Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Mısır’da baltacı dehşeti: 24 ölü

Mısır’ın Başkent Kahire’nin Asvan bölgesinde ruhsatsız bir kilisenin valilik tarafından yıkılmasını protesto için sokaklara çıkan yaklaşık 4 bin Hıristiyan Kıpti, güvenlik güçleriyle çatıştı.

Mısır Sağlık Bakanlığı, Pazar günü akşam saatlerinden itibaren başlayan çatışmalarda 24 kişinin öldüğünü, 86’sı asker olmak üzere 213 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Bazı medya kuruluşları olaylarda ölen kişiler içerisinde askerlerin de bulunduğunu ileri sürerken, Mısır devlet televizyonu olaylarda en az 3 askerin öldüğünü ve ölen askerlerin vücutlarından ateşli silah mermileri çıktığını iddia etti.

Devlet televizyonu ERTU-1, Tahrir Meydanı ve çevresindeki caddelerde gece saat 02.00 ile sabah saat 06.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyururken, Başbakan İsam Şeref'in de çatışmalar üzerine kabineden bazı bakanları acil toplantıya çağırdığı bildirildi.

MÜSLÜMANLAR DA DESTEK VERDİ

Hıristiyanların gösterisine çok sayıda Müslümanın da destek verdiği belirtilirken, Müslüman ve Hıristiyanların güvenlik kuvvetleri ve “baltacı” adlı suç gruplarına karşı beraber çatıştıkları kaydedildi.

Mısır'da özellikle polis tarafından desteklenen “baltacı” adlı çete gruplarını, Mübarek rejimi ülkedeki halk devrimini bastırmak için sık sık kullanmıştı. Mısır’daki halk isyanından sonra söz konusu suç grupları, Hıristiyan Kiptileri hedef almaya başladı. Sivil giyimli “baltacılar” barışçıl gösterilerde aniden ortaya çıkarak, taş ve sopalarla saldırıyor.

Mısır İçişleri Bakanlığı'nın gösterileri bastırması için bölgeye gönderdiği polislerin, olayların yaşandığı Abdulmenem Riyad Meydanı'na giremeden geri döndükleri, ayrıca, Mısır ordusunun çatışmaların yaşandığı alanı zaman zaman helikopterle denetlediği de ifade edildi.

Bu arada olayların yatıştırılması için din adamlarının devreye gireceği açıklandı