Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dersim’de 38 Anıtı’nın yapımına başlandı

Dersim’in Mazgirt İlçe’sine, 1937 ve 1938 yıllarında yüzlerce insanın toplu şekilde öldürüldüğü belirtilen alanda Dersim 38 Anıtının yapımına başlandı.

Dersimli Mimar Dara Kırmızıtoprak tarafından hazırlanan Dersim 38 Anıtı, Mazgirt İlçesi’nin hemen üstünde bulunan Kert mevkiindeki 500 metrekarelik alana yapılıyor.

Mazgirt Belediyesi tarafından anıtın yapılması konusunda meclis kararı da alındı.

anit_ic.jpg

Anıtın yapımına başlanan alanda incelemelerde bulunan Mimar Dara Kırmızıtoprak yaptığı açıklamada, “Şu anda 1938 katliamıyla alakalı katliam noktalarının olduğu yerdeyiz. Sayın Belediye Başkanının da yer göstermesi ve ön ayak olmasıyla hazırlamış olduğumuz projeyi burada uygulama fırsatımız oldu. İl genelinde 60 ayrı noktada bu katliam alanları belirlenmiş durumda. 

anit_ic1.jpg

Bir daha bu tür acılara gark olacak günlerin yaşanmaması anısına hatıra olarak bu mezar yerlerini organize ediyoruz. Bu fırsat bir mimar olarak benim elime geçti. Uzun yıllar üzerinde düşündüğüm; yüreğimi dağlayan bir noktaydı. El verenlerden; fırsat verenlerden Allah razı olsun” dedi.

anit_ic2.jpg

Yapılacak olan anıtla ilgili teknik detaylar hakkında da bilgi veren Kırmızıtoprak, “Anıt için beş yüz metrekarelik bir alan düşünüyoruz. Bu tip proje.  Prensip; içinde sokakların arasında yüründüğünde katliam alanının içinde yürünüyormuş hissi uyandırmak ziyaretçilerde. Çeşitli yüksekliklerde kübik prizmalar var. Tipik mezarlıklardaki düzenli saflar şeklinde değil ne yazık ki buradaki insanlar hesapsız ve hayasızca katledilmiş insanlar. Üst üste düşmüşler, çocuklar bebekler, kollar bacaklar hayvanlar birbirinin içine karışmış; bu düzensizlik onu simgeliyor. Burayı gezen insanlar bu travmayı, yaşananları içlerinde hissettirmek amacımız. Brüt beton seçilmesinin amacı ölümün soğukluğunu, çıplaklığını insanın yalnızlığını hissettirebilmek. Tam ortasında bir fotosel sistemiyle çalışan alev olacak. Alev, hem Alevi insanlar için önemli bir simge hem de ölümü çağrıştırıyor. İçeriye ziyaretçiler girdiğinde otomatikman yanan bir ateş de ziyaretçilere eşlik edecek” diye konuştu.

38 anıtı projesine destek veren Dersimli İşadamı Dilaver Eren ise; insanların geçmişlerine ve tarihlerine sahip çıkarak böylesi acıların bir daha yaşanmaması için anıtların kalıcılaşmasının şart olduğunu söyledi.

anit_ic3.jpg

İşadamı Eren, anıtın yapılacağı alanda ölenlerin çığlıklarını duyduğunu ve o acıyı hissettiğini de söyledi.

Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel, anıtın yapılması konusunda belediye meclisi olarak karar aldıklarını belirtti.

Anıtın yapımından sorumlu olan Mühendis Mustafa Güler, Dersim 38 anıtını 30 ile 45 gün arasında tamamlamayı planladıklarını kaydetti.

anit_ic4.jpg