Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Köln de Dersim Soykırımını anma paneli düzenlendi-Şahin Er

Dersimli Kürt Alevi kurumlarınından Dersimi Yeniden Inşa Derneği ve Dersim 37-38 Soykırım Karşıtı derneginin  düzenledigi anma paneline Mala Kurda dernegi,Kurmeş derneğide destek verdi.Porz Alevi Derneğinin ev sahipliğinde gerçekleşen panelin modetarlöğünü gazeteci Ehmed Pelda yaptı.Panele Dersim Yeniden Inşa Derneği baskanı Haydar Işık,Dersim soykırım derneği başkanı Ayfer Ber,gazeteci Dr.Işık İşcanlı,Dersim soykırım davası Avukatı Erdal Doğan katıldı.
Saygı duruşunun ardından  Porz Alevi Kültür Dernegi baskanı Ali Polatın açılış konusmasıyla başladı.
Panelde ilk sözü alan Dersim Yeniden Inşa Derneği baskanı Haydar Işık Dersim soykırımını ve akabinde geliştirilen asimlasyon politikalarını anlatarak "katliamın devamiı korkunç bir inkar,imha ve asimilasyonla devam etti ve halende o politika sürüyor" dedi. Katliam 1940 larda okula basladıktan sonra kendimi Türküm,dogruyum söyleme dayatmasıyla buldum.Devamla Avrupada Yahudilerin gaz odalarında yakılırken Dersimde insanlar evlerinde,mağaralarda ve açık havada yakılarak katledildi.Asimlasyonun boyutları ve yarattığı tahribatı,yabancılaşma ,atalarının anısına sahip çıkmama hastalığından sıyrılıp,tarihsel Kürt-Kızılbas felsefesine uygun mücadele etmeye ,birleşmeye çağırdı.
Panelde söz alan Av. Erdal Doğan Uluslararası savas suclari mahkemesine götürdükleri davanın son durumu hakında bilgi verdi.Türk devletinin soykırımı tanıması çağrısı yaptı.Doğan davanın ve sürecin önünü kesmek,Dersimlileri susturmak icin kimi yerlerde altan alta insanlara evler verildigini,Dersimlilerin bu gibi rüsvetlere kanmaması gerektiği uyarısında bulundu.Savas sucları mahkemesinin kendilerine cevap yazdığını,mahkeme yarğılama yetkisini alır almaz davaya bakacağını bize bildirdi dedi.
Bizim amacımız zaten bir dosya numarası alıp ,mahkemeye bir not düsmekti ve bunuda almış,katliam ve soykırımlar işleyen 82 devlet yöneticisinin sicili oluşmuş durumda.
Dr.Isik Işcanlı yaptığı sunumda daha cok soykırımların insan psikolojisi üzerinde yarattığı travmalara deginerek Ermeni soykırımında Amerikaya göc etmek zorunda kalan Ermenilerden ve Vietnam savaşı sonrası evlerine dönen askerler üzerine yapılan kimi çalışmaları anlattı.Varılan sonucun postmodern stres şeklinde tabir edilen bir travmanın Dersim soykırımı sonrası Dersimlilerde de oluştuğunu söyleyebilirim dedi.Dersim insanının durumu ve travmatik sonuçları hakında bilimsel örneklerle açıklamalarda bulundu.
Dersim 37-38 soykırımı karşıtı derneği başkanı Ayfer Ber daha cok soykırıma karşı yaptıkları çalışmalar hakında bilgi verdi.Simdiye kadar 5 uluslararas konferans düzenlediklerini,bunlardan dördünü avrupa parlementosunda .birinide Berlin eyalet parlementosunda gerceklestirdiklerini söyledi.Bu calışmalarının sonuç alıncaya kadar devam edeceğini sözlerine ekledi.Uluslararası Dersim Tribünali çalışmalarına değinen Ber herkesi katkı sunmaya davet etti.
Panelde bir konuşma yapan Prf.Dr Mihram Dabak neler yapılması gerektiğini anlattı.Dersim tarihinin Ermeni dilinde bilinenden cok daha fazla yer aldığını.Onuncu yüzyıldan itibaren Ermeni tarihçileri ve gezginleri Dersim üzerine cok sayıda kitap ve yazı yazdıkalarını,bunların çevrilmesi içinde Ermenice bilen Dersimli Kürtlere ihtiyac olduğunu,dil öğrenmek icin Ermenistana bir grup genc gidebilir dedi.
Bugün baskı altındaki etnik ve inanç gruplarını sahneye korkusuzca çıkmışsa bu tamamen Kürtlerin mücadelesi sonucu oldugunu söyledi.

 

Köln Porz Alevi derneği İnanç kurulunda Hasan Meydan ise Dersim soykırımından sonra halkın çektikleri acıları ve anlatılanları anlattı.Kadim Ermeni halkına yapılanları yaşlılardan dinlediklerini anlatan Meydan Dersim halkının duyarlılığının daha fazla olması gerekir dedi.
Panelde söz alan katılımcılar Dersim insanının kendi atalarının mirasına ve davasına fazla sahip çıkmadıklarını örnekler vererek eleştirdiler.Özellikle Chp gibi katliamı yapan bir partide yer almalarını eleştirerek konuşmalarına devam ettiler.
Kalabalık bir dinleyici grubunun katılım gösterdiği panel konuşmalardan sonra birlik beraberlik cağrısı ve Dersim davasını uluslararasi arenada temsil eden ,calışma yürüten Dersim Yeniden Insa Derneği ve Dersim 37-38 soykirim Derneklerine destek verilmesi cagrısıylan son bulurken özellikle Kurmeş derneğinin katkılarıda örnek gösterildi.