BINLERCE DERSIMLI "SEYİT RIZA VE ARKADAŞLARININ MEZAR YERLERİ AÇIKLANSIN"
Dersim - Dersim Katliamı'na dikkat çekmek amacıyla 45 kurumun ortaklaşa düzenlediği "37-38 Mitingi"ne binlerce kişi katıldı. Başbakan Erdoğan’ı Seyit Rıza büstü önünde özür dilemeye davet eden Dersimliler, soykırımın açığa çıkartılması için taleplerini dile getirdiler.
Dersim'de 45 sivil toplum örgütü, siyasi parti ve sendikadan oluşan Demokrasi Platformu bileşenleri tarafından düzenlenen "37-38 Mitingi" Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen binlerce kişinin Seyit Rıza Meydanı'na doğru yürüyüşü ile başladı. Aralarında BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) adına Sanatçı Ferhat Tunç, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, Seyit Rıza'nın torunu Zeliha Polat, Dersim Katliamı'nda sağ kurtulan yaşlılar ile ilçe belediye başkanları yürüyüş kortejinde yerini aldı.
Ağıt ve şarkılar eşliğinde yürüyüş yapan binlerce kişi, Seyit Rıza büstü önünde toplandı. Miting alanına girişlerin yapıldığı 3 ayrı noktada üst araması yapılırken, Dersim Katliamı sırasında çekilen fotoğraflar da büyütülerek miting alanına asıldı.
Kitle sık sık "Katil CHP işbirlikçi AKP", "Dersim onurdur onuruna sahip çık" sloganları atarken, "Gerçek özür için" dev siyah bir pankart taşındı. İlk olarak katliam tanıkları sahneye çıkarak, Dersim Katliamı'nda yaşadıklarını kitleyle paylaştı.
90 yaşındaki İmoş Bakıray, askerlerin insanları mağarada diri diri ateşe verdiğini belirterek, buna rağmen yaptıkları suçun saklandığını söyleyerek, "Devlet yolunu bulsa diyecek Dersim Katliamı'nı da PKK yaptı. Oysa insanları mağaralarda diri diri yaktılar" diye konuştu.
‘SEYİT RIZA VE ARKADAŞLARININ MEZAR YERLERİ AÇIKLANSIN’
Ardından, 45 kurum adına deklarasyonu okuyan Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, Dersim Katliamı'nın açığa çıkartılması için taleplerini şöyle sıraladı: 'Dersim'de yaşanan vahşetin tüm boyutları hukuki anlamda tespit edilmelidir. Bu vahşetin sorumluları olan failler açıkça tespit edilmelidir,Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması, toplu katliam yerlerinin saptanması, sürgün ailelerinin ve evlatlık verilen Dersim'in kayıp kızlarının listesinin açıklanması gibi somut adımlar acilen atılmalıdır, Bu süreci resmi olarak araştıracak ve açığa çıkaracak bağımsız tarihçilerin ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de içerisinde bulunacağı Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmalı,Dersim'de yaşanan insanlık suçunun ve tahribatlarının tespiti açısından devletin tüm arşivlerinin eksiksiz ve önkoşulsuz olarak bu komisyonun denetimine ve kamuoyuna açıklanmalıdır,İnsanlık adına işlenmiş suçun mevcudiyeti kabullenilerek, Meclis'te devlet adına tüm Dersim halkından ve insanlıktan özür dilenmelidir, Tunç eli operasyonuna atfen konulan Tunceli ismi kaldırılarak Dersim adı tartışmasız iade edilmeli, ayrıca kaldırılan eski yerleşim yerleri isimlerinin iadesi önündeki yasaklamalar kaldırılmalı,Katliamda rolü olanların isimleri coğrafyamızdan silinmelidir."Devletin farklılıklara tahammül edemediğinden dolayı Dersim