Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Mahkeme Roj TV'yi kapatmayı reddetti

Kopenhag Şehir Mahkemesi, 15 Ağustos’ta başlayan Roj TV davası hakkındaki kararını bugün açıkladı. Kürt televizyonunu PKK lehine propaganda yapmaktan suçlu bulan mahkeme, Roj TV’nin lisansını iptal etmedi ve para cezası verdi.

Eylül 2010’da açılan ve 15 Ağustos’ta başlayan Roj TV davasında karar açıklandı. Davanın duruşmaları 14 Aralık’ta sonuçlanmıştı. Kopenhag Şehir Mahkemesi, Dünya Gazeteciler Günü olan 10 Ocak’ta Roj TV kararını açıkladı. Mahkeme Roj TV’yi PKK lehine propaganda yapmaktan suçlu bulurken, kapatılması yönündeki talebi reddetti. Mahkeme, kararında televizyon lisansının iptali ve televizyona ait 20 milyon kron olduğu belirtilen mal varlığına el konulmasının yasal bir temeli olmadığına hükmetti.

5 MİLYON KRON PARA CEZASI

Mahkeme ayrıca Roj TV A/S ile Mezopotamya Broadcasting A/S şirketlerine ayrı ayrı, Danimarka anti terör yasasını ihlal etmekten dolayı, her günü 65 bin kron olmak üzere 40 günlük para cezası verdi.

Kararın açıklandığı sırada Şehir Mahkemesi önünde çadır kurmuştu. Eylemde “Anders Fogh Rasmussen’in NATO Genel Sekreteri olmasının bedelini neden Kürt halkı ödesin?” yazılı dövizler dikkat çekti. Kararı izlemek için Almanya’dan da Kürtler Kopenhag’a gelirken, Kopenhag eski Belediye Başkanı Villo Sgordsoon ve insan hakları savunucusu Kjeld Oujear da Kürt halkıyla birlikte davayı izleyenler arasındaydı. Mahkemenin kararı, dayanışma eyleminde bulunanlar arasında büyük sevinç yarattı.

BASIN YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

Davayı yakından izleyen Danimarka basını, kararı da mahkeme önünde canlı olarak duyurdu. DR, 1, TV 2 gibi kanallar eylemcilerin kurduğu çadır önünde yayın yaptı. Uluslar arası basın da davayı izledi. Sadece Almanya’da yayın yapan NDR televizyonunun mahkeme salonunda çekim yapmasına izin verilmesi dikkat çekti. NDR’in yayınına izin verilmesi Almanya’da devam eden dava sürecinde izlenecek tutumla ilgili olduğu yorumu yapıldı.

BUNDAN SONRA NE OLACAK

Savunma avukatı Björn Elmquist, mahkeme sürecinin işleyeceğini belirtirken, iddia makamının kararı temyize götürme hakkı olduğunu ifade etti. Savunma avukatlarının da para cezasına karşı 14 gün içinde itiraz hakkı bulunuyor. Roj TV yetkilileri de, mahkemenin kararına ilişkin nasıl bir yol izleyeceklerini önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını bildirdi. Roj TV, yayınları hakkında verilen hükmün de doğru olmadığı tepkisinde bulundu ancak “karar saygılı” olduklarını ifade etti.

Davayı izleyen Danimarka Türk Elçisi Berki Dibek, karardan hemen sonra basın toplantısı düzenleyerek, kararın anlaşılmaz olduğunu savundu. Dibek, Danimarka Radyo ve Televizyon Konseyi’ne Roj TV lisansını iptal etme çağrısında bulundu.

Roj TV: Kararı saygıyla karşılıyoruz

Kopenhag - Danimarka Mahkemesi’nin aldığı karar ardından bir açıklama yapan Roj TV Yönetim Kurulu, hiçbir suç işlediklerine inanmadıklarını vurguladı. “Ancak Mahkemenin kararını saygıyla karşılıyor” diyen Roj TV, izleyicileri her zamankinden daha fazla kendi kurumlarını sahiplenmeye çağırdı.

Kopenhag Şehir Mahkemesi, Dünya Gazeteciler Günü olan 10 Ocak’ta Roj TV kararını açıkladı. Mahkeme Roj TV’yi PKK lehine propaganda yapmaktan suçlu bulurken, kapatılması yönündeki talebi reddetti. Mahkeme, kararında televizyon lisansının iptali ve televizyona ait 20 milyon euroluk mal varlığına el konulmasının yasal bir temeli olmadığına hükmetti. Mahkeme ayrıca Roj TV A/S ile Mezopotamya Broadcasting A/S şirketlerine, Danimarka anti terör yasasını ihlal etmekten dolayı para cezası da kesti. Toplam miktar konusunda bilgi alınamadı.

Karar ardından bir açıklama yapan Roj TV Yönetim Kurulu, şirketlere ayrı ayrı para cezaları verildiğini ifade ederken, mahkemenin aldığı karara saygı duyduklarını ifade etti.

Açıklamada şunlar ifade edildi: “ROJ TV kurulduğundan bu yana Türk Devletinin baskı ve sindirme politikalarına maruz kaldı. Televizyonumuzun kapatılması için diplomatik ve hukuksal alanda girişimlerde bulundu. İfade ve basın özgürlüğü konusunda kirli ve kabarık bir sicili olan Türk devleti Danimarka adalet makamlarını yönlendirmeye kalktı. Bunun sonucu olarak 2010 Eylül ayında televizyonumuzun kapatılması için dava açıldı. Dava 14 Aralık 2011 tarihinde sonuçlandı ve karar 10 Ocak 2012’de açıklandı.

İddia makamı televizyonumuzun kapatılması ve kamulaştırılması talebinde bulunmuştu. Ancak Mahkeme televizyonun kapatılmaması fakat ‘bilerek propaganda’ yapıldığı gerekçesiyle şirketlerimize ayrı ayrı para cezası kesti.

ROJ TV; hiç bir durumda ‘suç’ işlediğine inanmıyor ancak Mahkemenin kararını saygıyla karşılıyor. Bundan sonra var olan itiraz hakkımızı kullanıp kullanmayacağımıza dair yetkili organlarımız ve avukatlarımızla belirlenen zaman zarfında değerlendirip kamuoyunu bilgilendireceğiz.

Televizyonumuz Roj TV’nin gerçeklerden taviz vermeyen yayın çizgisi itibarıyla Türk devletinin savaş politikalarını deşifre eden haber ve yayınlarıyla bundan sonra da Türk devleti ve uluslararası güçlerin yönlendirmesiyle baskı ve sindirme politikalarıyla karşı karşıya kalacağını düşünüyoruz. Bundan dolayı izleyicilerimizi her zamankinden daha fazla kendi kurumlarına sahip çıkmaya davet ediyoruz.

ROJ TV’ye başından beri sahip çıkan ROJ TV’nin gerçek sahipleri olan izleyicilerimize; Kürt ve Kürdistanlı halklara, Avrupa halklarının değer yargılarını temsil eden meslektaş ve dostlarımıza, teşekkür ediyoruz.

ROJ TV onların desteğiyle yoluna devam edecek. Gerçeklerin karanlıkta kalmaması için ROJ TV emekçileri bundan sonra daha fazla çalışacak.

ROJ TV her sabah ‘ROJ’un çıkışıyla sizlere gerçekleri anlatmaya ve yasaklanan dillerin şarkısını söylemeye devam edecek.”

ANf