Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

KADDAFİ'DEN TARAFTARLARINA MESAJ

Libya'nın başkenti Trablus'ta muhalifler Kaddafi'nin karargahını da ele geçirdi. Kaddafi'nin nerede olduğu bilinmiyor ama taraftarlarına verdiği son mesajda  "NATO'ya karşı savaşta ya şehit olacağız ya da zafer kazanacağız'' dedi.

NATO’nun hava operasyonlarıyla desteklediği Libyalı muhalif güçler adım adım Başkent Trablus’a ilerledi ve ciddi bir direnişle karşılaşmadan şehrin büyük bölümünü ele geçirdi. Ancak, Kaddafi’nin karargahının bulunduğu Bab-ul Aziziye semtine ulaşıldığında çatışmalar yeniden şiddetlendi. Kaddafi karşıtlarının, Bab-ul Aziziye’yi kuşattıkları bildirilirken, karargâhtan yükselen dumanlar kameralara yansıdı.

Trablus’tan gelen son görüntü ve haberler şehrin büyük bir bölümünün muhaliflerin eline geçtiğini gösteriyor. Zafer nidalarıyla meydanları dolduran muhalifler Kaddafi’nin Trablus’taki son kalesi Bab-ul Aziziye’nin düştüğünün habercisi. Ancak iki taraf arasındaki silahlı mücadelenin bazı mahallelerde sürdüğü de bildiriliyor.

El Uruba adlı rejim yanlısı televizyonun haberine göre nerede olduğu bilinmeyen Kaddafi sesli mesajında Bab-ı Aziziye karargahından 'taktik gereği' çekildiklerini savundu. Karargah, başkentte Kaddafi'nin denetiminde olan az sayıdaki noktadan biriydi.

İsyancılar zaferleri ardından Yeşil Meydan'da sevinç gösterileri yaptı. Kaddafi'nin 42 yıllık iktidarının en önemli sembolü olarak görülen heykel parçalandı. Heykelin başını koparıp yerlerde yuvarlayan isyancılar, Libya liderinin konutundaki kişisel eşyası ve askeri üniformalarını da yağmaladı.

Karargahın ele geçirilmesine karşın, başkentin bazı bölgelerinde çatışmaların devam ettiği haber veriliyor. Yabancı gazetecilerin kaldığı Rixos otelinin bulunduğu bölge de hala Kaddafi güçlerinin denetiminde.

KADDAFİ'DEN TARAFTARLARINA MESAJ

Trablus'taki yerel bir radyo istasyonundan taraftarlarına seslenen Kaddafi, NATO ve isyancılara karşı savaşta "şehadet ya da zafer" sözü verdi. Kaddafi, karargahının NATO uçaklarının 64 saldırısıyla yerle bir edildiğini de söyledi.

Hükümet Sözcüsü Musa İbrahim ise El Uruba televizyonunda yayımlanan açıklamasında Libya'yı "istilacıların ayaklarının altında patlayan bir volkana dönüştüreceklerini" savundu. Sözcü, Kaddafi için savaşmak üzere Libya'ya 6000 gönüllünün geldiğini iddia etti.

NATO: KARARGAHA SALDIRMADIK

NATO birliklerinden yapılan açıklamada NATO uçaklarının başkentin üzerinde uçuşlar yaptıkları ancak karargâha herhangi bir hava saldırısında bulunulmadığı belirtildi.

Öte yandan ABD ve Avrupa Birliği’nden gelen açıklamalarda, Libya’ya ait dondurulmuş olan mal varlıklarını, Libya Ulusal Geçiş Konseyi’nin kullanması için serbest bırakma çalışmaları yaptığı, bunun önümüzdeki günlerde hayata geçeceği belirtildi. (DIŞ HABERLER)


'SAVAŞ ANCAK KADDAFİ'NİN YAKALANMASIYLA BİTER'

Bu arada, Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, Trablus'ta 3 günden bu yana süren çatışmalarda 400'den fazla kişinin öldüğünü, 2 bin kişinin yaralandığını açıkladı. Çatışmalarda muhaliflerin Kaddafi yanlısı 600 askeri esir aldığını kaydeden Abdülcelil, savaşın ancak Muammer Kaddafi'nin yakalanmasıyla sona ereceğini vurguladı.