Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Her yerde eylem var

Suriye’nin dört bir yanında yüzbinler sokağa çıktı ve rejimin değişmesini istedi. Esad rejimine duyulan öfkeyi haykıran göstericiler, kurşunlara rağmen geri adım atmıyor. Kürtçe ve Arapça sloganların atıldığı Qamişlo’da binlerce kişi halk ayaklanmasına sahip çıktı. Deraa’da ise en az 39 kişi yaşamını yitirdi. Suriye’de halk dün Cuma namazından sonra yine alanlardaydı. Esad rejimi, gösterilerin yapılacağı merkezlere asker ve polis yığdı. Kentlerin merkez meydanlarına çıkan bütün yolları yayalara ve araçlara kapattı. Ancak herşeye rağmen yüzbinler alanlara çıkarak ‘özgürlüğü’ haykırdı ve Beşar Esad’ın devlet başkanlığından ayrılarak ülkeyi terk etmesini istedi.

Batı Kürdistan kentleri başta olmak üzere Şam, Deraa, Banyas, Duma, Maaddamiye, Humus, Lazkiye, Halep Hama, Casim ve ülkenin diğer şehirlerinde ‘demokratik Suriye’ için düzenlenen gösterilere asker ve polis şiddetle karşılık verdi. 

Güney Batı Kürdistan’ın Qamişlo kentinde sokağa çıkan yaklaşık 10 bin kişi günlerdir kuşatma altında olan Deraa kentindeki halka destek verdi. Kürtçe ve Arapça pankartların taşındığı gösterilerde Kürtçe, Arapça sloganlar atıldı. 

Her yerde eylem var

Başkent Şam’da ise asker ve polislerin aldığı önlemlere karşın onbinlerce kişi rejime olan öfkelerini haykırdı. Gösterilerden önce camilerden kentin büyük meydanlarına çıkan yollar yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Reuters haber ajansına göre, katılımın oldukça yüksek olduğu gösteride ‘özgürlük’ sloganları atıldı. Alınan önlemlere rağmen gösterileri engelleyemeyen devlet güçleri, göstericilere karşı şiddet kullandı. El Arabiya televizyonu, göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz bombası kullanıldığını bildirdi.

Günlerdir etrafı tanklarla çevrili ve askerler ablukasındaki Deraa kentinde sokağa çıkma yasağına rağmen yüzlerce kişi ölümü göze alarak alanlara çıktı. Gösteriden önce askerlerin havaya ateş açarak kent sakinlerini sokağa çıkmama konusunda uyardıkları kaydedildi. BBC’ye kentte bugün iki kişinin öldürüldüğünü söyleyen bir kent sakini, “evinizden çıkarsanız ateş edecekler” dedi.

Reuters, Deraa’daki göstericilere ateş açılması neticesinde onlarca kişinin yaralandığını duyurdu. El Arabiya televizyonu, göstericiler arasında ölenlerin de bulunduğunu kaydetti.

Muhalif kaynaklara göre Deraa’nın el Maftara bölgesindeki göstericilere ateş açılması sonucunda en az 15 kişi yaşamını yitirdi. Muhalif kaynaklar, Dera’nın Dahiya mahallesi ve Sayda köprüsü bölgesinde emniyet güçlerinin açtığı ateş sonucu en az 30 kişinin öldürüldüğünü, 100’den fazla kişinin yaralandığını bildirdi.

Elektrik, su ve her türlü iletişim aracının kesik olduğu Deraa’da ölü sayısının 80’yi geçtiği belirtiliyor. Deraa halkına destek vermek için Hora’da sokağa çıkanlara ateş açıldı, 30 kişinin yaralandığı duyruldu. 

Bu arada göstericilere destek için Deraa’ya giden binlerce köylünün üzerine ateş açıldığı bildirildi. Bir görgü tanığı, “Yaduda bölgesindeki Dera’nın batı girişinde, kent merkezinden 3 kilometre ötede insanlara ateş açtılar” dedi. Diğer bir görgü tanığı, başka göstericiler tarafından otomobillerle götürü len onlarca yaralı gördüğünü söyledi. AFP de insan hakları eylemcilerinin açıklamasına dayanarak, Dera kentinde güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 7 kişinin öldüğünü duyurdu.

Lazkiye’de sokağa çıkan binlerce kişi, kenti ablukaya almak isteyen devlet güçlerinin ilerlemesini durdurmak için yollara barikat kurdu. Görgü tanıkları, kolluk güçlerinin otomatik silahlarla ateş açması sonucu birçok kişinin yaralandığını duyurdu. 

Silah satıcıları Esad’a destek çıktı

Banyas’da da binlerce kişinin sokağa çıkarak Esad rejiminin aleyhinde sloganlar attığı duyruldu. Gösteriye müdahale eden devlet güçleri onlarca kişiyi gözaltına aldı. Öte yandan Esad rejiminin katliamından kaçmak için Suriyeliler Ürdün ve Lübnan sınırına akın ediyor. Herşeylerini geride bırakarak bu ülkeye gitmeye çalışan Suriyeliler, umutla sınırların açılmasını bekliyor. Suriye, 25 Nisan 2011 günü Ürdün sınırlarını kapatmıştı.

Öte yandan Suriye’de yaşanan insani kriz uluslararası toplumu halen ilgilendirmiyor. Avrupa Birliği, Suriye’ye yaptırım uygulanması konusunda uzlaşma sağlarken, Rusya, Çin ve Lübnan’ın karşı çıkmasıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde bir karar çıkmadı. 

Avrupa Birliği Dış Faaliyetler Şefi Pierre Vimont, Suriye’ye karşı harekete geçilmesine yönelik geniş kapsamlı bir mutabakat bulunduğunu söyledi. AB Dış Politika Şefi Catherine Ashton’un bir sözcüsü de, Suriye’ye karşı ‘tüm seçeneklerin masada’ olduğunu söylemişti.

Suriye ile yüz milyonlarca Dolarlık silah anlaşması bulunan Rusya, rejimin değişmesini istemediğini açıkladı. Moskova yönetimi, Suriye’ye yaptırımlara karşı olduğunu duyurdu. Yine Suriye’nin silah aldığı bir diğer ülke olan Çin ise yaşanan halk ayaklanmasını ‘siyasi yollarla’ çözülmesini istedi. Rejimin yüzlerce kişiyi katletmesini görmezden gelen Birleşmiş Milletler’deki (BM) Çin Daimi Temsilcisi Li Baodong “Suriye Hükümeti’nin olağanüstü hal yasasını yürürlükten kaldırıp siyasi reform yapacağını bildirmesi ve ulusal uzlaşma çağrısı yapma sını olumlu buluyoruz” dedi. 

ŞAM



YENİ ÖZGÜR POLİTİKA