Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

AB’den gazeteciler için Türkiye’ye sert uyarı

Gözaltına alınan 42 gazeteciyle ilgili ANF’ye açıklama yapan Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye’yi sert şekilde uyardı. AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikası’ndan sorumlu Komiseri Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano “Gelişmelerden büyük rahatsızlık duyuyoruz. Basın özgürlüğü AB üyeliğinin en önemli ve taviz verilmez şartıdır” dedi.
AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikası’ndan sorumlu Komiseri Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano ANF’ye önemli açıklamalarda bulundu. Stano, “Sayın Füle de aynı düşence ve kaygıları paylaşıyor. Kendisi gelişmeleri yakından izliyor. Kesinlikle altını çiziyorum; AB son gözaltılar karşısında sessiz değil ve gelişmelerden büyük rahatsızlık duyuyor” diye konuştu.
Gazetecilere yönelik baskıların Türkiye’de yeni olmadığını söyleyen Stano şöyle konuştu; “Türkiye’nin önündeki en büyük engellerden birisi yasalar ve bununla bağlantılı olarak savcıların yasalarla ilgili yaptığı yorumlar. Tutuklama ve göz altılara neden olan anti-terör yasası bir an önce değiştirilmeli, biz bu konuda Adalet Bakanlığı’ndan söz aldık.”
Sözcü Stano “Sayın Füle de aynı düşence ve kaygıları paylaşıyor. Kendisi gelişmeleri yakından izliyor. Kesinlikle altını çiziyorum; AB son gözaltılar karşısında sessiz değil ve gelişmelerden büyük rahatsızlık duyuyor” dedi.
“Gözaltında olanları ve cezaevinde tutulan gazetecileri ziyaret etmeyi düşünüyor musunuz?” şeklindeki soruya ise AB yetkilisi şu yanıtı verdi; “AB’nin Ankara’daki bürosu gelişmeleri yakından izlediğini düşünüyorum, gerekli olan çalışmaları onlar yapacaktır. Aynı şekilde birlik üyesi ülkelerin Ankara’daki diplomatları da gelişmeleri takip ediyor.”
‘HİÇ BİR GAZETECİ, MESLEĞİNDEN DOLAYI TUTUKLANMAMALI’
İnsan hakları ihlalleri, düşünce özgürlüğü ve gazetecilere yönelik baskıların Türkiye’nin AB üyeliği yolunda en önemli kriterlerden olduğuna dikkat çeken sözcü Stano “Çünkü sözüne ettiğim kriterler Avrupa değerleriyle bağlantılı ve bu yüzden de bizim için vazgeçilmez” dedi. AB’ye girmek isteyen bir ülkenin Avrupa değerlerini dikkate alması gerektiğini söyleyen Stano devamla şu uyarıları yaptı:
“Türkiye, son gazetecilerin neden gözaltına alındığını açıklamalı. Gerçekten sözü edildiği gibi terörist faaliyetlerden dolayı ise deliller de açıklanmalı. Ama altını çizerek söylüyorum; hiçbir gazeteci, sadece gazetecilik mesleğinden ve yaptığı haberlerden dolayı tutuklanmamalı.”
“Stefan Füle’nin, son göz altılara ilişkin her hangi bir açıklama yapıp yapmayacağı” şeklindeki sorumuza ise sözcüsü Peter Stano “Size söylediklerimi onun açıklaması olarak kabul edebilirsiniz. Yazılı açıklama da yapacağız” dedi.