Katliamı'nı gerçekleştirdiğini belirten Çetin, farklı düşünen ve farklılıklarını savunanlara karşı öldürme, sindirme ve tutuklama terörün devam ettiğini belirterek, "Devletin bu resmi politikası farklı Ermeni, Rum, Kürt, Süryani gibi etnik kimlikler ile Alevi, Ezidi, Nusayri gibi farklı inançların tek tip devlet mantığı içerisinde yok edilmesi ve Türkleştirilerek Sünnileştirilmesi amacıyla uygulanan yöntemler Dersim Katliamı'ndan sonra farklılıklar gösterse bile 6-7 Eylül, Maraş, Çorum, Sivas, Gazi, Ümraniye olayları ile Hizbulkontra ve faili meçhul cinayetlerle 20 bine yakın sivil Kürt yurtseverin, devrimci, demokrat ve sosyalistin katledilmesi, 1993'ten sonra 3.5 milyon kürdün yerinden edilmesi, İmralı'daki tecridin ağırlaştırılmasıyla birlikte Kazan Vadisi'nde kimyasal silahların kullanılmasına kadar varan süreç, yine KCK tutuklamaları ile başlayan, aydın, gazeteci, sol-sosyalist ve demokratların tutuklanması ile devam eden demokratik halk güçleri ve muhaliflere yönelik susturma ve bastırma amacıyla yapılan tutuklama terörü bir yöntem ve gelenek olarak bugüne kadar uygulanmaktadır" diye konuştu.
‘DİZ ÇÖKEREK ÖZÜR DİLESİN’
Halkların Demokratik Kongresi adına konuşan Sanatçı Ferhat Tunç ise, Başbakan'ın özrünü kabul etmediklerini belirterek, nasıl özür dilenmesi gerektiğini şöyle ifade etti: "Başbakan Seyit Rıza'nın birkaç konuşmasından alıntı yaparak özür dilenmez, nasıl Almanya Başbakanı Polonya'da Yahudilerin önünde diz çöküp özür dilediyse Başbakan'ın da Seyit Rıza büstü önünde diz çöküp özür dilemesini bekliyoruz. Seyit Rıza'nın torunlarını öldüren bu zihniyetin özrü kabul edilir mi? Dersim'i, dağlarımızı bombalayarak Seyit Rıza'nın torunlarını öldürmekten vazgeçsin, Seyit Rıza'nın onurlu mücadelesini sürdüren torunlarının 30 yıldır ödediği bedel yeterlidir. Coğrafyamız kana doydu, yeter artık çocuklarımızı öldürmeye devam ettiğiniz takdirde siz katilsiniz, siz katliamcısınız." Ayrıca milletvekili seçiminde Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu'nun milletvekili çıkartamadıkları için Seyit Rıza huzurunda Dersim Katliamı'nda yaşamını yitirenlerden özür dileyen Tunç, "Ecdatlarımızın ölüm fermanını çıkartan CHP'nin iktidar olmasından dolayı ve Seyit Rıza ile yoldaşlarının mücadelesini yürütenleri parlamentoda temsil edemediğim için Seyit Rıza huzurunda bedel ödeyen tüm Dersimlilerden, ecdatlarımızdan özür diliyorum" diye konuştu.
'MAZLUM DOĞANLAR SEYİT RIZA’NIN MÜCADELESİNİ SÜRDÜRMÜŞTÜR’
Ardından kısa bir konuşma yapan Muş BDP Milletvekili Demir Çelik de, Dersim Katliamı'nın aydınlatılması için arşivlerin açılması gerektiğini belirterek, Seyit Rıza'nın da mücadelesini Mazlum Doğan'ların sürdürdüğünü ifade etti. Kızılbaş Kürtlerin yok edilmesine karar veren devletin Dersim toplumu üzerinde büyük denemeler yaptığını kaydeden Çelik, "Dersim toplumu inancı ve kimliğinden dolayı büyük katliamlara maruz bırakılan bir halktır. Direnişçi olan bu toplumu ancak devlet asimilasyon politikalarında bir nebze de olsa başarabilmiştir. Bugün katliamdan kurtulan bazı yaşlılarımız korkudan halen 'biz de Türk'üz' demeleri çok manidardır dedi.
anf