Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dünya Ekonomik Formu protestoyla başladı !

Dünya Ekonomi Forumu'nun (WEF, Davos Zirvesi) 40. yıl toplantısı İsviçre'nin Davos kasabasında olağanüstü güvenlik önlemleri altında başladı. Başta Davos kasabası olmak üzere Cenevre Kantonunda da gösteri ve yürüşler yasaklandı. Cenevre 28 Kasım ile 2 Aralık 2009 tarihleri arasinda yapılan Dünya Ticaret Örgütü (OMC-WTO) toplantıları sırasında dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen yoksulların temsilcilerinin öfkesine sahne olmuştu. Bu olaylardan sonra, Cenevre hükümeti şehir merkezinde yürüyüs ve mitingleri yasaklamış ve hazırlanan yeni yasa tasarısıyla bu yasaklara hukuki zemin hazırlanmaya çalışılmaktadır.Yeni yasa tasarısında gösteri hakkı izne tabi tutulurken, bu Eylemi organize edenler, izin talebini yapanlar olası sorunlardan ve doğabilecek zararlardan sorumlu tutulabileceği gibi, eskiden sadece genel nizam, kamu güvenliği sebeb gösterilip gösteri hakkı sınırlanabilirken, yeni yasaya göre böylesi bir gerekçe olmadan da eylem hakkı kısıtlanabilecek.  Bu yasanın resmileşmesi durumunda Cenevre’de gösteri ve yürüyüşler önemli ölçüde kısıtlandırılacak, insanların demokratik tepkilerini dile getirme hakkı bastırılmış olacak. İsviçre ve dünya sermayesi dikensiz gül bahçesi yaratmak istiyor. İşte bu nedenlerden dolayı hem Davos’ da hem de Cenevre’de gösteriler yasaklanmış durumda.

Dünya nüfüsunun yarısından fazlasının açlık, yoksulluk, susuzluk, işsizlik, sağlıksız barınma, milyonlarca insanın topraklarından zorla göç edilerek mülteci koşullarda yaşadığı, çevre ve doğa katliamlarının hızla devam ettiği, emperyalist işgal savaşlarının korkunç tahribatların hüküm sürdüğü, işkence ve katliamların günlük yaşamın bir parçası olduğu dünyada « Dikensiz Gül bahçesi olmaz, olamaz »

 

 Hiç bir güç yoksulları susturamaz

 

Dünya Ekonomik Formu protestoyla başladı. Cenevre Anti-kapitalist Koordinasyonu tarafından dünyanın en büyük bankalarından UBS’in (Union des Banques Suisses) Cenevre’deki merkezi anti-kapitalist militanlar tarafından işgal edildi. İşgal boyunca yapılan konuşmalarda ekonomik krizin, yoksuluğun ve işsizliğin sorumlusunun kapitalist sistem olduğu ve krizin faturasının işçilere, emekçilere ve yoksuklara ödetilmek istendiği ve bu nedenle UBS bankasına İsviçre devleti tarafından halkdan toplanan vergilerden 66 milyar frank aktarılmasının kabul edilemez olduğu, halkın parasının iade edilmesi ve halk için kullanılması (işsizlik, yoksulluk, hastalık ve yaşlılık sigortası, çocuklar için kreş ve çevre kirliliği ile mücadele vs.) gerektiği belirtilirken Davos’da, Cenevre’de gösteri yasal hakkımızdır, bu hak tartışma ve görüşme konusu yapılamaz vurgusu yapıldı.

 

 

 

 Saygılarımızla,

 

 

 

 Daha geniş bilgi için :

www.assmp.org

 

 

Cenevre Halkevi

 

www.assmp.org

 

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.