki kazıda çıkan kemiklere ilişkin ise kaç kişiye ait olduğunun tespit edilmediğine yer verildi. Tutulan tutanakların ardından çıkan kemiklerin incelenmek üzere önce Çemişgezek Adliyesi’ne oradan da İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderileceği belirtildi. Önceki gün yapılan kazılarda da karakolun hemen yanındaki Gözlüçayır Yolu üzerinde 7 kişiye ait kemiklere ulaşılmıştı. 2 gündür devam eden kazılarda şimdiye kadar 14 kişinin cenazelerine ulaşıldı.

Kazılar durduruldu

Dün yapılan kazı çalışmalarında 7 kişinin daha kemiklerine ulaşılırken kazı durduruldu. Adli Tıp uzmanları Birleşmiş Milletler Toplu Mezar Protokolü’ne uygun bilimsel teknik cihaz olan “Cibiyaret” ile “Sonar” adlı cihazlarla daha sonraki süreçlerde kazıyı sürdüreceklerini belirtti.

‘18 kişi çıplak gömüldü’

Ailelerin avukatı Helin Reyhan Kuloğlu ise, “Öyle görünüyor ki burada bildiğimiz 2 ayrı toplu mezar tek değil. Şimdiye kadar 40’ın üzerinde insanın defnedildiği ortaya çıkıyor. Bölgede topluca öldürülenlerin cenazeleri karakolun etrafına gömüldüğü görünüyor” dedi. Karakol bahçesinin önünde defnedilen 18 kişiye ait toplu mezarın, karakol bahçesinde kaldığı ihtimalin yüksek olduğunu kaydeden Kuloğlu, “18 kişinin çıplak bir şekilde gömüldüğü ve daha sonra mezarın bulunduğu yer ise tarla olarak kullanılmış” dedi.

‘Karakol çevresi ölüm tarlası’

Çemişgezek Jandarma Karakolu etrafı ölüm tarlasına dönüştürüldüğünü söyleyen BDP Çewlîg (Bingöl) Milletvekili İdris Baluken, “Karakol bahçesi ve çevresi ölüm tarlasına dönüşmüş” diye konuştu.

Ferhat ARSLAN / Dersim