Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dünyanın en radyoaktif konvoyu protestolarla ilerliyor

 

Fransa'nın Normandiya bölgesinden Almanya'ya nükleer atık taşımak üzere cuma günü hareket eden tren konvoyunu engellemeye çalışan nükleer karşıtılarına polis müdahale etti. Tren yolu boyunca kendini demiryoluna zincirleyen ve protestolar yapan gruplar trenin saatlerce gecikmesini sağladı. Çıkan olaylarda en az 12 eylemcinin yaralandığı tahmin ediyor.

 

Dünyanın en radyoaktif konvoyu olarak söz edilen 123 ton nükleer çöpü taşıyan 14 vagonun Çernobil'in iki katı radyoaktif madde taşıdığı bildirilmişti. Konvoyun Fransa'nın La Hague kentinden, Almanya'nın Gorbelen kentine doğru cuma günü yola çıkması Almanya'da 30 yılın en büyük nükleer karşıtı protestolarına yol açtı. Cumartesi günü Dannenberg kentinde onbinlerce kişinin katıldığı gösteriler gerçekleşti.

Alman hükümetinin önceki dönemde aldığı süresi dolan nükleer santralların kapanması kararını değiştirip, 12 yıl kullanım sürelerini uzatan Merkel hükümeti protestolarla karşılaşmıştı. Gorbelen kentindeki atık toplama tesisine yapılan son sevkiyatla tesisin kalıcı hale dönüşmesi tehdidine karşı ayaklanan nükleer karşıtları haftalardır sokaklardaydı.

Trenle taşınan nükleer atık konteynırları Gorbelen'e 20 kilometre kala kamyonlara yüklenerek tesise götürülecek. Polis ve göstericiler bu son etapta da pek çok çatışmanın ortaya çıkabileceğini öngörüyor.