Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Sinema dört dağ içinde izlenir

Dersim İnsan Hakları Festivali bu yıl da “Sinema Dört Dağ İçinde” sloganıyla düzenleniyor. Sinemasız kentte film festivali düzenlemenin zorluklarına değinen Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, “Bütün zorluklara rağmen sinema dört dağ içinde Dersim’de izlenir” dedi.

 

Sinema dört dağ içinde izlenir

Dersim İnsan Hakları Festivali’nin ikincisi bu yıl 24 - 29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Bu yılki organizasyon ile festivalin gelenekselleşmesi adına önemli bir adım atıldığı belirtiliyor. İnsan hakları temalı festival, geçen yıl olduğu gibi “Sinema Dört Dağ İçinde” sloganıyla düzenleniyor. Dersim festivalinin diğer bütün film festivallerinden ayrılan en önemli özelliği ise sinemasız bir kentte düzenleniyor olması. Dersim Belediyesi’nin kendi öz kaynakları ile Mezopotamya Sinema Kolektifi tarafından organize edilen festivalde dünya, Türkiye ve Kürt sinemasından çok sayıda film Dersimlilerle buluşmaya hazırlanıyor. Festival kapsamında film gösterimlerinin yanı sıra atölye, söyleşi, panel gibi yan etkinliklerinde yer alacağı belirtildi. Festivalin organizatörlerinden Mezopotamya Sinema Kolektifi çalışanı Meral Balık, festivalde düzenlenecek etkinliklerle halk sanatçı buluşmasını sağlayacaklarının altını çizdi. Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin de insan hakları ihlalleriyle sürekli gündemde olan kentte böyle bir festival düzenlemenin Dersimlilerde daha fazla farkındalık yaratma adına önemli olduğunu söyledi.

‘Babamın Sesi’ ile başlayacak

Festival organizatörü Meral Balık, festival kapsamında düzenlenecek etkinlikler hakkında gazetemize önemli bilgiler verdi. Festivalde çok sayıda film gösteriminin yapılacağını kaydeden Balık, şu bilgileri aktardı: “7’si uzun metraj yerli 7’si farklı ülkelerden olmak üzere farklı kategorilerde toplam 59 film gösterilecek. Festival, Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan’ın yönettiği “Babamın Sesi” ile açılacak, Emin Alper’in “Tepenin Ardı” filmi ile de kapanacak. Festivalin öne çıkan filmlerinden biri “Zare”. 1926 yapımı 1915’i hikaye alan bir Kürt filmi. Aynı zamanda Ermenistan sinemasına da mal ediliyor. İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin “Bir Ayrılık”, Özcan Alper’in “Gelecek Uzun Sürer” ile Emin Alper’in “Tepenin Ardı” filmleri de dikkat çeken filmler arasında yer alıyor.”

Bu yılda büyük ilgi bekliyoruz

Festival filmlerinin belirlenmesinde genel olarak insan haklarını konu alan filmlerin seçildiğini kaydeden Balık, bu konunun dışında da kadın, çocuk, çevre ve doğa temalı filmlere yer vereceklerini belirtti. Festivalin geçen yıl da düzenlendiğini ve çok büyük bir heyecan yarattığını ifade eden Balık, “Geçen yıl çok büyük bir katılım sağlandı. Çoğu film gösterimine yer bulunamadığı için insanlar giremedi. 25 bin nufuslu şehir merkezinde festivale 8 bin izleyici katıldı. Bu büyük bir rakam. İlginin bu yıl daha fazla olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Halk-sanatçı buluşması

Balık, festivalle halk ve sanatçı buluşmasını da sağlamak gibi temel bir misyonlarının olduğuna değindi. Çoğu sinema yönetmeninin Dersim’e özel hassasiyeti bilerek geldiğini sözlerine ekleyen Balık, kültür sanat emekçilerinin bu bölgedeki insanların acılarını ancak yerinde anlayabileceğini de belirtti. Balık, ayrıca geçen yıl katılan davetlilerin düzenlenen eylemlere katılarak Dersimde yaşananları anlama adına önemli bir empati ilişkisi kurduğunu söyledi.

Öz kaynaklarımızla özgür festivale

Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin yaşanılan soykırım ve insan hakları ihlallerinden dolayı sürekli gündem de olan bir kentte böyle bir festival düzenlemenin önemli bir gelişme olduğunu belirtiyor. Festivalin şiarının “Sinema Dört Dağ İçinde İzlenir” olduğunu kaydeden Şahin, bu yıl çok farklı kategorilerde yapılacak etkinliklerle ses getiren bir festivale hazırlandıklarının altını çizdi. Belediyenin kendi öz kaynakları ile festivali finanse ettiğini de kaydeden Şahin, “Kendi imkanlarımızla organizasyonu yürütmek aynı zamanda etkinliklerin içeriğinin daha özgür bir şekilde oluşturulmasını sağlıyor” dedi.

Festival köprü işlevi görüyor

Yerelin etkin bir şekilde katılımının Dersim İnsan Hakları Festivali’nin diğer festivallerden ayıran önemli özelliği olduğunu kaydeden Şahin, gönüllülük temelinde yürütülen çalışmalara ilişkin şunları belirtti: “Yerelde özellikle gençlerden, kadınlardan, öğrencilerden her kesimden destek alıyoruz. İnsanlar tam anlamıyla kendilerini festivalin bir parçası görüyorlar. Bunu çok önemsiyoruz. “Festivalin aynı zamanda köprü işlevi gördüğünü de ifade eden Şahin, “Dersim dört dağ içinde olduğu için sürekli başka algılar oluşturulmuş durumda. Buraya yeni gelen sanatçılar fark ediyorlar. Daha önce neden gelmedik nasıl fark etmedik diyorlar. Dışarıdan gelenler hem yaşadıklarını Dersimlilere aktarıyor hem de Dersim’de yaşanılanları öğreniyor ve öğrendiklerini sanatsal ürünlere aktarıyor. Festival bu anlamında bir köprü işlevi görüyor.”

Sinemasız kentte festival

Şahin, soykırımdan kadın temsiline, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinden yabancılaşmaya, anadil konusundan inanç kimliğine, ötekileştirmeden doğa mücadelesine kadar bir çok konuda panel, söyleşi ve atölyelerin gerçekleştirileceğini belirtti. Sinemasız bir kentte film festivali düzenlemenin belki de dünyada yaşanan ilklerden biri olduğunu söyleyen Şahin, bütün zorluklara rağmen sinemanın dört dağ içinde Dersimde izleneceğini ifade etti.