Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

800 bin kişi Fransa´da sokaklara çıktı

 Fransa’da bugün yüzbinlerce kişi grev yaptı ve sokaklara çıkarak hükümeti protesto etti. Ülke genelindeki 177 kentte sendikalara göre en az 800 bin kişi yürüdü.

Fransa’da iş, ücret ve emeklilik için merkezi sendikaların çağrısı üzerine, kamu ulaşım ağları, hava yolları ve eğitim kurumlarında grev günü yaşandı. CGT sendikasının ilk tahminlerine göre 177 gösteriye en az 800 bin kişi katıldı.

Grev ve eylemler CGT, CFDT, FSU, Solidaires (Sud) ve Unsa sendikalarının çağrısı üzerine yapıldı. Sendikalar, hükümet partisi UMP’nin ağır yara aldığı yerel seçimlerden iki gün sonra bu eylemleri gerçekleştirerek, hükümet üzerindeki baskıyı arttırmak istiyor.

Eğitim Bakanlığı’na göre eğitimdeki greve yüzde 22 katılım olurdu. Ancak Snes-FSU sendikası kolej ve liselerde her 10 öğretmenden en az 4’ünün iş durdurduğunu bildirdi. Kamu fonksiyonunda yüzde 17,4 oranında bir grev yaşandı. Fransa Ulusal Demiryolları Kuruluş’unda (SNCF) öngörüldüğü şekilde, Paris ve banliyöleri arası ve şehirler arası seferlerde yüzde 50’lere varan grev günü yaşanırken, uluslar arası tren hatlarında ulaşım normal seyretti. Metro, otobüs ve tramvay hatlarında da aksamalar oldu.

PARİS'TE 60 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

Greve paralel olarak Fransa’nın dört biryanında gösteriler yapıldı. Paris’te Republique Meydanı ile Nation Meydanı arasında yapılan yürüyüşe sendikalara göre 60 bin, polise göre 30 bin kişi katıldı. Eyleme Sosyalist Parti ve Komünist Parti de katıldı.

MARSİLYA'DA 50 BİN

Marsilya’da ise sendikalara göre 50 bin, polise göre 13 bin kişi yürürken, Nice kentinde organizatörlere göre 8 bin kişi sokaklara çıkarak hükümeti protesto etti. Nantes kentinde 20 bin dolayında kişi kent merkezinde yürüdü.

ROUEN VE BORDEAUX'DA 60 BİN

Rouen’de polise göre 30 bin kişi, Rennes’de organizatörlere göre 10 bini aşkın kişi, Lyon’da 14 bin kişi, emeklilik reformu, alım gücünün arttırılması, konut ve iş istedi. Bordeaux kentinde ise "Sarko sen hiç bir şey anlamadın" pankartlarının taşındığı yürüyüşe 30 bin kişi katıldı.

ANF NEWS AGENCY